BLOG
 

 

Cik maksā fotogrāfs ?

Daži cilvēki nesaprot, kāpēc fotogrāfi prasa diezgan lielas summas par īsu bildēšanas laiku. Mēģinašu nedaudz paskaidrot un apgaismot, kas slēpjās aiz dažām fotogrāfa darba stundām. Bieži redzamais darbs ir tikai māzākā daļa no visa kopējā ieguldītā darba.

Šoks

Ir cilvēki, kas domā un uztver lietas tikai virspusēji, kas nespēj domāt dziļāk. Lūk ar šādu tipu saskārās daži foruma lietotāji, kur neapmierinātā topošā līgava sūdzējās par neatdekvāto kāzu fotogrāfu izcenojumu. Viņas prāt kāzu fotogrāfi prasa neadekvāti augstas summas, kas neatbilst reālajam darba apjomam.
 

"Es esmu līgava, kas šo vasaru vēlas precēties, bet joprojām neesmu atradusi labu fotogrāfu.
Jūs jautāsiet kāpēc ? Tāpēc ka vārds “kāzas” uzreiz ļauj fotogrāfam prasīt 300Ls par kāzu bildēm. Tāpēc, ka neviens nesvinēs kāzas bez fotogrāfa. Visi ir spiesti maksāt kāzu fotogrāfiem tik cik tie pateikt, jo citas izejas vienkārši nav! Viņi vienkārši izspiež naudu no mums! Kāpēc , tad kad Tu gribi apprecēties, tas Tev prasa kā minimums vairākus tūkstošus latu ? Kāpēc šim brīnišķajam notikumam jākrāj vairāki gadi ?!
Tas taču ir tik elementāri! Paņem fotoaparātu, paskraidi vienu dienu foršā tusiņā ar viesiem un jaunajiem un par dienas darbu saņem veselus 300Ls, pie tam Tevi vēl pabaro par brīvu. Parastie mirstīgie ir spiesti strādāt veselu mēnesi pat ja ne divus, lai nopelnītu 300Ls. Tas ir gandrīz 30Ls stundā! Šis fakts padara mani traku, ka esmu bezizejas stāvoklī.
Es runāju ne tikai no sevis, bet arī citu līgavu vārdā, kas uzskata, ka tiek krāptas un maksā nepārmērīgu lielu naudas summu par kāzu fotografēšanu. Varbūt te atradīsies kāds labs fotogrāfs ar labām bildēm un prasīs lētāk, lai sabildētu manas kāzas ?"
http://www.webpagescreenshot.info/i/664876-129201292424pm.png

Uzņēmējs

Jebkurš fotogrāfs ir mazs uzņēmējs jeb biznesmenis, un kā mēs zinam, jebkuram biznesam ir pamatkapitāls (naudas vērtība, izglītība, tehnika) un nepieciešamie līdzekļi, lai bizness neaizietu pa burbuli (īre, tehnikas amortizācija, grāmatvedis, sadzīves rēķini,utt). Jāatcerās arī tas fakts, ka fotogrāfi pārsvarā ir uz mākslu tendēti cilvēki, nevis ar matemātiku un biznesa iemaņām apveltītas personības, tapēc fotogrāfu tēriņi  parastam cilvēkam var būt grūti paskaidrojami, jo darba instrumenti ir cieši saistīti ar mākslinieka vai amatnieka darba rezultātu.
Šoreiz runa ies par konkrēto gadījumu - kāzu fotogrāfiju. Apskatīsim visus fotogrāfa tēriņus un izdevumus, konkrēti minēšu savus, un beigās pamēģiniet aprēķināt cik tad vajadzētu saņemt kāzu fotogrāfam.
Kā arī fotogrāfa darbs nesākas ar fotokameras nopirkšanu, un nebeidzas ar pasūtījuma pēdējo kadru. Pašu bildēšanas procesu es pieskaitītu pie kādiem 20% no kopējā padarītā darba.
 

Investīcijas

Izglītība - paņemsim standarta izglītību foto jomā Latvijā (http://www.fotoskola.lv/). Tad kad es mācījos, bija jāmaksā 70Ls/mēnesī un jāmācās 1.5 gads, neskaitot izdevumus mājasdarbu izpildei, nokļūšanai līdz fotoskolai, izdrukas utt. Tātad izglītībā kā minimums jāpatērē 1300Ls un 1.5 gads laika. Reālajā dzīvē esmu pabeidzis aptuveni 4 apmācības iestādes, individuāli mācījies pie vairākiem fotogrāfiem un tam patērēju aptuveni 4 gadus, neskaitot pašapmācībā patērēto laiku un nepārtraukto pilnveidošanos . Bet mūsu aprēķiniem paņemsim minimumu, kas jāpatērē.

Redzamā tehika - protams sāku fotografēt es ar vienu vidējas klases fotokameru, bet apskatīsim manu šodienas tehnisko līmeni. Manā rīcībā ir divas profesionālās nikon kameras, kuru abu vērtība pirkšanas brīdī bija 7000Ls, un vēl nāk 3 standart gaišie zoom objektīvi, kura katra cena ir 1200Ls un vēl 4 fiksi, kopējā fiksēto objektīvu vērtībā 3000Ls. Ja visu saskaita un vēl piemet zibspuldzes, atmiņu kartes, akumulatorus, tad kopējā vērtība ir 14000Ls. Dažiem var rasties jautajums, kapēc divas vienādas kameras. Tam ir divi izskaidrojumi. Pirmais jau, ka netiek zaudēts kadrs objektīvu maiņas laikā. Piemēram, uz viena objektīva ir platleņķa objektīvs, kas ļauj bildēt objektu tuvumā, uz otras kameras tele objektīvs, kas ļauj bildēt tālumā. Ja dotais notikums notiek tuvumā, un pēkšņi kaut kas notiek tālumā, lai to nobildētu atliek tikai paķert otru fotokameru, šādā veidā var rīkoties operatīvi un nezaudēt mirkli, pretējā gadījumā ja ir viena kamera, tad jātērē laiks objektīvu maiņai un vienmēr mirklis tiek pazaudēts. Otrais iemesls ir tāds, ka divas kameras nodrošina darbu, ja viena kamera tenisku iemeslu dēļ saplīst.
Gadiem ejot nonācu pie secinājuma, ka strādajot ar labāko tehniku esmu brīvāks gan radošajā izpausmē, gan kameru precizitāte un ātrums ļauj man nepalaist svarīgus kāzu mirkļus. Tādēļ ekonomēt uz tehniku neiesaku.
No savas pieredzes varu apgalvot, ka nekad neņemšu uz savām kāzām fotogrāfu ar crop-matricas tipa fotokameru un kit objektīvu, lai cik arī kruts fotogrāfs būtu.


Neredzamā tehnika -
pie neredzamās tehnikas es pieskaitu ne tikai datoru un monitoru, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 2000Ls, bet arī auto 7000Ls. Protams tādus sīkumus kā atstarotājs, ārējie cietie diski, akumulatoru lādētāji uz kopējā fona ir nieks, bet arī tie saskrien kopā.  Protams var strādāt bez sava auto, bet bez tā man būtu jāziedo sava veselība un laiks. Mēģināšu paskaidrot. Iedomājamies situāciju, kad ir divas kāzas pēc kārtas. Fotografēšana vienās kāzās beidzas aptuveni labākajā gadījumā 1:00 natktī. Ja Tu esi bez sava transporta, tad Tev norunā kādu viesi vai šoferi, pieredze rādā, ka vienmēr šis viesis ir jāgaida, un izbraukšana vienmēr ieilgst stundu vai divas. Pieņemsim ka esi kaut kur Latvijas vidienē. Līdz Rīgai Tevi aizved un mājās Tu esi 3:00 vai 4:00 naktī. Nākošās kāzas sākās jau 9:00 ar līgavas gatavošanos. Vēl starpā jāatvēl laiks atmiņu karšu atbrīvošanai, akumulatoru uzlādei, brokastīm. Šādā situācija katra lieka stunda miega ir zelta vērta. Pie tam kāzu fotogrāfa darba diena ir aptuveni 12-14 stundas, un dažreiz tā ir nepātraukta skraidīšana. Varu padalīties ar nepatīkamu gadījumu, kad trešajās kāzās pēc kārtas no bezspēka izkrita fotoaparāts no rokām, pēc kā sapratu, kā šāds maratons man nav pa spēkam. Tāpēc automašīna ne tikai rada komfortu un ērtumu, bet tā ir cieši saistīta ar manu miegu, veselību un pašsajūtu.
Nākošais faktors, kas lika man aizdomāties par automašīnas vērtību un manu dzīvību. Kā jau rakstīju, katras kāzas ilgst 12-14 stundas, kas prasa gan fizisku, gan morālu piepūli. Pēc šīs garās dienas gandrīz vienmēr ir garš ceļš mājup nakts tumsā un lielā noguruma stāvoklī. Tāpēc iegādājoties auto, pirmais un svarīgākais es skatījos uz tās drošību un iespēju man palikt dzīvam sadursmē. Tāpēc man bija svarīgi nepažēlot naudas līdzekļus un iegādāties drošu, ērtu un visurcaurbraucamu auto, kas tikai manus darba apstākļus uzlabo un nodrošina manu veselību un dzīvību.

Nobeigumā aprēķinam, lai es labi varētu padarīt darbu,ir nepieciešams investēt aptuveni 25000Ls un aptuveni 2 gadus apmācības. Protams šī summa netiek samaksāta uzreiz, bet pakāpeniski augot fotogrāfa līmenim.

Darba process

Cik Jūs gribētu saņemt algu, ja Jūs strādātu arī sestdienās un svētdienās. Daži no Jums aizdomājoties secinās, ka brīvdienas pavadītas ar mīļotajiem un ģimeni nav pielīdzināmas naudas vērtībā. Un par nožēlu sanāk, ka lielākā daļa cilvēku precās sestdienās, svētdienās un piektdienās. Daži varētu iebist, ka toties visa nedēļa ir brīva. Kāda jēga no brīvās nedēļas, ja Tavi mīļie, ģimene un draugi strādā tajā laikā ? Kāzu fotogrāfiem nākas ziedot ne tikai ar brīvdienām, bet arī savu ģimeni, mīlestību, atpūtu un veselību. Atcerieties arī to, ka kāzu fotografēšana ir sezonāla nodarbe (~5 mēneši) un ir neveselīgi ņemt vairāk par vienām kāzām nedēļā.
Pieskaitiet arī transporta izdevumus pirmskāzu tikšanām, kad fotogrāfam jātiekās ar klientu, lai izrunātu detaļas un iepazītos ar jauno pāri. Jāierēķina arī kāzu dienā iztērēto degvielu, ir bijuši gadījumi, kad kāzu dienā ir nobraukti pat 800km ! Pieskaitam arī vidējo automašīnas remonta izmaksas (daļu apdrošināšanas, daļu riepu nobraukumu), kuru iespaido kāzu nobraukums. Aptuveni gadā 700Ls.
Man kā kāzu fotogrāfam ir 3 dažādu veidu apģērbs (ļoti karstam laikam, vasarai, rudenim/pavasarim), kas tiek lietots tikai kāzās un mainīts aptuveni vienu reizi gadā, jo bieži ir jālien uz ceļiem, dažādās ekstrēmās vietās un drēbes tiek ļoti ātri nonēsātas. Labs lina uzvalks aptuveni maksā 80Ls. Aptuveni uz apģērbu un apaviem kāzās gadā tiek iztērēts 200Ls. Atgādināšu, ka dalos ar savu pieredzi, ir fotogrāfi, kas ierodas džinsos un netīros t-kreklos. Katrs pats izvēlas savu ceļu un attieksmi pret darbu!
Abu fotokameru amortizācija gadā aptuveni 400Ls. Kā arī gadā vienu reizi kāda no lēcām nokrtīt vai iziet no ierindas, jo kāzu fotografēšana ir stresains un bieži skraidošs un steidzīgs darbs. Lēcu amortizācija 900Ls gadā.

Nobeigumā gadā jāparedz aptuveni 2000Ls tēriņiem, kas saistīti ar kāzu fotografēša un jāpatērē fotorafējot aptuveni 12-14 stundas uz katrām kāzām.

Visi šie skaitļi izriet no manas personīgās pieredzes. Tie var atšķirties no citu fotogrāfu tēriņiem un izmaksām.
 

Pēc darba

Pēc kāzu fotorafēšanas notiek viss nepatīkamākais un ilglaicīgakais darba posms - bilžu apstrāde. Dažiem uz to aiziet 1 diena, bet to es uzskatu par haltūru nevis labi padarītu darbu. Aptaujājot kolēģus, secinu, ka vidējais apstrādes laiks uz vienām kāzam svārstās no 30-60 stundām. Manā gadījumā mans vidējais apstrādes laiks uz vienām kāzām ir 100 stundas, jo papildus sagatavoju slaidšovu un foto albūmu. Pie darba izmaksām būtu jāpieskaita arī elektrības patēriņš un datora amortizācija. Man ir tā, ka ik pa laikam salūzt kāds cietias disks vai kāda cita sastāvdaļa un gada datora amortizācija ir aptuveni 200Ls.
Bilžu arhivēšanai gadā aiziet vēl 100Ls. Tukšie diski, vāciņi, drukas noformējums vēl 100Ls gadā.

Kopumā pēc fotografēšanas darbam gadā aiziet 400Ls un uz katrām kāzām patērēts aptuveni vidēji 100 stundas.

Kopsavilkums

Savelkot tēriņus un patērēto laiku secinam, ka pirmais ir jāiegulda aptuveni 25000Ls un 2 gadu apmācība, lai varētu kvalitatīvi fotografēt kāzas. Gadā papildus jāiztērē 2500Ls un jāpatērē 13 stundas bildējot un 100 stundas apstrādājot uz katrām kāzām, pie tam jāziedo gan savs brīvais laiks, gan veselība un privātā dzīve, un neaizmirstam, ka tas ir sezonāla nodarbe un nedēļā vēlams bildēt tikai vienas kāzas. Tagad pamēģiniet sarēķināt, cik jāpelna kāzu fotogrāfam ;) No sevis varu tikai piebists, ka izdzīvot tikai no kāzu fotografēšanas Latvijā nav iespējams.
Atceramies, ka cenu rada pieprasījums, ne tikai izmaksas un darba stundas.


 


Komentāri

Page : [1] [2]
104.fotogr�fiene  2015-05-14 13:03:44
Par kvalit?ti ir j?maks?.
103.pelmins  2015-03-24 23:43:35
Diezgan d?rgi tom?r san?k profesion?lu fotogr?fu algot, nezin?ju, ka tas ir tik d?rgi :(
102.fotogr�fs  2015-01-20 15:45:15
Br?v? tirgus ekonomik? cenu nosaka tirgus, piepras?jums un pied?v?jums
101.Bikko  2015-01-17 12:49:21
Kur k?z?m lab?k mekl?t fotogr?fu!?
100.Zion  2014-12-13 11:02:03
K?zu fotogr?fs par 15 euro h ir norm?la cena?
99.Juris  2013-07-30 12:11:25
Diezgan jau nu smiekl?gs apr??ins. K?p?c nav ier??in?ts iek?? pamatskol? pavad?tais laiks? Vec?ku ieguld?jums veicinot b?rna rado?umu? Ikdien? lietotais ?diens, ap??rbs, mitek?a izmaksas? Tak nek??sim smiekl?gi. Autors oper? ar savdab?giem faktiem - str?d??ana br?vdien?s. Ahem. Kas vienam br?vdiena, tas citam parasta darba diena. T?da nu ir darba specifika. Nav ko murk???t par to, ka j?ziedo ?imen? pavad?tais laiks - izv?lies dz?vesbiedru ar l?dz?gu darba specifiku un b?s viss k?rt?b?. Neko neb?s j?ziedo.

Es savu k?zu bildes esmu apskat?jis uzreiz p?c k?z?m un varb?t v?l k?dreiz net???m. Viss. Tur vi?as st?v. ?odien skatoties uz bild?m, varu teikt, ka pa 15 gadiem ir main?jies ?oti daudz kas. Kvalit?ti bild?m noteikti var?tu ieg?t lab?ku ar ??sdienas tehniku. "No?ertie ?pa?ie kadri" tas ir vien?gais, kas ir v?rt?gs ?aj?s fotogr?fij?s. Un tos var no?ert ar? ar ziepju trauku...
98.Guntis  2013-07-28 21:22:30
M?sdien?s ar pikse?iem pieb?zto ier??u laikmet?, cilv?ki aizmirst, ka profesion?la fotogr?fa pakalpojumi ir ekskluz?vi un d?rgi. Diletantu laikmet?, kur? katrs, kas v?las, sauc sevi par profesion?lu fotogr?fu, pied?v? savu pakalpojuma cenas, kas ir zem pa?izmaksas. Rezult?t? ir saboj?ts viss fotogr?fijas nozares tirgus! Klients vienm?r atceras, tikai to, ka k?ds ir pied?v?jis l?t?kas cenas, pat neiedzi?inoties k? rodas ??da cenu at??ir?ba. Ja fotogr?fs v?l ieg?d?jas leg?las grafisk?s apstr?des datorprogrammas un maks? nodok?us, tad autom?tiski ir ?rpus jebk?das cenu konkurences. Sevi cieno?s aroda meistars apzin?s, ka darbojoties fotogr?fijas nozar?, materi?ltehnisk?s invest?cijas, ieguld?tais laika apjoms profesion?laj?s zin??an?s un praktisk?s iema??s ir milz?gs! Liels nov?l?jums Latvijas fotogr?fiem konkur?t nevis ar pakalpojuma cenu, bet ar darbiem un p?c iesp?j?m izgl?tot savus klientus!
97.fotogr�fs  2012-11-06 20:06:10
Liel?k? da?a klientu s?dz?bu ir pa?u vaina. Vai nu nesp?ja pareizi komunic?t ar fotor?fu izst?stot savas v?lmes, vai ar? nesp?ja noorganiz?t attiec?gas k?zas, nebija pa?i atrais?ti, k? ar? lielak? probl?ma ir ka neiedot atsevi??u laiku fotogr?fam.
96.ann  2012-11-06 19:14:46
M?s samaks?j?m pras?to summu profesionalam fotogr?fam,bet bildes ?oti vienveid?gas,bez odzi?as.K?zu bildes nesmukas.Nohalt?r?ja.
95.Kaspars  2012-07-19 21:43:43
Super raksts! Varb?t p?c t? izlas??anas k?dam m???gajam ??kst?t?jam b?s kas skaidr?ks :))
94.Kaspars Garda  2012-06-21 16:51:36
Pats galvenais, ko tu aizmirsi piemin?t ir tas, ka ne visi kuriem rok?s ir D3 ir fotogr?fi. Fotogr?fs nav tikai tehnisko zin??anu apg??ana + bil?u kru???ana foto?op?. Fotogr?fam ir j?b?t savam skat?jumam un to nevar iem?c?t(ies). T? liel? m?r? ir rado?a profesija, ne visiem dots ir rad?t! Cik cilv?ku pasaul? pat?r? m?ziku, m?kslu, fotogr?fiju - daudz! Cik cilv?ki rada to - maz! Protams skaisti aprec?ties ar? ir m?ksla.
93.klienta un fotogr�fa dialogs  2012-05-07 13:43:59
http://www.youtube.com/watch?v=3hpJ1iPD5RQ
92.D�nis  2012-05-04 14:52:44
Nelas?ju visus koment?rus..., ta?u daudzi koment?t?ji uztraucas, ka kop?j?s izmaks?s tiek iek?autas auto amortiz?cijas maksas. Nepiekr?tu, ka par to b?tu j?uztraucas. Ja k?ds v?las nodarboties ar k?du biznesu, tad j?skat?s, ka ie??mumi nosedz visus(!) izdevumus. Gan auto, gan p?rtikas, komun?los, t?l?k izgl?t?bas un ar? izdevumus atslodzei. No zila gaisa nauda nenokrit?s, t? n?ks no klienta maka. P?r?jais ir pied?v?jums/piepras?jums. K?dam b?s par d?rgu, cits var?tu at?auties maks?t v?l vair?k. Starp citu, es noteikti nevar?tu at?auties Andreja pakalpojumus, tom?r sp?ju nov?rt?t, ka vi?? tik t?lu ir ticis un sp?j peln?t. Es nodarbojos ar t?mek?a viet?u izstr?di, katrai aiziet vismaz m?nesis, bet da?i cilv?ki uzskata, ka maksai vajadz?tu b?t zem 300Ls. Nu, ko tur lai v?l piebilst? :) Te l?dz rietumeiropas l?menim v?l t?lu...
91.Inese  2012-04-14 14:32:15
Kaut k? net??am uzd?ros rakstam, jo paskat?jos Andreja galerij? Indie?u k?zas, tad ie??v?s pr?t? doma paskat?ties, cik tad b?tu j?maks? par A.Z. darbu! Man rados, un pat draugos nav fotogr?fu, ar? pati tikai pa retam sp?ju nofotograf?t kaut ko uzman?bas v?rtu..:D, jo man nav pieredzes..pieredze laikam tad ar? veido cilv?ku v?rt?bu attiec?gaj? jom?, jo vair?k n?cies piedz?vot, jo lab?ks esi, un l?dzi n?k ar? tavs v?rds..manu bildi noteikti nov?rt?tu daudz lab?k, ja zem t?s parakst?tos Andrejs:D, bet ne jau pa to iet runa.Pati prec??os, un k?z?s ir tikai 2 sf?ras, kur?s gribas t?r?t..:D, gredzeni un fotogr?fs, jo tas ir tas, kas paliks kad viss b?s ap?sts un izdzerts..:D, kad kleitu iemet?s skap? uz nenoteiktu laiku. Es nepiekr?tu l?gavai, bet tas nav tik svar?gi, jo katram savas priorit?tes..piem?ram, k?z?s! Nesen no Anglijas ieguvu ?urn?lu..par k?zu t?mu, tur bija rakst?ts - fotograf?jiet k?zas pa?i, s?kum? - smiekl?gi..:D..iedom?jos, k? kop? ar SAVU v?rieti fo??jamies, un no bildes mal?m r?gojas rokas, kuras tur kameru..:D, no otras puses..??ita, ka ideja ir ironiska, jo ??ita, ka uzsver cilv?ku p?rsp?l?t?bu l?dz pa?iem s?kumiem:D, katr? zi?? jautri..turkl?t tas nemaks?tu neko, neb?tu uztraukums, :D, un kas zin, mo? san?k k?da dievi???ga bilde..
J?..A.Z bija t?ds k? pats pirmais man? k?zu fotogr?fu sarakst?, bet tas bija pirms gada, pa ?o laiku aptv?ru, cik paties?b? daudz fotogr?fu, person?bu un kameru ir:D LATVIJ?..:)Un n?, es nevienu negribu apbi?ot..katram ir savi knifi, kr?ti personiskaj? pieredz?..kas l?dz ar to ce? v?rt?bu vis?, ko vi??/a dara!BAigi paveicies ir tiem, kas A.Z pazina vi?am augot, att?stoties, vi?i tika ne tikai pie super?g?m bild?m:D, bet mazb?rniem var?s st?st?t, ka m?su k?zas fo??ja, tas pasaulslavenais fotogr?fs(hei, un kap?c ne, tas var b?t jeb kur? no fotogr?fiem, kur? iegulda paciet?bu, zin??anas, laiku un naudu sav? hobij?, darb?, v?rt?b?S)Andrejs!
Naudai ir liela noz?m?..- tas,lai priec?tu re?listus, bet optimisti - ar naudu nevar izm?r?t ne cilv?ku, ne kvalit?ti, ne sirsn?bu, ne m?lest?bu..iesp?jams, ka Andreja bild?m ir v?l liel?ka v?rt?ba..:D, man pat?k ar? J?nis Konons, ha, un kam?r es aizmu????os l?dz sav?m k?z?m, varb?t ar? vi?? jau b?s sasniedzis savu zied??anu, un vi?? p?k??i man vairs neb?s pa kabatai..:D
Ko es grib?ju pateikt? Laikam to, ka ir for??k augt kop? ar fotogr?fu paaudzi, jo kad vi?i izaug, vi?i aiziet,( es te las?ju, j?priec?jas, ka nav citur, kur maks? vair?k..)uz priek?u, manupr?t vi?i izaug, k? b?rni..:D, lai b?tu v?l lab?ki, t?p?c iet un redz pasauli, un dara visu savai att?st?bai, nevis iet atpaka?.!!!..un cilv?kiem ir dikti bail no liel?m summ?m, vi?i ir pilni stereotipiem un zemu pa?nov?rt?jumu. Las?ju par Sokolovu ?odien apollo..
Sabiedr?ba ir k? samaksa visiem,kas cen?as izteikt savas domas par to. Kuram tad pat?k,ka pasaka ac?s, ka visa tava dz?ve ir bijis feiks..:D..!?
?sum? par savu sap?u fotogr?fu..:D..man vienalga, kas vi?am ir mugur?, ar ko vi?? fotograf?, ar ko ir atbraucis..es gribu vi?u paz?t, bet k?z?s zin?t, ka vi?? ir, bet redz?t tikai fotosesijas da??..es noteikti grib?tu iem??in?t br?di ar? kop? ar pa?u knips?t?ju, un pa??s beig?s, lai t?s bildes san?k, lai tur ir emocijas, asaras, prieki, spont?ni..viegli.Redziet?Un tas nav viegli..un ir v?l daudz t?du k? es:D..
No mor?l?s puses nov?lu, lai n?k noder?gas sadarb?bas, kas ir vieglas sazi??, bet sare???tas izpild?jum?..!Lai veicas!
90.Ela  2012-03-28 09:08:49
Palasot koment?rus, man s?k ??ebin?t. Cik cilv?ki tom?r nesp?j saprast otru cilv?ku. Katra cilv?ka profesija vai darbs kur? vi?? str?d? ir svar?gs. Kaut vai p?rdev?js, kur tu sp?tu samaks?t par p?rtiku, ja veikal? neb?tu pa?dev?ju. OK es neesmu p?rdev?ja, bet mana dom??ana neaprobe?ojas ar to, es ta?u esmu piem. biologs, kas var b?t visp?r svar?g?ks par ?o. M?s visi it sevi??i sievietes reizi dz?v? gribam piedz?vot ?o skaisto mirkli k? k?zas un gribam, lai viss ir skaisti, kaut ar? apskatot alb?m? bildes p?c p?r desmit gadiem ir skaistas un pat?kamas atmi?as. Ja tu m?cies par fotogr?fu un ieguldi taj? daudz l?dzek?u, tas nenoz?m?, ka tev j??em no cilv?kiem kosmiska naudas summa, jo redz tikai t?p?c, ka tu esi labs fotogr?fs. Ja cilv?kam tas darbs pat?k, tad neb?s t?ds kapeiku d?r?t?js no cilv?kiem. Un man nav j?j?tas par to vain?gai, ka es nevaru reizi m??? at?auties norm?lu fotogr?fu. Man neinteres? bildes, kuras p?c tam apstr?d?s tik m?ksl?gu, ka es s??u kop? piem ar lauvu un to v?l esmu ap??rusi. Norm?las, kvalitat?vas bildes ir vajadz?gas. Viens fotogr?fs kur? p?c fotogr?f??anas man iedod disku,kur bildes man beig?s v?l pa?ai par savu naudu j?att?sta un es vi?am esmu samaks?jusi 300 Ls + degvielas izmaksas, tas ir vienk?r?i ABSURDS. ?ada nauda kas viegli n?k tas viegli iet. Nedom?ju, ka vi?i jut?sies baigi laim?gi, paprasot no parastiem cilv?kiem neiesp?jamo un v?l sevi uzskatot par vissvar?g?kajiem cilv?kiem k?z?s.
Dom?jat, ka cilv?ki precas tikai R?g?, tikl?dz j?brauc ?rpus R?gas, t? no ?iem provinces cilv?kiem paprasa neiespejamo.
K?p?c es visp?r uzskr?ju ?iem koment?riem virs?. Tagad es vairs neko nedom?ju labu par fotogr?fiem. Jut??os daudz lab?k, ka mani fotogr?f?s mani draugi un radi. T?pat vien sav?jie bildes skat?sies.
89.aaa  2012-03-26 20:29:09
T? ir c??a ar v?jdzirnav?m, manupr?t, un ja m?s velkam paral?las ar tic?gajiem, tad ir diezgan bezcer?gi ieskaidrot mormonim vai jehovietim dom?t ar savu galvu nevis truli tic?t kaut kam un p?r?jiem skalot smadzenes :)

1) Tas, ka Zavadskis ir savas naudas v?rts ir redzams fotoblog? un element?r? sal?dzin?jum? ar citiem fotogr?fu blogiem (pirmk?rt salasiet tos). Nu un ja man b?s k?zas, tad nav 2 jaut?jumu par to, ka b??u ar mieru samaks?t Andrejam 2000 par bild??anu un pat neapsv?rtu pras?t atlaidi. ?sten?ba tas ir joc?gi, ka cilv?ks v?l nav devies prom uz Krieviju vai Rietumiem, kur cilv?ki maks?tu 2-3x vair?k, par to mums b?tu j?saka paldies, nevis j?noliek no galvas l?dz k?j?m.

2) Ma??na par 7000 Ls nav lexus, un ma??nas lik?ana iek?? izmaks?s ir norm?la lieta, jo galu gal? jebkur? uz??m?js ieliek t?m?s un r??inos poz?ciju TRANSPORTS. ar ko fotogr?fs ir slikt?ks? Nu un pa?as ma??nas jaut?jums - manis p?c tas var pat b?t 600 mersis, ja vien ir adekv?ts rezult?ts, a k?da Jums da?a ar ko cilv?ks brauc? tiaki t?p?c ka Tev ir e-talons nevis hummer's, nenoz?m? ka ar? visai atliku?ajai pasaules da?ai ir j?p?rvietojas ar ?igu?iem.

3) Agr?k dom?ju, ka ir for?i kad ir vair?k klientu un maz?kas vi?iem izmaksas - BIG FUCKING MISTAKE. P?c noteikta perioda n?k apskaidr?ba, ka (A) tu pats esi nenorm?li izpump?jies lai pasp?tu visu izdar?t un dienas beig?s atalgojums ir nek?ds (B) klienti paliek neapmierin?ti jo tu nepasp?j visu izdar?t. T?p?c ir diezgan lo?isks secin?jums, ka lab?k izdari maz?k, paprasi to pa?u summu, bet izdari daudz kvalitat?v?k un produktiv?k. To ne visi saprat?s, bet kas ir sask?ries, piekrit?s un saprat?s par ko ir runa.

4) Katram p?c iesp?j?m. Ja tev nav naudas fotogr?fam, tad iedod ziepjutrauku radiem un miers, un neiespringsti, ja nauda ir, PAMEKL? (uzsveru ka pamekl?, nevis atrodi pirmo) un atrodi sev atbilsto??ko fotogr?fu un samaks? vi?a pras?to summu. Tu ta?u neiesi pie Stendzenieka ar "nu uztaisi man bukletu, nu tur 15min, tas ta?u nav nekas gr?ts, nu pa 20Ls var?si? kas tu ??ds esi?". ?ie ir cilv?ki, kas ilgus gadus ir sevi pilnveidoju?i un zin ko vi?i dara un tas ce?? ir bijis gr?ts un da?k?rt drausm?gs, ar dauziem fail'iem un daudziem win'iem - un tie?i t?p?c vi?u 1 darbastunda maks? 10x vair?k par 22 gad?ga LU absolventa darbastundu - PIEREDZE. un tas ir j?ciena un j?r??in?s ka par to b?s j?maks?, un nav v?rts t?diem cilv?kiem m??in?t kko sarun?t, ja vien tu nesp?si vi?u ieinteres?t ar cita veida izaicin?jumu, ko vi?? uzskat?s par pietiekami interesantu lai kko dar?t par zem?ku ciparu. Fotogr?fs nav Rimi kasiere (shitstorms t?l?t s?ksies), to t? k? b?tu j?saprot.

5) Tehnika - lai vai ko teiktu koment?t?ji - par to ir j?maks? barga nauda. J?, monitors VAR maks?t 1000-2000-3000 Ls, j?, labs dators VAR maks?t 2000-3000-10'000 Ls (nemaz nes?ciet ar saviem ELKOR 500 Ls komplektiem). Un tas patie??m pal?dz, pal?dz ar to, ka darbs tiek izdar?ts adekv?t? laika period?, nevis tu pavadi pusned??u skatoties uz loading ikonu, vai 5. reizi p?rinstal?jot Windows.

6) Priek? kam m?s ?sti piest?dam tos milz?gos r??inos? Lai apmaks?tu r??inu, pa?stu roltonus un gul?tu zem Stokman pazemes p?rejas? tie??m? Tie??m norm?li dz?ves apst?k?i ir iesp?jami tikai t? saucamajiem "oligarhiem", "??du ba??ieriem" un Zatleram? kamon... Es t? ?sti nesaprotu k?p?c k?dam b?tu J?KAUNAS un J?ATTAISNOJAS par to, ka vi?? paprasa sev algu? tas ir nonsenss... Tas v?l aizvien ir tas PSRS kolhoza gara p?rpalikums ??iet. Ja cilv?kam ir talants, iesp?jas un piepras?jums - lai tad vi?? p?rk to Bentliju un dz?vo Baltezer?, bet laikam jau Latvij? tas ir nenorm?li, norm?li ir tad, kad elektri?is un re?ip?a skr?v?t?js brauk? ar X5 vai ne?

7) Andrej, uzskati to par izdab??anu vai v?l sazin ko bet - neiespringsti, attiec?gajiem cilv?kiem kas sp?j nov?rt?t fotogr?fiju, tu esi visu pier?d?jis, darba tev pietiks atliektiem galiem visai dz?vei un dom?ju ka ar? ar naudu probl?mu neb?s. Absol?ti nav v?rts TAGAD t?r?t laiku un c?n?ties kko pier?d?t vid?jam latvietim, tas ir bezcer?gi, lai ar? esam ES, tom?r dom??ana mums v?l aizvien ir PSRS l?men?. Galu gal? no n-tajiem pazi??m esmu dzird?jis to, ka zavadskis jau ir top of the line Latvij? un nevar vi?u at?auties, kas noz?m? ka viss ir k?rt?b? un vienk?r?i nav v?rts iespringt skraidot p?c katras mon?tas tikai t?p?c, ka sabiedr?ba to uzskata par pareizu. Lab?k dari ret?k, bet dari ?eni?li un lai ir prieks skat?ties, cit?di izpump?sies un ?eni?las bildes atdosi par sviestmaizes cenu, kas ir v?l dumj?k par izdab??anu cilv?kam kam nav ne maz?k?s nojausmas par tavu darbu.

tad nu gan san?ca gar? teksts jbt.
88.marxo  2012-03-11 19:01:37
Par auto parasti r??ina izmaksas par km. ?obr?d tirg? tie ir 30-50 sant?mi par km. Autors v?l aizmirsa piemin?t programmu izmaksas, kas ir l?dzv?rtigas datora izmaks?m. V?rt?ga diskusija, jo lielai da?ai nav pat nojausmas, no k? veidojas pakalpojuma cena.
87.chaussures nike shox R4  2012-03-06 11:20:41
De cette façon, peut être pli? en diverses formes, graphique, id?e nouvelle, très cr?atifs!
86.Sandis  2012-02-20 00:03:23
Jaut?jums Andejam.

"No savas pieredzes varu apgalvot, ka nekad ne?em?u uz sav?m k?z?m fotogr?fu ar crop-matricas tipa fotokameru un kit objekt?vu, lai cik ar? kruts fotogr?fs b?tu."

Par kit objekt?vu viss skaidrs, bet ja tu fotogr?f?tu ar pie?emsim canon 7d un labu optiku , vai rezult?ta pas?t?tajs sa?emtu kaut , ko butiski slikt?ku?
85.Sandis  2012-02-19 23:47:16
Andrej, dom?ju, ka tas , ka izskaidrosi savas izmaksas, nek?di neietekmes to cilveku viedokli par to, kas ir dargi un , kas nav. Tiem , kas pelna 200 - 400 Ls m?nes? tu nepier?d?si, ka 300 Ls ir norm?ls fotogr?fa atalgojums.
Katrai mon?tai ir divas puses.
Es nezinu, cik Zavadskis ?em par vien?m k?z?m, bet ja tie ir tikai 300 Ls, tad manuprat vi?? sevi nenov?rt?. Ja pie?emam , ka m?nes? ?etras k?zas, tas san?k 1200 Ls m?nes?. Piedodiet, bet jebkur? sevi cieno?s profesion?lis (jebkur? profesij?) v?l?sies nopeln?t vair?k, lai nodro?in?tu kaut cik cien?gu dz?vi. Un tas apstaklis, ka ?obr?d Latvij? liel?k? da?a cilv?ki dz?vo nabadz?b? un bezcer?b? nenoz?me, ka Zavadskim ar to jasamierin?s un j?samazina savas velmes.
Otra mon?tas puse.
Es saprotu ar? l?gavu kurai tik tie??m k?z?m j?kr?j vairakus gadus un, kur nu v?l 300 Ls fotogr?fam. Cien?t? L?gava , lai ar? tas izsklaus?s skarbi, bet katram j??em t?da l?me?a fotogr?fs k?du vin? var at?auties. www.ss.lv ir pieejami fotografa pakalpojumi pat par 50ls/dien?(Nesaprotu k? vi?i var savilkt galus kop?). Ko j?s sa?emsiet par 50 Ls es gan nezinu, bet ja v?laties eksperment?jiet.
Mans ieteikums, ja nav naudas tad nav v?rts r?kot k?zas. Aizbrauciet ar savu m??oto k?zu ce?ojum? un nemociet sevi.

84.Viesturs  2012-02-18 02:30:14
Es veel piebilstu, ka reklaamas un maarketinga izdevumi uzsaakot sho individuaalo saimdiekoshanu arii sastaada diezgan pieklaajiigu ciparu.
Kaazas vairumam cilveeku ir vienreiz dziivee ir dzirdeeti gadiijumi,kad noliigst vienkaarshu entuziastu ar enry level tehniku domaajot ka shim podzinja vien jaaspiez un peectam ir attieciigs rezulttats..
83.mariz  2012-02-15 09:33:48
Red
Skatos, ka pats esi klasiskais latvietis, kam galvenais ir pateikt kaut ko stulbu par citiem latvie?iem! Tu baigi daudz kur esi dz?vojis, un zini ka tikai pie mums ir kapeik......i??? Plika dir?ana. T? nav taut?bas vai n?cis probl?ma, bet gan individu?la cilv?ka ?pa?iba!

sunshine

nodarbojies ar apstr?di, ka ir t?das zin??anas? Un ko teiksi par fotogr?fiem, kas apstr?di veic ar sagatavotiem ?abloniem? Vienreiz uztaisa un tad tikai stro?? ar vieniem un tiem pa?iem uzst?d?jumiem.
82.andreart  2012-02-14 21:37:48
labs darba monitors vien maksaa paari 1k Ls. Ja paskaita labu datoru bez nekadas krutas video kartes + veel vairaki cieti raidam1 tad ar sanaaks paari 1k tikai dators.
81.cilv�ks  2012-02-14 00:24:18
Visp?r jau sviestaini tie cipari ir. San?k ka klientam ir j?apmaks? Tavas iesp?jams neapdom?gas izv?les. tgd Tev auto par 7000 Ls, mo?k p?c tam nop?rc kaut k?du Ferrari vai Lambo lai darg?k. V?l par PC run?jot High-end PC patlaban ir iesp?jams nopirkt par aptuveni 600-800Ls un nek?di 2000 nav, nevajag. Par m?c?b?m piln?gi koment?ram par biroja darbiniekiem vai santehni?iem. Un Tu noteikti fotogr?f? ne tikai 4 k?zas m?nes? un nopelni krietni vair?k, t? ka nu dom?jams ir iesp?ja ar? optimiz?t ??s izmaksas. Zelta kalnus Latvij? tgd pelna vien retais.
80.Red  2012-02-13 21:38:20
So true.
Latvij? visp?r cilv?kam ir probl?ma, ka vi?? pirmk?rt skat?s uz produkta (bildes, tehnika, ?diens utt) cenu, nevis uz to ko, kas ir ?is produkts, ko tas tev dos un ko tu ieg?si un tikai tad cik par to vajadz?tu maks?t. ??l, bet Latvietis parastais ir un paliks kapeiku pi*?js. Rodas saj?ta ka cilv?ki dzi?vo d?? naudas.
79.Sunshine  2012-02-12 21:54:39
Piln?gi piekr?tu!!! Pa visiem 100%! ?pa?i par apstr?di. Vairumam pat nav ne jausmas cik tas reiz?m ir moko?i un cik stundas tiek aizvad?tas pie komp??a,s?po??m ac?m.Piln?gi saprotu! Vair?k t?du rakstu,lai cilv?k isaprot ,ka t? nav "podzi?as nospie?ana"
78.mariz  2012-02-08 16:27:05
Skaidrs, ka profesion?la fotogr?fa apr?kojums ir ?oti d?rgs. Bet nu pieskait?t pie izdevumiem auto ieg?di, tas nu gan manupr?t ir gar?m. Katram no mums ir auto, bet diez vai k?ds savam darba dev?jam piepras?to algu argument? ar to ar k?du auto vi?? brauc! Un galu gal? ir ar? t?da opcija, k? taksometrs!
Bet par piepras?to cenu p?rmetumi neviet? - ja nevar samaks?t sevi pier?d?ju?am preofesion?lim 300Ls, tad lai pa?em k?du diletantu par Ls50, vai kaut vai maz?k pieredz?ju?u forogr?fu ar v?j?ku apr?kojumu par Ls100-150! Un nav ko skat?ties uz augst?ko plauktu un gaudot, ka ir d?rgi, ir ar? zem?ki plaukti?i:-) Tad jau m?s visi varam raud?t kap?c mer?i tik d?rgi, kap?c m?ja J?rmal? tik d?rga utt:-)
77.Marija  2012-02-05 21:15:02
Ide?ls raksts, tie?am, nav ko piebilst! Ieteik?u manam draugam to izlas?t, vi?am, ka fotogr?fam b?s interesanti. No sevis varu pateikt, ka t? pa?a situ?cija ir ar vair?k?m profesij?m, piem. tas pats gr?matvedis, reti k?ds saprot, ka vi?a darbs ir kaut kas v?rt?g?ks nek? skait??ana ar kalkulatora pal?dz?bu vai datu ievad??ana dator?. =)
76.Signe  2012-02-05 10:35:18
Labais :D 7000 - ma??na tiek pieskait?ta pien?kumu veik?anai. Un!!! Tas sast?da vair?k k? 25% no ieguld?t?s naudas. T?tad - ja es iedodu savu ma??nu lieto?an? uz to dienu, tad pakalpojums paliek pa 25% l?t?ks? C'mon, ar? es esmu cilv?ci??, kas naudi?u pelna ar padar?to darbi?u. Var pier??in?t degvielu, tehniskos izdevumus, bet sorry - ne jau savu Lexusu.
Visam citam piekr?tu - saprotu, ka ir neredzamie izdevumi, bet tom?r nav sol?di tiem pier??in?t ma??nu, kas sast?da 28% no pakalpojuma v?rt?bas.
75.Dainis  2012-02-03 20:37:39
Atvainojos, ka koment?ru s?kum? ievietot? saite darboj?s p?ris dienas un tagad ?sti nestr?d?, jo lapai tika nomain?ts dzin?js un Web lapas adreses pamain?j?s. Jaun? adrese ??da:
http://latfoto.lv/foto-bizness/2549-vai-fotografs-var-nopelnit-un-vai-tas-bizness-jums-bus-pa-kabatai.html
Iesp?jams Andrejam v?l ir papildus izdevumi, bet nu kopum? tas var?tu t? izskat?ties. Plus v?l k?zas ir liel?ka atbild?ba un par to v?l papildus k? ar apdro?in??anu j?r??in?s.
74.Inna  2012-02-03 20:12:46
Andrejs, tev taisniiba 1000%!!!!!!!!!!!!
73.BK  2012-02-02 10:10:39
alex: где можно посмотреть ваши фотоработы?
72.lllelde.  2012-02-01 21:18:02
Paldies Zavadskim par paciet?bu. Kaut ar? neesmu profesion?le, man? dz?v? foto ie?em noz?m?gu vietu. Ir cilv?ki, kuriem foto ir tikai mirk?u iem??in??ana, t?d?? vi?i ?sti nesaprot par ko ir runa. Man ir ??l cilv?ku, kas lauza galvu par to, k?d?? par k?zu fotogr?fu b?tu j?maks? Ls 300. Nu ja nesaprot, tad k?d?? visp?r j?lauza galva? Tas liecina to, ka KVALIT?TE jums t? maz?k svar?ga, nu tad ar? ?emiet t?du fotogr?fu, kas prasa maz?k, bet attiec?gi ar? kvalit?te b?s maz?ka. Kaut ar? man k?zas nav ne acu gal?, jau tagad zinu, ka ?em?u Zavadski, neskatoties piln?gi ne uz ko. T?d?? pied?v?jumi ir da??di, lai klienti var?tu attiec?gi izv?l?ties to, kas izdev?g?k. Es person?gi nedom?ju par izdev?gumu, bet par bild?m, jo Andreja bildes katra nes savu st?stu un katrai ir sava "dv?sele"... m?kslinieks paliek m?kslinieks. Visu cie?u.
Bet tik tie??m, p?r?jie, nekre???jieties par to, kas jums ne??iet adekv?ti, bet koncentr?jieties uz to, kas jums ??iet pie?emami. Ne velti visi cilv?ki uz pasaules nav vien?di. Katram savs.
71.ieva  2012-02-01 11:28:48
"K?zu bild??ana gan nav tas, kur peln?t naudu, tas vair?k ir k? piemaksa pie eso?? darba, lai da??ji atpeln?tu savu hobiju - fotogr?f??anu." es pat nezinu vai par ??diem koment?riem j??irdz, vai j??irg?jas.. man hobijs varb?t ir gramatved?ba, dator? ekselis ir t?tad varb?t k?ds v?las pas?t?t gada p?rskatu pie manis, lai varu bik piepeln?ties savam hobijam? fotogr?fs ir profesija, t?da pati k? citas un ar? taj? ir specializ?cija - ?aj? gad?jum? -k?zas, un to labi nevar dar?t jebkur?, ar? ne jebkur? fotogr?fs. un t? ir mega slodze gan fiziska, gan emocion?la, gan gar?ga..nevis tusi?? ar k?zu viesiem.. veiksm?gu visiem dienu ;)
70.Andris  2012-01-31 22:41:16
Alex, laikam, neesi redz?jis prefison?lu fotogr?fa tehniku, ja saki, ka zin??anas nevajag. Iedotu Tev rok?s, kaut vai canon 550D un nevar?tu nofotogr?f?t ide?las bildes. ??di pasakot man s?k likties, ka Tev visp?r nekam nevajag zin??anas.
69.Jelizaveta  2012-01-31 22:26:29
Labais rakstins! Skiet, ka visu saliki pa plauktiniem! :) Jocigi, ka pat tagad kads to nesaprot. :)
Zinot Latvijas un ne-Latvijas izmaksas sadiem priekiem, vel gribu pieminet, ka vel pirms 4 gadiem kazu fotografa izmaksas Kipra (par 5 stundam+bilzu apstrade) sakas no 1500 EUR, pirms 2 gadiem Lielbritanija - no 2000 GBP... Vai 300 vel skiet par daudz?
68.alex  2012-01-31 17:59:56
andreart
Esmu ar mieru un piln?b? piekr?tu atmaks?t (ne p?c taviem krit?rijiem), p?ris bildes. Nu t?ri improviz?ti. Ar parastu ~500ls v?rtu spogu?kameru. Un noorganiz?sim internet? absol?ti neitr?lu balso?anu. Ko saki?
67.Alex  2012-01-31 17:47:27
Jude, ja jau paman?ji manu koment?ru, tad l?dzu piev?rs uzman?bu vis?m rindi??m. Bet koment?ros ir j?tams, ka roka-roku mazg?... t?da k? sl?gt? fotogr?fu pasaul?te. Pats esmu fo??jis ar pro tehniku un zinu, ka tur zin??anas nu nevajag (ja vien neesi absol?ts idiots). Te ?al??i un meiten?tes iem?c?ju?ies 42x7, iekr?ju?i 1400ls apar?tam un bliez?s :D
66.EdgarsFoto  2012-01-31 16:19:20
Labs raksts! :)
Foto apar?tu amortiz?cija gan manu pr?t ir ielikta par mazu, jo ja apar?tu cena ir 7000 latu, kas ir tikai norm?li, tad amortiz?cijai gad? b?tu j?r??ina Ls1400, lai p?c pieciem gadiem var atkal ieg?d?ties jaunu (varam vi?u ar? nesaukt par amortiz?ciju, bet naudas uzkr?jumu jaunai tehnikas ieg?dei)! :)
Paldies Tev :)
65.�irts  2012-01-31 10:32:30
Cilv?ki ??iet piemirst, ka alga ko vi?i sa?em nav tas pats cik vi?i izmaks? darba dev?jam. Lai darba dev?js samaks?tu tos 500Ls vi?? izt?r? 876,25 Ls ( http://www.cvmarket.lv/salary_enquiry.php?career_style=2&op=calculator ) + atmaks?tais atva?in?jums (4 ned??as)Un visas citas ar darba veik?anu saaist?tas izmaksas ko sedz darba dev?js. Fotogr?fs ir autors, kuru nevar piel?dzin?t ofisa darbiniekam, kuram ir praktiski nemain?gi darba apst?k?i un uzdevumi.
64.andreart  2012-01-31 00:00:07
istenibaa savas izmaksas esmu samazinaajis, lai nav paraak astronomiski skaitli. daudzas lietas nemineeju vispaar, lai cilveeki neshokejas. viesiem gaudotaajiem gribas iedot rokaas kameru un lai uzbildee kaut vai videjaa limeni kazas. uzreiz izmainiisies redzeejums un attieksme ;)
63.emm  2012-01-30 22:45:03
Es tie??m nesaprotu - vai fotogr?fs ir k?da ?pa?? profesija?
Pie?emsim, ka skat?ties uz algota darba dar?t?jiem ir sav? zi?? mu???gi, jo tiem tom?r maks? da??du l?me?u priek?nieki, ta?u, varam paskat?ties uz tiem pa?iem lauksaimniekiem.
Pie?emsim, lab?ba. Es nerun??u konkr?tos skait?os, bet aptuven?s v?rt?b?s. Padom?, zeme, pirms tu taj? kaut ko vari s?t, ir j?apstr?d?. To var n?kties art (atkar?b? no iepriek??j?s audz?t?s kult?ras), diskot, dzi?irdin?t, kultiv?t un v?l visu ko. Lai tu to var?tu izdar?t, kaut k?dai izgl?t?bai ta?u j?b?t? K? tu dom?, cik tad tas izmaks?? Cik gadi tam tiek pat?r?ti? T?l?k, vai u tie??m dom?, ka tavi visi objekt?vi un kameras st?v l?dzi traktoram (vai vair?kiem), arklam, dzi?irdin?t?jam un kultivatoram?
Turpin?sim - kad augsne ir sagatavota, vajadz?tu ta?u ar? ies?t - ir vajadz?ga s?kla. Ar? par s?klu ta?u ir j?maks?. Un tad var izv?l?ties - kodin?tu, nekodin?tu s?klu, b?rt p?c tam m?slojumu vai miner?lm?slus uz lauka vai n?, kas, attiec?gi ietekm?s ra?u. Tas ta?u ar? kaut ko maks?? Un tad v?l vis? taj? kl?t - laimes sp?le. Ja nu izaugs tava lab?ba p?r?k gara, uzn?ks lietus un sagulsies viss veldr??
Un tad nu padom?, cik tas viss kop? izmaks?s?
62.Ivonna  2012-01-30 22:37:49
Andrej, pilniigi piekriitu par 99%, 1% paliek tam, ka kaazu fotografeeshana, ideju gjenereeshana, nepaartrauktaa buushana "uz striipas" ir finansiaali nenoveerteejami aspekti, kurus neizmeeriisi. Pati esmu fotograafa asistente, mees straadaajam divataa, jo taa ir daudz vieglaak gan tiiri fiziski, gan emocionaali, arii idejas gjenereejas daudz produktiivaak un skaistaak. Muusu cena taadeelj ir dubultaa. Bet tiem, kam nav nekaadas skaidriibas par to, kas ir fotograafijas un kas ir profesionaalas fotograafijas, tiem nemaz nav jeegas neko skaidrot. Un arii tiem, kas nesaprot, ka fotograafiju apstraadei, arhiveeshanai nepietiek ar viena studenta datoru. Ja es pati preceetos, noteikti nekad netaupiitu uz kaazu fotograafu. Ja nav naudas, nav ko preceeties! Bet Tev Andrej noveelu taa tik turpinaat un neredzeet visam robezhas, jo Tavas fotograafijas ir vienkaarshi vaardiem neaprakstaamas.
61.Tolix  2012-01-30 22:24:45
Piln?gi neticami cik dumji var b?t koment?ri! Norm?las izmaksas. Man ar? ir pakalpojumi ko nevaru at?auties, bet t? jau ir mana nevis pakalpojuma sniedz?ja probl?ma! Neviens tak nespie? ?emt to fotogr?fu!
60.Ilze  2012-01-30 19:50:45
Interesanti palas?t paties?s izmaksas pakalpojumam, ar ko bie?i saskarties negad?s... BET (j?, vienm?r ir bet)... atkl?ti sakot, ??das tie??s un netie??s izmaksas ir piln?gi katrai precei un piln?gi visiem pakalpojumiem, ko izmantojam/p?rkam. Nesaprotu par ko s?pe - vis?s jom?s ir cilv?ki, kas s?kst?s un nekad ar? nesaprat?s visas izmaksas. Pie?emu, ka vienk?r?i Andrejam ir sas?p?jis ?is jaut?jums, t?d?? aizs?cies izmaksu izkl?sts. Piem?ram, man ir sas?p?jis jaut?jums ??ds: tantes s?dz?s par to, ka j?maks? 0.98 ls par atkritumu izve?anu m?nes?, lai gan uz??mumam ir jaatpelna atkritumved?js par 90 000 ls. Ka es jums saku, piln?gi katr? sf?r? b?s s?kst??an?s par cen?m, lai cik l?ti ar? pakalpojumu nesniegtu. Vienm?r b?s visas nenorm?l?s izmaksas, nodok?i (no k? btw k?zu fotogr?fi diezgan bie?i izvair?s) kas liks matiem st?vus sacelties. T? k?, nav ko daudz raud?t. negrib pirkt pakalpojumu - lai ?em pie k?da, kam l?t?k.
59.Andris  2012-01-30 19:09:26
''Un v?l - "dators un monitors - 2000ls". Par t?du summu var datoru no zelta nopirkt. Ja ier??ini t?du summu, tad m?ni gan sevi gan citus.'' Atvainojos, bet vai Jums galva ir uz pleciem vai pie p?cpuses pielipusi? Ja nopirktu datoru kaut vai pa 1000ls, ieskaitot monitoru, tad bil?u apstr?des process ieilgtu v?l vair?k, es pat teiktu, ka k? minimums v?l 20h. ''Gudrie'' koment?t?ji, run?jot par auto. Pirmk?rt, ieg?d?jaties to. Otrk?rt, pa?emiet savu ziepju trauku rok?s un aizbrauciet l?dzi fotogr?fam pafotogr?f?t k?zas. Tre?k?rt, par??iniet cik liela nauda jums aizg?ja degvielai, amartiz?cijai un v?l da?iem s?kumiem, kas beigu beig?s vairs neb?s s?kumi. Ceturtk?rt, izkl?stiet savas izj?tas p?c 12h fotogr?f??anas amatiera l?men? un vai Jums lik?s ?rts automob?lis ar kuru j?s brauc?t m?j?s p?c gar?s dienas. Un ja v?l liekas, ka auto ir maza loma ?aj? vis?, tad braucat katru reizi no aizmugures l?dzi fotogr?fam. Veiksmi visiem fotogr?fiem turpm?kaj? karjer?! :)
58.Laiks foto  2012-01-30 17:53:31
K?p?c neviens ne??kst, ka autoservis?, mainot sezonai riepas, par riepu mont??u paprasa 15,00 Ls? Tur ta?u tikai 20-30 min?tes darba! Un t?s ir mu???bas, ka uz??m?jam nav j?r??ina visas izmaksas! Jebkur? algota darba dar?t?js visu, kas vi?am ir, p?rk par savu algu, t?tad t?s ar? ir izmaksas, kuras j?nosedz ?? cilv?ka ien?kumiem. Tie, kuri izgl?t?bas ieg??anai ??mu?i studiju kred?tu, ar? nepiekrit?s, ka izgl?t?ba nav j?r??ina, jo katru m?nesi kred?ta da?a ir j?atmaks?.
57.Juris  2012-01-30 17:01:44
Negribu piekrist par izgl?t?bu, jo fotogr?fs nav t? profesija kur? vajag pap?ru lai str?d?tu jo sevi??i bild?tu k?zu foto. Ir daudzi prasm?gi fotogr?fi kas apguvu?i fotogr?f??anu pa?m?c?bas ce??, vai t?p?c vi?u v?rt?ba kr?t?s? Fotogr?fa izgl?t?ba ir izv?le iet viegl?ku ce?u lai apg?tu ?o prasmi un t?p?c ar? tu par to maks?.
Ar high end kamer?m ar tur mazs joks, ka bil?u kvalit?te k?zu bild?m neko daudz neat??irsies vai kamera ir vid?j?s klases vai p?d?j? gala, starp?ba ir taj? ka fotogr?fam ar high end kameru ir viegl?k bildes sabild?t(var mier?gi bild?t tum??kos apst?k?os, nav j?baid?s tik ?oti no lietus, vair?k podzi?as ?rt?kai piek?uvei utt). Un tas ka kamera ir full frame ar v?l negarant? kvalitat?v?kas bildes.
Galu gal? es uzskatu ka par fotogr?fa pakalpojumiem ir j?maks? liela nauda t?p?c lai vi?? b?tu ieinteres?ts uztais?t labas bildes un nevis ar sk?bu seju kko negrib?gi uz ?tro sabild?tu.
Uzskait?t visu iesp?jamo pie izmaks?m ir mazliet mu????i.
56.Andis  2012-01-30 16:53:40
Nu, ?sten?b? nedr?kst?tu ne parko s?dz?ties, kas mekl? k?zu fotogr?fus. Ja gribi iem??in?t pa 100ls, mekl? par 100Ls Ja gribi pa 1000Ls tad mekl? pa 1000Ls. S?dz?ties jau visi m?s m?kam. Person?gi esmu Bild?jis tik vienas k?zas un ?oti baid?jos, bet j? slikt?s tehnikas d?? Nikon D60 un D80 ar kiteniekiem un D80 aizlien?ts :D zaud?ju daudz smukus kadrus. Centos no visas sirds un dv?seles lai klientam patiktu. Bet, j? esmu redz?jis k? Andrejs str?d?, biju ?ofer?tis vien?s k?z?s, cepuri nost. Ar? darbus ko redzu, k?dus vi?? taisa ar? ir labi. Protams tirg? ir ar? kas prasa neadekv?ti augstas summas un tad p?ris sa?em sliktas kvalit?tes foto, t?p?c pirms mekl? p?rbaudi katru fotogr?fu. :)
55.no Name  2012-01-30 16:49:53
??dus uzskait?jumus var veikt jebkuram pakalpojumu joma str?d?jo?am uz??m?jam .Man ka frizierim apr?kojums ar? maks? vair?kus t?ksto?us,???res vien 450 latus - ta ka saprotu fotogr?fus un nen?k ne pr?t? kaul?ties par ?adiem jaut?jumiem-ja vajag,maks?ju.
54.Laura  2012-01-30 16:34:36
1.Fotografs uzradijis pasivu jebkura gadijuma minimali, lai gan butu varejis skaitit zaudejumus ar max cenu,ka tas pienaktos!!
2.Nav iespejams novertet makslu(ja tas ir profesionali un atziti, nerunajot par "kaiminu fotografu") ar zemaku ciparu, jo atsvars ir muzhigs, bet naudas vienibas un smagums mainas..
3.Ligavai butu jasatraucas par skaistam kazam,bet ligavainim- 300, 500 vai xx LS fotografam. Ja ligava ir racionala un nodarbinata, neatliek laika sadiem komentariem.
Sadiem cilvekiem vajag uzskaitit vel make up +/-200, frizieri 150, katras foto redig 10..
Veiksmi darba!!!
53.Billijs  2012-01-30 16:34:13
Piekr?tu katram v?rdam zem ?? raksta un es ticu, ka Andreja gadijum? ??s cenas un izmaksas tie?i t?das ar? ?r. Bet k? jau ar? pats Andrejs rakst?ja, tad cenas un izmaksas var at??irties katram fotogr?fam. Tap?c nevajadz?tu mest ar? visus vien? ?up?.. :) @k.p tu dom?, ka tas video ( http://vimeo.com/13910742 ) neko neizmaks?ja? :) Varb?t vi?i k?zas ner?koja tikai tap?c lai var?tu at?auties ?o for?i video! :) Pievienojos ar? iepriek? izteiktajam viedoklim, ka vienm?r b?s cilv?ki kuri sp?s nov?rt?t fotogr?fa ieguld?to darbu, laiku, l?dzek?us un talantu, ja var?s to at?auties. Latvij? ir pietiekami daudz labu fotogr?fu lai var?tu laic?gi sav?m k?z?m atrast to kur? ir piem?rot?kais sava maci?a biezumam un gaumes izj?tai!
52.Lunis  2012-01-30 16:33:18
Galvenais ko cilv?ki LV nesaprot J?P?RK to ko var at?auties izejot no iesp?j?m , nevis ??kst?t par augstaj?m cen?m. Visai pastulbi skandal?ties pie veikala kur? tirgo Ferari ja var at?auties tikai ?iguli. Visai net?lredz?ga l?gava kura sev pas?ta TORTI / AUTI?U pa 1000Ls s?k vaid?t 300Ls par daudz par FOTO lai visu to "Spo?umu" smuki piefiks?t lai var?tu cit?m zos?m liel?ties . K?ZAS Latvie?u gaum? ?ri???gs prezent?cijas pas?kums "Paliel?ties" , ja neb?s ko LIEL?TIES pas?kumam maza j?ga , tad mier?gi var braukt uz zagsu ar tramvaju , v?l?k uz?st kotletes tuv?j? ?dn?c? . Rietumos labs L?GAVU tests uz fotogr?fa izmaks?m , Fotogr?fa cenu k?z?s noteikt gau?i vienk?r?i , tam j?maks? NE MAZ?K K? "Torte + Ma??na" , cit?di Tortei ma??nai nav j?gas neb?s ko par?d?t paliel?ties :):) Nebild?ju k?zas Latvij? jau sen sen kaut pa savu 25+ gadu pro foto karj?ru esmu uzbild?jis daudzus daudzus simtus k?zu . M?sdienu Latvij? daudzi cilv?ki v?las ieg?t to ko nevar at?auties it vis? , sak mekl?t visu ko l?tu un neprofesion?lu. Piem?ram kazu vad?t?jus kas nezin ko ?sti dar?t , nej?dz atvel?t laiku Foto , bie?i valda haoss , pat pie lab?k?s gribas pagr?ti ko p?r?k baud?mu uzbild?t , at??ir?ba no Eiropas Latvija K?z?s publika bie?i neadekv?ta , m?dz agres?vi vieni pret otriem izpausties gad?s pat negrib n?kt grupas bild? un vel vis?di ?kst?s, gad?s ciest ar? fotogr?fa tehnikai apr?kojumam ko LV neapdro?ina , viss tas noved pie b?d?ga rezult?ta. Man riebjas haoss bardaks neorganiz?t?ba atbild?g?s lietas , LAUL?BAS viens no atbild?g?kajiem notikumiem cilv?ka dz?v? , lab?k nedar?t to ko nevar garant?ti labi un kas riebjas. Varb?t tom?r ?emt piem?ru no laikiem kad publika Latvij? bij adekv?t?ka , ja nevar at?auties maks?t cik prasa par K?z?m var pas?t?t sesiju studij? Kazu kleita ar visu sap?u princi un sen?iem pie s?niem , pie t? pa?a krut? fotogr?fa kuru nev?riet pacelt visam pas?kumam. Bezmaz j?saka k? kred?tu rekl?m?s ? Izvelies atbild?gi , izv?rt? samaksas iesp?jas? .
51.Tenisd  2012-01-30 16:22:26
Es tikai nepiektr?tu Zavadskim par t?m crop matric?m. Camon, esmu redz?jis pietieko?i daudz zema l?me?a k?azu foto(un fotogr?fijas visp?r) kas uz?emtas uz da??du cenu fullframe apar?tiem... Cit?adi cool raksts. Ar? t?p?c jo rosina diskusijas :)
50.Anna  2012-01-30 16:13:49
Glu?i vienk?r?i, cilv?kiem ir pie kakla ekonomika un visas no t?s izrieto??s sekas, t?p?c ar? ce? br?ku. Pirms kr?zes, nebija nek?du probl?mu nomest 25 Ls par gr?das lupatu un t?pat nebija probl?mu samaks?t profesion?lam fotogr?fam. Kas attiecas uz izgl?t?bu - ir mu???gi kliegt: "K? var r??in?t izgl?t?bu pie teko?ajiem izdevumiem???". Tie?i tur vi?a ar? ir j?r??ina, jo str?d? Tu ar savu izgl?t?bu un tas tevi padara par atbilsto?u savam darbam ko Tu veic (es nerun?ju par ap??rbu veikaliem u.tml.). Kad stud?, Tu ta?u stud? ar domu, ka p?c tam var?si str?d?t labi atalgotu darbu, atbilsto?i sevis ieg?tajai kompetencei un pie tam, ja esi pa??mis kred?tu, lai atmaks?tu studiju maksu, tie uz k?du laiku k??st par taviem teko?ajiem izdevumiem. Es ar? skatos, ka daudzi no koment?tajiem ?sti nesaprot k? visp?r veidojas darba alga un kas nosaka t?s apm?rus. ?obr?d, j?, algas ir netaisn?gas un visi ir mantrau?i, bet padom?jiet, vai matu ?eleju Tu nep?rc par naudu ko nopleni? Vai kurpes ar visu amortiz?ciju Tu neieg?dajies par to ko nopelni? Interneta vide princip? nav t? lab?ka vieta, kur k?dam kaut ko skaidrot, jo p?rsvar? te tiek izg?zts viss negat?vais, pat ja tas neattiecas uz t?mu, par kuru iet runa(Tas Zavadskim), bet koment?ru autoriem iesaku vispirms padom?t lo?iski un ja neesi speci?lists konkr?t?ja jom? - ?aubos, ka Tavs viedoklis k?dam visp?r ??it?s pamatots un nopietns, dr?zak t?di b?rnu peksti?i.
49.Une  2012-01-30 15:51:18
Oj, atceros, ka ??das pat diskusijas bija ar? t?laj? 2009. gad?, kad prec?jos es. Nosaucot summu, k?du samaks?j?m forogr?fam - citiem acis bija uz k?ti?iem. Reiz?m liekas, ka cilv?ki sp?j nov?rt?t tikai to darbu, kas prasa standarta 40h ned??? - p?r?jie visi ir diletanti, kas pras anepr?t?gas summas. Man ir prieks, ka man ir dota sp?ja nov?rt?t citu darbu, saprast, kur rodas t?das summas - vai t?s tiktu maks?tas fotogr?fam vai k?zu muzikantam. Bet ir da?a cilv?ku, kas nekad nesaprat?s. NEKAD!
48.Martinsoz  2012-01-30 15:46:07
Btw - visa kakofonija nevajadzetu aizmirst par elementaru mikroekonomiku: pieprasijums/piedavajums. Ja Andrejs netaisitu smukas bildes, neviens par vina pakalpojumiem tadu naudu nemaksatu. Savukart, ja maksa - tatad atzist maksu par labu esam, par attiecigo servisu. Tas ari isuma viss. Var jau zimet cenu, ka izmaksu summu, bet nedomaju, ka klientu tas loti interese. Klientu, kas ir redzejis Zavadska bildes, interese - par cik var dabut so fotografu? Jautajums nr2: vai tas ierakstas mana budzeta?
47.$post_  2012-01-30 15:45:59
Atvainojos.
bi??i sajaucu. :)
46.K.P.  2012-01-30 15:43:27
he. Te autoram nu ir gal?ga netaisn?ba, katram cilv?kam par savu darbu ir ties?bas pras?t t?du samaksu k?du vi?? uzskata par attiec?gu. Un ja nu nevari at?auties labu fotogr?fu, kur? visu izdar?s labi un bildes b?s ide?las nu tad ietaupi p?ris latus un ?em ne tik labu. Var san?kt, ka beig?s no??lo tor p?rdesmit latus, ko grib?ji ieekonom?t uz fotogr?fa. :D

Un kas jums ne?auj aprec?ties ??di?! ----> http://vimeo.com/13910742

Galvenais jau nav izmest kaudzi naudas un par?d?t visiem, ka j?s to varat at?auties.
Galvenais jau ir, lai j?s abi b?tu laim?gi.Ja j?s to nevarat bez naudas un t?ksto?u izme?anas, tad kaut kas nav rikt?gi.

?is video man lika apdom?ties. :)
45.rusantro  2012-01-30 15:43:22
Patika koment?rs, ka fotogr?fs var?tu optimiz?t izdevumus. Tas t? pat, ka optimiz?t k?zu bildes no kvalitat?v?m uz s?diem.
Es no savas pieredzes (kaut pagaid?m esmu ieguld?jis tikai 1000 Ls) varu pateikt, ka bez labas tehnikas un izgl?t?bas, nekas labs nesan?ks.
Lab?kais raksts par t?mu un to fotogr?fa dz?ves pusi, kuru nieviens neredz.
44.lenny  2012-01-30 15:40:47
J??em t?di fotogr?fi, k?dus var apmaks?t, bet ?id?t, kur un k? fotogr?fs ?o naudu t?r? vai k?p?c vi?? tik daudz prasa, ir nepiekl?j?gi. 300Ls par k?z?m no paz?stamiem fotogr?fiem, ir piln?gi ok. Tad nav ko v?rsties pie fotost?riem, bet pie kaimi?a ziepju trauka! Galu beig?s svar?gi ir, lai abas puses ir apmierin?tas, t?, ka piekr?tu rakstam 100%. Vienm?r ?emu labus fotogr?fus, jo zinu, k?du rezult?tu v?los. Tas nav l?ts prieks, tikai nezin k?d?? k?ds iedom?jas to par t?du esam! Vil?an?s garant?ta, k? ?ai d?mai.
43.jr.  2012-01-30 15:20:22
J?, fotogr?fs izmaks?s pielicis visu, ko vien var?ja, gandr?z visu! :) Ja t? r??in?tu, tad Latvij? cilv?ki vienk?r?i nestr?d?tu par sav?m alg?m. Par??in?m vienk?r?u biroja darbinieku, kura darbs ir visais specifisks un atbild?gs. Cik vi?am b?tu j?sa?em? Lai var?tu str?d?t ir j?sa?em k? minimuns ma?istra gr?ds, kas maks? apm?ram 10 000 - 12 000 latu. Visu laiku j?pilnveidojas kursos, kas gad? maks? vismaz 1000 latu. Lai var?tu str?d?t, ir j?saglab? mo?ums un labas darba sp?jas, kas m?nes? maks? vismaz 100 lati. Lai nok??tu sav? darba viet? ar automa??nu, brauciens - 20 - 30 min.m?nes? aiziet v?l ap 200 lati. Protams, lai var?tu produkt?vi str?d?t ir j??d pusdienas - m?nes? ap 60 latiem. Protams ir j?ieg?d?jas gan tehnika, gan programmat?ra, 3 gadu cikl? izmaks? ap 1000 latiem. Cik speci?listam vajadz?tu b?t algai? Atbilde ir vienk?r?a, m?nes? no 400 l?dz 500 latiem, jo vair?k Latvij? vienk?r?i maz kur maks?. Grib?ju vien pateikt, ka nevajag iet g?l?j?b?s un ir iesp?jams da??di optimiz?t izmaksas. Protams fotogr?fi, kas sniedz pakalpojumus pasaul? un p?rdod savas bildes ?rpus Latvijas var peln?t vair?k. K?zu bild??ana gan nav tas, kur peln?t naudu, tas vair?k ir k? piemaksa pie eso?? darba, lai da??ji atpeln?tu savu hobiju - fotogr?f??anu.
42.enjoy  2012-01-30 15:10:43
Un v?l - "dators un monitors - 2000ls".
Par t?du summu var datoru no zelta nopirkt.
Ja ier??ini t?du summu, tad m?ni gan sevi gan citus.
41.enjoy  2012-01-30 15:05:30
Man norm?li cep?, k? cilv?ks cen?as pielikt p?c iesp?jas vair?k cipari?us kl?t. Piem?ram, santehni?im, neaiziet nauda ce?am un ap??rbam? P?rdev?jai neaiziet?

Attaisnojumi un vien.
40.L�  2012-01-30 14:57:49
... Andrejam piekr?tu par visiem 100% + programmat?ras ( ieg?d?joties t?s leg?li !!! + cietie diski arh?va uztur??anai ... tik p?d?j? laik? esmu dzird?jusi-tie?i no fotogr?fiem t?zi ,, nafig tur?t arh?v? jau klientam atdoto materi?lu ? ,, manupr?t fotogr?fs bez sava arh?va ir no??lojams ... , bet tas tikai manupr?t :).Piem?ram,report??u negat?vi man ir no visiem manis bild?tiem pas?kumiem ( !!! v?l pamatskolas laik?,t?tad no 1980 gada ) , ar? ciparu arh?vs ir !!!,tik str?d?jot ar foto plat?m visas plates saglab?t,jau t?ri tehniski ir neiesp?jami,jo ir konkr?t?s studijas ?pa?ums ,kur? str?d?ju tan? laik? )! + !!! vai varb?t - nodok?i !!! Un kas attiecas uz izv?li??? profesion?lis vai draugs(drauga draugs ar fotoapar?tu ? ) izv?le ir klienta !!! ( no pieredzes vid?ji piec?m k?z?m gad? m?s labojam defektus radu?os fotogrsf??anas proces? ... gan tehniskos ,gan vizu?los ( piem?ram no l?gavas galvas augo?us vadus un stabus ?emot nost ar photoshop un t.t. ... ) . Valta Kleina v?rdiem run?jot ,, Att?stoties tehnolo?ij?m , to vad?bu uz?mesies amatieri un kvalit?te krit?sies . B?s iedz?vot?ju da?a ,kas nezin?s ,k?da ir vizu?li un tehniski KVALITAT?VA gotogr?fija ,, . Tr?p?gs ir Gun?ra Bindes cit?ts par ,, knips?t?ju paaudzi ,,!!! Un no sevis vien piebild??u ,man m?j?s ir ???res , bet es nekad neesmu dom?jusi ,ka var?tu b?t frizieris ? Vienm?r b?s k?ds kur? izv?l?sies ?oti kvalitat?vu preci , k?ds kur? maks?s par z?molu ,k?ds kur? izv?l?sies atlai?u un k?ds kur? izv?l?sies l?t?ko ... un t.t. ( iesaku izv?rt?t priorit?tes , saska?ot t?s ar v?lm?m un iesp?j?m ... :) )
39.Kafido  2012-01-30 14:35:50
Labs raksts! Sen atpaka? dzird?ju st?stu par Pikaso. Seez kafeiniicaa sieviete, pretii shai Pikaso shii nevar sanemties un beigu beigaas paluudz lai Pikaso uzziimee shai kaut ko. Pikaso nemaas 15 min. uzziimee shai gleznu un par darbu prasa 10000 shii shokaa kapeec tik daudz un par tik aatru ziimeejumu..Pikaso atbild par dzives ieguldijumu!
38.Didzis  2012-01-30 14:32:49
Hm, d?vaini...
ko vi?a pink??, lai iedod v?ram?tei ziepeni un lai t? skraida pa p?avu bild?jot jauno p?ri. Izdevumi veseli 0ls un miers no v?ram?tes ;-D
37.Kafido  2012-01-30 14:31:09
Labs raksts!
Sen atpaka? dzird?ju st?stu par Pikaso.
Seez kafeiniicaa sieviete, pretii shai Pikaso shii nevar sanemties un beigu beigaas paluudz lai Pikaso uzziimee shai kaut ko.
Pikaso nemaas 15 min. uzziimee shai gleznu un par darbu prasa 10000 shii shokaa kapeec tik daudz un par tik aatru ziimeejumu..Pikaso atbild par dzives ieguldijumu!
36.Anda  2012-01-30 14:26:44
Un organizeetaji fotografu vediis arii majas no viesu nama?(svariigi piebilst, ka vini noteikti ir atkohola reibumaa). Palikshana pa nakti nav variants, jo diez vai daudzi no mums nakshno savaa darba vietaa. Paldies par rakstu, ceru, ka vismaz kaadam tas mainiis atieksmi pret fotograafu kaa profesiju.
35.Jana  2012-01-30 13:54:10
Ja nu tom?r k?ds/a ir ?ok? par to, ka Zavadskis prasa vair?k naudi?as par k?zu iem??in??anu, tad es noprotu, ka grib?t?js ir iepazinies ar fotogr?fa m?kslu un zina, cik labas bildes san?k vienm?r. Un t?p?c ar? izv?las labu fotogr?fu. Par kvalit?ti j?maks?, protams. Ja amatieris pras?tu 300 latus, tad jau var pras?t - par ko? Nepiekr?tu tikai tam, ka izgl?t?ba taj? tika ieskait?ta. Tas jau vair?k pa?izaugsmei un lai p?c tam var pras?t vair?k k? tie,kuriem nav izgl?t?bas vai attiec?go gad?etu. :) Veiksmi!
34.vija  2012-01-30 13:47:38
Ir bild?tes un ir fotogr?fijas (fotogr?fijas k? m?ksla). Attiec?gi katras ar? maks?. M?ksla k? m?ksla un bild?tes k? bild?tes.
Zavadska kungam fantastiskas bildes! Skat?jos un baud?ju. Paldies.
33.Jude  2012-01-30 13:42:38
Alex laikam ir uz dz?vi apvainojies v?rietis, jo pa?am neizdodas neko "??diski saraust"... Kuru pakalpojumu/pre?u cenas tiek piel?dzin?tas LV vid?jai algai? N?? Lupatas? Un tie?i kura ekonomikas teorija liecina, ka lab?k ir 10 klientus par mazu cenu, nek? vienu par lielu? Piln?gi piekr?tu autoram par izmaks?m. Man tas ir tikai hobijs un t?pat jau saskrien pa gadu diezgan. Savas k?zas gan uztic?tu tikai t?dam profesion?lim k? Zavadskis, lai ar? cik tas maks?tu, tas ir t? v?rts! :)
32.Edmunds  2012-01-30 13:37:53
Piedod Andrej bet ?is raksts nav t? lab?k? atbilde l?gavai kurai 300Ls liekas par daudz, ??du l?gavu tas tikai v?l vair?k sadusmos.
?is raksts ir vair?k dom?ts jaunajiem fotogr?fiem, lai saprastu k? fotopakalpojumu cenas rodas.

Lab?k palasiet ?o, viss gan ir dol?ros bet izkl?st?jums daudz lab?ks: http://www.petapixel.com/2012/01/26/why-wedding-photographers-prices-are-wack/

no ?ejienes starpcitu ar goole translate pal?dz?bu ir ?emta l?gavas v?stules.
31.Elena  2012-01-30 13:26:49
Esmu ?ok? no liel?k?s da?as koment?ru! :)) cilv?ki Latvij? v?l nav sapratu?i, ka par labu darbu ir attiec?gi j?maks?! S??ot ofis? ar MBA izgl?t?bu nav j?iegulda savi l?dzek?i, lai str?d?tu un peln?tu! K?zu fotogr?fiem ir ?oti gr?ts un nere?li atbild?gs un stresains darbs! Es pat par 300 latiem nebild?tu k?zas! 3000! J?, tad ir v?rts moc?ties! :)
30.Ilka  2012-01-30 13:26:01
Par augstas klases profesion?la fotogr?fa pakalpojumiem patie??m ir j?maks? adekv?ta cena. Un tas, ka to nevar at?auties vid?jais latvietis k? spont?nu "pirkumu", ir vair?k nek? skaidrs.

Fotogr?fi Latvij?, manupr?t, ir vair?k nek? vajag, t?p?c atrast sev piem?rot?ko variantu nevajadz?tu b?t ?pa??m probl?m?m.

Es vienm?r skatos ar baltu skaud?bu uz Andreja bild?m un klus?b? gaidu savas k?zas, jo zinu, ka bild?s t?s noteikti izskat?sies ~ 100 reizes lab?k nek? visu skrie?anu, stresa un p?r?jo sv?tku atmosf?ras apst?k?u ietekm?tas.
29.Nikki Wagner  2012-01-30 13:22:47
Nu tulkojums so, so :)http://blog.nikkimaydayphotography.com/2012/01/26/why-wedding-photographers-prices-are-wack-erie-pa-wedding-photographer-response/
28.Tony  2012-01-30 13:20:50
Izmaks?s r??in?t auto nav idiotisms, tas ir t?ds pats darba t?lis k? cita tehnika. Un tas ka ar organaizeriem ir sarun?ts ka vad?s ne vienm?r noz?m? to ka pusnakt? tas vad?t?js b?s pie skaidra satapi?a, tap?c b?t pa?am par sevi ir bonuss, un pie liel?k?s brauk??anas auti?? t?pat tak nolietojas, un atkal kautkas jam? j?iegulda.
T?pat ari elektr?ba pie p?capstr?des ar ?mor?jas, ar j?r??ina.
27.losthighway  2012-01-30 13:06:59
@parasts
Nu bet ja vi?ai vajag lai vienk?r?i nobild?, tad lai savam br?li, t?tim, kaimi?am lai paprasa, k?p?c interes?jas pie profesion??iem un p?c tam v?l raud/?d?
t?pat k? zob?rsti ir kas prasa 7ls par zobu ir, kas ap 400Ls, bet laukos iesp?jams ar k?ds ar pa draugam bez narkozes dab?s to zob ar? :)
26.bulbazaurs  2012-01-30 13:05:36
Diezgan lielas auzas, vien?gais attaisnojamais cenas iespaidot?js b?tu tehnika. Izgl?t?ba ( turkl?t d?rg?ka) un auto ir loti lielai da?ai speci?listi, tik vi?i nezkap?c sa?em 450ls m?nes?.
25.freakart  2012-01-30 13:04:39
?oti pareizi viss uzrakst?ts. Lai tak tauta cepas par top naudas daudzumu, lai pa?i ar ziepi blie? savas bildes un tup savos p??os.

Rado??s profesijas tas tev nav faking konveijers kur tu vienu skr?v?ti visu laiku ieskr?v?, vajag izt?li, zin??anas tehniskaj? pus? utt. T? ir pieredze un kvalit?te... nu vai tad tie??m tik dumji visi ir? Un interesanti k?p?c auto neskait?s? Pridurki esat? Ja cilv?kam j?tripo pa visu LV, k? iztikt bez auto? Lidot rokas vicinot?

Un princip? katrs prasa par savu darbu tik cik vi?u pats to nov?rt? un nevienam nav nek?das ties?bas to aolikt. Jo liel?ks meistars, jo liel?ka pieredze, jo d?rg?k maks?s, t? vienm?r ir bijis un b?s. ?men.
24.El�na  2012-01-30 13:04:03
un v?l da?i maks? ar? nodok?us par bild??anu, to ar? var pieskait?t.
:)
Man bil?u apstr?dei ar? aiziet krietns laiks, re?li san?k tie 300 ls uz div?m ned???m, neliekas, ka tas b?tu kaut kas mistiski augsts.
23.Parasts  2012-01-30 12:52:13
Meitenei vienk?r?i vajag, lai nobild? un viss. Un lai tas ir k?ds, kuram bildes neb?tu izpl?du?as un ar pusgalv?m vai sarkan?m ac?m. Tas, ka par 300 var dab?t ja ko vair?k, vi?ai neinteres?, jo nepietiek naudas. Un ??ds skaidrojums vi?ai neko nemain?s.
22.Alex  2012-01-30 12:52:06
Autors izmis?gi centies attaisnot savu ??disko dabu..vismaz sevis pa?a priek??. Raust, raust.. ??da cena par pakalpojumu norm?la b?tu ar algu kur 3 x Latvijas vid?j?. Un auto ierakst?t attaisnotajos izdevumos? C'mon! Tad varb?t ar? smar?as, dr?bes, zobu pastu, dz?vesvietas atmaksu ar? liekam pie attaisnotajiem? Tad OK.. ??da cena b?tu adekv?ta. Pareizi tika teikts - fotogr?fs ir uz??m?js. Tad vajag c?n?ties par klientiem, tikt pie, teiksim 10 klientiem m?nes?, nevis uzlikt cenu 500ls un no?ert k?du bag?t?ku naivuli, ar kuru tad ar? apmierin?t savas m?kslinieka amb?cijas. Varb?t uzreiz pieprasi 1500ls? Galvoju ka ik pa p?ris m?ne?iem t?ds atrad?sies. B?s vair?k br?v? laika ha?avai.
21.Andreass  2012-01-30 12:48:14
Kaut kas l?dz?gs notika ASV, tur ar? viens fotogr?fs izskaidroj?s k?p?c 3000 dol?ru. Piekr?tu vi?am vis? iz?emot to, ka k?ziniekiem j?uztur fotogr?fs. Nu nav ?sti god?gi cer?t ar 20-30 kaz?m nopeln?t visam gadam. Ir tak ar? citas iesp?jas ar foto peln?t naudu.
20.ilze  2012-01-30 12:39:23
Nav ko daudz cepin?ties, ar cilv?kiem ir j?izrun? vi?u iesp?jas, ja vi?? v?las lai pabild? visus bari?? sadz?tus 1h, b?s stipri maz?k k? 300ls :) un galvenais noskaidrot, ko pakalpojuma ??m?js visp?r saprot ar lab?m bild?m :) citam, ka tikai k?ds kaut ko saspiedis :) Jauku dienu Jums visiem ! :)
19.Dainis  2012-01-30 12:31:09
Sia: izlasi lab?k ?o:
http://latfoto.lv/foto-bizness/335-vai-fotografs-var-nopelnit-un-vai-tas-bizness-jums-bus-pa-kabatai.html
tur prec?z?k sarakst?ts, kas aiziet izgl?t?bai katru gadu. Fotogr?fa amat? nav t? k? MBA, kur gandr?z gadsimtiem nekas nemain?s. K? bija Maslovs ar savu piram?du un Fords ar sav?m teorij?m, t? nekas daudz tur pamatos nemain?s. Bet fotogr?fij? katru gadu ir main?ba, it ?pa?i ?aj? digit?laj? laikmet?.
18.Archijs  2012-01-30 12:26:56
Tie?i pirms p?ris dien?m las?ju: http://www.petapixel.com/2012/01/26/why-wedding-photographers-prices-are-wack/ Ja dr?kst jaut?t, cik tad ?sti maks? pabild?t k?zas pie Zavadska? 300Ls gan neizklaus?s baigi traki, vienm?r licies, ka k?di 500+ maks?. Kaut gan nezinu.
17.Sia  2012-01-30 12:18:15
K? var r??in?t iek?? izgl?t?bas izdevumus pie teko?ajiem??? tad jau man par MBA gr?du ar b?tu j?r??ina pavisam citi cipari alg?, un tad v?l tehnika, kuram tas interes? cik tev to fotoapar?tu, vieni atbild? ar vienu 450D Canonu visas k?zas, un san?k neslikti, otri apk?ru?ies ar 5 fotoapar?tiem un ?emod?nu objekt?vu, taisa no sevis baigos mega fotogr?fus. Uz lielo jubileju biju paaicin?jis fotogr?fu, nopl?sa 500Ls, fin?l? biju v?lies, jo tie??m nesapratu, par ko t? nauda samaks?ta. Andrej, man liekas, ka tevi k?ds ir piek?sis un t?p?c tu te savu s?pi izl?ji... raksts tuvu ?sten?bai, tom?r izmaksu pamatot?ba ir gal?g? paka??
16.Ta�k�ns  2012-01-30 12:17:40
?eit gan cipari nor?d?ti uz hi-end tehniku, bet skaidrojums pamat? ir korekts un atbilst re?lajai situ?cijai dz?v? :)
15.McJanis  2012-01-30 12:17:32
Te da?i cep?s, ka autors ir auto ier??in?jis pa?izmaks?. :) Bet kamd?? nepriec?jaties, ka nav pa?izmaks? ielikts programmnodro?in?jums? Programmat?ra ar vai ziniet, nav pa kapeik?m. :) Un auto, ir t?ds pats darba instruments, k? fotoapar?ts. Autors to jau skaidri un saprotami ir aprakst?jis!
14.dii  2012-01-30 12:17:08
N.R. kap?c l?gavai nav pras?bu? ja tava sieva, m?sa draudzene nepieprasa no tevis ka?oku un dimantus - vi?ai nav pras?bu? katram ir savas priorit?tes.
man piem vajag lai m?j? ir silts, lai ir m??as attiec?bas...
nevis k?rt?jais dimants pirkst?, kakl? degun?, un v?rs vaz?jas pa m???kaj?m...
to es piem?ram, gad?jum? ja nezini ko noz?m? - katram savas priorit?tes :D
13.dii  2012-01-30 12:13:37
nu jau nu gan uzskr?v?ja cenas. tad man par savu darbu b?tu j?sa?em 5-6 t?ksto?i m?nes? :(
apr??in?ts ir ?oti skaisti protams. tikai jaut?jums - vai katru sestdienu, sv?tdienu ir piepras?jums p?c autora? san?k nopeln?t pl?noto pe??u? :)
es ar? ne?emtu fotogr?fu. lai draugi bild? :) uz svin?go da?u j?. un tas ar? viss.
300lati par p?ris stund?m... smiekli n?k. ne visi var izv?l?ties galdautus atbilsto?i noska?ojumam vai laul?ties hilton viesn?c? :D
12.Dainis  2012-01-30 12:09:37
Br?nos, ka tik maz aiziet bil?u arhiv??anai, pie regul?ras fotograf??anas k? pamatnodarbes. Bet t? kopum? izskat?s viss pusl?dz t?d?s pa??s cen?s k? pirms 4 gadiem:
http://latfoto.lv/foto-bizness/335-vai-fotografs-var-nopelnit-un-vai-tas-bizness-jums-bus-pa-kabatai.html
tikai da?as poz?cijas esi piemirsis, ko ar? vajadz?tu iek?aut t?ri?os.
11.Annija  2012-01-30 12:09:13
Neesmu fotogr?fs, bet grafisk? dizainere, bet darba specifiku saprotu. Nepiekr?tu, ka auto izmaksas nav j?ier??ina - ja t? b?tu brauk??ana pa R?gu, bet tie liel?koties ir lieli ce?a gabali. Turkl?t, apr??inot izmaksas, ir j?ier??ina viss. Es, piem?ram, r??inu gan dz?vok?a ?ri, gan b?rnud?rza izmaksas, gan elektr?bu, lai saprastu, k?da ir mana darba stundas likme, lai l?t?k neb?tu s?d?t m?j?s ar b?rnu. Un p?capstr?de patie??m ir baigais darbs, to cilv?ki no malas nesaprot. ja l?gava grib iek?auties 150 latos, tad lai paaicina k?du draugu, amatieri. Fotogr?fam visas ??s stundas ir j?b?t lielisk? form? ar augstu koncentr??anos, j?no?er tuvpl?ni, kopskati, katru viesi, m?mikas utt utt. Mana kol??e, kas ir operatore, skurina galvu, kad vi?ai tiek pied?v?ts film?t k?zas, jo tas ir zv?ra darbs..
10.Maija  2012-01-30 11:59:59
Es piln?b? piekr?tu, ka m?s fotogr?fi ?eit Latvij? diem??l nevaram nopeln?t..
Un t?s izmaksas, par to jau liel?k? da?a nemaz neaizdom?jas, cik un kas ir vajadz?gs, lai b?tu ??s kvalit?tes! Rodas saj?ta, ka mums viss kr?t no gaisa, bet t? tas nav..
Kad es apstr?d?ju bildes, br??iem mana otra pus?te j?tas aizvainots, jo esmu iegrimusi bil?u apstr?d?, bet sav?d?k tak nevar.. :)
T?p?c 300ls tas v?l ir maz, jo ir fotogr?fi kas prasa stipri vair?k.. :)
9.Ieva  2012-01-30 11:59:45
gr?ti notic?t, ka ir tik aprobe?oti cilv?ki...
es uz sav?m k?z?m pat ner??in?ju fotogr?fu, jo zin?ju, ka to nevaru at?auties! ja man k?ds b?tu pateicis, ka tas maks? tikai 300Ls b?tu padom?jusi, bet redzot, ar k?diem stro?iem rok?s staig? un k? raujas mani draugi fotogr?fi, patie??m ziedojot savu priv?to dz?vi, lik?s, ka tas viss pas?kums ir visp?r no 500Ls s?kot!
galu gal? radi un draugi knips?ja, bildes m??as jau, bet nu...nav jau, nav jau tas:)
v?l tikai piebild??u, ka ik reizi kaut kur "uzskrienot virs?" Zavadska bild?m, nodom?ju, ja nu v?l k?dreiz dz?v? b?s k?ds vienreiz?js un svar?gs notikums, atrad??u l?dzek?us, lai to iem??in?tu tie?i ?is fotogr?fs, jo tas ir t? v?rts! Patie??m katra bilde ir ?pa?a.

8.andreart  2012-01-30 11:58:54
es tikai atg?din??u, ka uzrkast?ju savu pieredzi. ja k?dam ir cita l?dzu dalieties ar to savos blogos. un par katru punktu esmu uzrakst?jis ar? pamatojumu, gan par auto, gan par tehnikas d?rgumu un to iesp?j?m. saprasdams tehnikas iesp?jas es nekad ne?emtu uz sav?m k?z?m fotogr?fu ar cropoto matricu un kit objekt?vu ! NEKAD ! lai ar? cik kruts fotogr?fs b?tu...
7.kaaposc  2012-01-30 11:55:52
Labs raksts, tikai bez ?pa?as j?gas. JO: tie, kas saprot, ka 300Ls par fotogr?fu ir norm?li, tie ar? maks?s. Tie, kas to nesaprot, pat p?c ?o visu skait?u izlas??anas turpin?s savu "j?, bet tom?r 300Ls ir liela nauda" utt. Es dom?ju, ka nav "j?cepas" par tiem, kas s?rojas par cen?m. Ir ta?u izv?le - kvalitat?vas bildes ar attiec?gu samaksu vai ar? ziepju trauci?i par 1 pol?u :)
6.N.R.  2012-01-30 11:52:49
Es nepaz?stu nevienu kas b?tu k?z?s maks?jis par fotograf??anu. Iesp?jams ka ir cilv?ki, kas v?las augstas klases fotogr?fijas ar d?rgu tehniku, bet realit?t? (esmu bijis k?d?s 5-6 k?z?s) nav bijis neviena maksas fotogr?fa. Vienm?r k?ds pusl?dz pieredz?jis pazi?a pabild?, un k?zinieki ir apmierin?ti.

Ko es v?los pateikt - PRAS?BAS ir da??das. Vieniem vajag, un tie maks? Citiem vajag tikai ko album? ielikt, un tie ar? nekad nemaks?s.
5.Kamazs  2012-01-30 11:51:45
"Tas ta?u ir tik element?ri! Pa?em fotoapar?tu, paskraidi vienu dienu for?? tusi?? ar viesiem un jaunajiem un par dienas darbu sa?em veselus 300Ls, pie tam Tevi v?l pabaro par br?vu. Parastie mirst?gie ir spiesti str?d?t veselu m?nesi pat ja ne divus, lai nopeln?tu 300Ls."

Mj?.

Pirmk?rt, tas ko fotogr?fs teica.

Otrk?rt, ja nepat?k, nemaks?. Iedod k?dam ziepju trauku (parastu fotoapar?tu vai pat mobilo) un ?auj, lai skraida apk?rt un bild? prieka p?c. Seriously, es gribu redz?t l?gavas seju, skatoties ??s bildes. Oh wait, es gribu redz?t to vientiesi, kur? grib?s "izklaid?ties", sava prieka p?c ieguldot pamat?gu darbu un ener?iju sve?am labumam.

Es esmu bijis situ?cij?, kur par sviestmaizi kaut ko daru, bet tas nekad nav bijis par velti - vai nu ?ie ir man labi paz?stami cilv?ki, kuriem gribu ziedot savu laiku un ener?iju, vai ar? es g?stu pieredzi, jebkur? gad?jum? es rezult?tu esmu sahalt?r?jis vair?k vai maz?k.

?sum? - gribi labi, maks?.
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir nulle saskait�t kop� ar tr�s = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.0045640468597412

2024-03-29 17:05:54