BLOG
 

 

Fotokameras izvēle

Raksts par fotokamerām. Jebkuram fotogrāfam viena no lielākām problēma ir fotokameras izvēle. Raksts palīdzēs saprast ar ko atšķiras fotokameras un kādam mērķim viņas ir domātas. Kā pareizi izvēlēties sev fotokameru.

Filma vs digi

Pirmais ir jānolemj vai mēs gribam digitālo fotokameru vai filmu kameru. Filmai ir lielāka priekšrocība, jo katrs kadrs Jums maksās naudu, un tādējādi tiks apdomāts kārtīgi pirms pogas spiešanas, jo būs ierobežojums 36 kadri. Nevarēs knipsēt pa labi un pa kreisi bezjēgā. Šī ir viena no lielākām filmas priekšrocībām. Filmai ir lielāks krāsu un toņu diapazons, būs vieglāk cīnīties ar pārdegušiem laukiem. Nebūs jācīnās ar apstrādēm. Atcerieties, ka izvēloties digitālo kameru, Jums jābūt datoram. Un jo dārgāku digitālo fotokameru nopirksiet, jo jaudīgākam jābūt datoram. Filmu kameras ir ļoti lētas, salīdzinot ar digitālajām. Ir iespēja jau pa ~10Ls iegādāties lietotu ZENIT kameru un sākt jau bildēt. Pa ~50-100Ls Jūs jau varat iegādāties lietotu pusprofesionālo spoguļkameru (Nikon F70 vai Canon 300v). Bilžu kvalitātes no šādas kameras būs pielīdzināma Canon 5D, kas maksā pie 1000Ls. Jums būs iespēja arī izmēģināt dažādas filmas (krāsainas, melnbaltas). Lielākie foto fani varēs mēģināt izdrukāt bildes pēc vecām tehnoloģijām mājas apstākļos. Filmu aparātu iesaku iegādāties tiem kas domā aizrauties ar fotogrāfiju, bet nav daudz naudas, lai iegādātos digitālo. Būs labāks rezultāts ar filmu. Vienīgais filmas mīnus, ka Jūs nevarēsiet apskatīties bildes uzreiz. Vajadzēs nobildēt visu filmu, attīstīt filmiņu, izdrukāt indexprintu. Šī ķēpāšanās ir vienīgais mīnus (ko protams var uzskatīt arī par plusu). Tiem, kuriem pacietības nav un gribēs bildēt visu, kas notiek apkārt, tiem iesaku labāk iegādāties digitālo fotokameru. Vienīgi Jūsu mācīšanas un attīstību fotogrāfijā tiks piebremzēta, jo netiks stimulēta skatīšanās, vērošana un bilžu analīze, kā tas varētu būt izmantojot filmu kameru. Lietotas filmu kameras var iegādāties foto bodē "Foto 56" Lāčplēša ielā 56 (tel.: 67288786) vai arī ss.lv sludinājuma portālā.

Pērkot kameru

Konkrētāk par katru fotoaparāta modeli var iepazīties mājaslapā www.dpreview.com. Pirms pērciet kādu kameru iesaku apskatīties šajā mājaslpā, palasīt aprakstu un lietotāju komentārus, apskatīt bildes nobildētas ar konkrēto fotokameru. Ja sadomājāt pirkt fotokameru Internetā, tad iesaku obligāti kameru pačamdīt vietējā elektronikas veikalā (Elkor piemēram), lai saprastu kā kamera uzvedās, apskatītos tās izmērus, svaru, ielūkoties navigācijā, utt. Un tikai pēc šādas procedūras iesaku iegādāties internetā. Ieteikums iegādāties kameras tikai no lielākiem kameru ražotājiem kā Canon vai Nikon. Neieteiktu iegādāties no tādiem ražotājiem, kas nodarbojās vēl ar citām nozarēm (TV ražošanu, citu elektroniku utt), jo tās firmas, kuru galvenais mērķis ir foto liek visus savus spēkus uz savu produkciju kvalitāti un servisu. Atcerieties, ka serviss ir arī ļoti svarīgs aspekts kameras iegādāšanas posms. Kameras salūšanas gadījumā laba firma Jums iedos aizvietotāju, cita firma var litk gaidīt mēnešiem, kamēr kamera atgriezīsies no remonta. Tālāk rakstā ies runa par kameru klasifikācijām un kādiem mērķiem un kādai auditorijai ir domātas kameras. Turpmāk rakstā ies runa tikai par digitālām fotokamerām.

Aspekti

Matricas izmērs un megapikseļi. Pērkot kameru viens no galvenajiem aspektiem ir bilžu kvalitāte. Neuzķeraties uz megapikseļu dzīšanos maratonu. Spoguļkamera ar 3 megapikseļiem var pārspēt attēla kvalitātē kompaktkameru ar 12 megapikseļiem. Kvalitāti nosaka matricas fiziskais izmērs centimetros vai milimetros. Katras kameras matricas izmēru var apskatīt augstāk minētājā linkā. Jo matrica ir lielāka jo kvalitatīvāks un dzīvāks būs attēls. Tāpēc arī kamera kuras matrica ir 1cm (garākā mala) maksā 100Ls, bet kamerai, kuras matrica ir 15cm maksā 50.000Ls. Protams kvalitāti arī nosaka lēca, bet lētākajām kamerām lēcas nevar nomainīt. Atcerieties, ka 6 megapikseļi ir pietiekoši, lai drukātu kvalitātīvu bildi 20x30cm lielumā.
Lēca. Iesaku pievērst uzmnaību lēcai.Ir lēcas ar lielu zoomu jeb lielu diapazonu (piemēram Fujifilm Finepix S100fs kamerai šis diapazons ir iespaidīgs 28 mm - 400 mm (14.2x) ). Jo lielāks ir šis diapazons, jo sliktāka būs bilžu kvalitāte vai arī fotokameras cena būs krietni augstāka, jo uzbūvēt šādu lēcu saglabājot labu kvalitāti ir dārgi. Kā arī lielo zooomu lēcas macro iespējas nebūs nepilnvērtīgas. Pievērsiet uzmanību arī zoom lēcas platajam galam. Cik ir mm platajā galā lēcai (jo šis skaitlis  ir mazāks jo platāka ir lēca un Jūs varēsiet mazās telpās tuvāk stāvēt objektam). Ļoti labs rādītājs ir 24mm, labāks jau ir 28mm, sliktāks jau ir 35mm (tas vienkārši nozīmē, ka būs apstākļi, kad Jūs nevarēsiet atkāpties atpakaļ, lai nobildētu grupu ar cilvēkiem vai kādu objektu).
LCD ekrāns. Ļoti liela nozīme ir arī ekrāna lielumam. Uz maza ekrāna Jūs nevarēsiet pilnvērtīgi novērtēt bildes kvalitāti. Bieži autofokus kļūdās un uz maza ekrāna Jūs to nepamanīsiet. Liels ekrāns ļaus to pamanīt un pārbildēt bildi. Lokāms ekrāns ļaus Jums iespēju bieži bildēt no interesantiem rakursiem pareizi nokadrējot. Nākošais pēc kā jāvadās ir kameras ērtums.
Ērtums. Cik ērti Jums ir strādāt ar kameru, cik ērti turēt to rokā utt. Sākuma liekas, ka ērtums nav tik svarīgs, bet ja ilgi jābildē tad tas sāk krist uz nerviem. Ja jūsu plauksta un pirksti ir lieli, tad mazas pogas būs neparocīgas. Kā arī mazi fotoaparāti radīs diskomfortu tos turot.
Atmiņas karte. Iesaku pievērst uzmanību arī kameras atmiņas kartes tipam. Ir dārgas atmiņu kartes veidi un ir lētāki. Spoguļkamerām viens no populārākiem ir Compact Flash (1Gb sākot no 12Ls) kartes tipiem. Tas ir ļoti populārs, ir iespēja nopirkt lētas atmiņu kartes.  Secure Digital un Micro SD (1Gb no 14Ls) jau ir dārgāki. Vēl dārgāki ir xD un mini Secure Digital kartes (1gb no 18Ls). Un viss dārgākie ir Memory Stick un Multi Media Card (1Gb no 19Ls).
Barošana. Ja Jūsu kamerai ir iespēja ievietot akumulatora vietā parastās pirkstiņu batarejas, tas ir tikai pluss, jo tālos izbraukumos , kad Jums nosēdīsies akumulators, Jums būs iespēja tuvākā bodē iepirkt batarejas un tās lietot.

Kompaktkameras

Kompaktkameras ir mazas un vielgas fotokameras. Tās vidējā cena ir 100-200Ls. Domātas ikdienas notikumu fiksēšanai, tusiņiem, ballītēm, tūrisma pārgājieniem, utt. Pie mīnusiem var pieskaitīt to, ka nav zoom iespējas vai arī zoom iespēja ir ļoti maziņa (3x). Gribēju vēl piebilst, ka digitālais zooms nav vērā ņemams, jo balstās uz gatavās bildes vienkāršu palielināšanu, kas nozīmē kvalitātes strauju pasliktināšanu. Viss efektīvākais ir optiskais zooms, kas balstās uz optiku un palielināšanas procesā nezūd kvalitāte. Tumšos apstākļos šāda kamera automātiski ieslēgs zibspuldzi. Daudzām šādām kamerām ir mazas iespējas uzstādījumu ziņā. Fotogrāfam, kurš domā aizrauties ar fotogrāfiju šāda kamera nederēs. Lielākais pluss ir ka kamera viegla, maziņa, jebkuram cilvēkam saprotama. Nav jāiedziļinās fotografēšanas parametros un iestādījumos, lai bildētu. Šo kameru ieteicams pirkt tādam cilvēkam, kurš to izmantos pārsvarā tikai lai piefiksētu sadzīves notikumus, atmiņas.

Advancētā kompaktkamera jeb pseido-spoguļkameras

Advancētās kompaktkameras atšķirās no kompaktakerām ar to, ka to iespējas ir paplašinātas. Ir paplašināta iebūvētā lēca līdz ar to dažiem modeļiem optiskais zooms var būt ļoti iespaidīgs (12x). Tām piemīt jau pusautomātiskie un manuālie režīmi, kas ļaus Jums izprast fotografēšanas pamatus, radīt nebijušus efektus un izmantot savu kameru jau pilvērtīgāk. Šādu  kameru priekšrocības ir vieglums, kompaktums, manuālo režīmu iespēja, universālais zooms. Pie mīnusiem var pieskaitīt ka tā nav spoguļkamera, daudzas iespējas tomēr ir aprobežotas (salīdzinājumā ar spoguļkameru), nevar mainīt optiku, lēns autofokus, tumšos apstākļos neprecīzs autofokus, LCD skatu meklētājs (spoguļkamerai skatu meklētājā Jūs redzat pa tiešo attēlu kāds nonāks uz matricas pateicoties spogulim, bet pseido-spoguļkamerās skatu meklētājā ir iebūvēts maziņš LCD ekrāns, tādējādi asumu noregulēt manuāli ir praktiski neiespējami). Gribu mazliet piebilst par universālo zoomu. Šāda kamera aizstāj pēc savas funkcionalitātes spoguļkameru ar 2-3 lēcām, jo tai ir liels zooms un ar tādu kameru var bildēt macro bildes. Spoguļkamerai, lai sasniegtu šo funkcionalitāti jānopērk vismaz 2-3 papildus lēcas (videjā vienas  lēcas cena ~100-150Ls), lai iekļautos šajā diapazonā. Šādu kameru iesaku pirkt tiem, kuriem vajag ikdienas kameru, bet mazliet aizraujās ar fotogrāfiju. Tā Jūs varēsiet gan iemūzīnāt notikumus, gan izbaudīt fotografēšanas priekus un iedziļināties fotogrāfijā pateicoties manuālajiem un pusautomātiskajiem režīmiem. Aptuvenās cena 200-400Ls.

Iesācēju spoguļkameras

Iesācēju spoguļkamera uzreiz paver spoguļkameras preikšrocību - mainīgie objektīvi. Šādu kameru cenas ir no 400-700Ls. Pārsvarā sākuma komplektā (KIT) nāk līdzi lētākais un vienkāršākais objektīvs, bet ar laiku Jūs varat piepirkt klāt objektīvus Jūsu vajadzībām un vēlmēm (Lēcu cenas vidēji ir no 100-1000Ls)  Tai piemīt gan pilnīgi automātiskie, gan pusautomātiskie, gan manuālie režīmi. To iespējas ir paplašinātākas kā pseido-spoguļkamerai. Viss lielāko izbrīnu rada foto attēlu kvalitāte. Tā ir nesalīdzināma ar kompaktkameru attēlu kvalitāti. Šādu kameru attēlu kvalitāti vēl iespaido lēca. Jo vēlāk nopirksiet dārgāku lēcu, jo kvalitatīvāki būs labāka. Lielākie plusi ir maināma lēca, īsts skatu meklētājs, attēla kvalitāte pateicoties lielākai matricai par kompaktkameras matricu. Pie mīnusiem jāpieskaita aparāta izmērs un svars (tas vairs neielīdīs kabatā vai rokas somiņa, bet vajadzēs iepirkt papildus foto somu), nepieciešamība pēc papildus lēcām (komplektā nākošai lēcai pārsvarā ir mazs zooms un slikta bilžu kvalitāte), neērtums (bieži šīs kameras ir maziņas un lielai plaukstai nēertas) . Šāda aprāta un dažu lēcu svars var jau sasniegt 2kg. Šo kameru iesaku pirkt tiem, kuriem fotografēšana ir hobijs vai aizraušanās. Šī kamera pavērs spoguļkameras iespējas.


Pusprofesionālās spoguļkameras

Šīm kamerām daļēji jau pazūd pilnīgi automātiskie režīmi, paliek pusautomātiskie (A,S,Av,Tv) un manuālie (M) režīmi. Šo kameru aptuvenā cena 800-1500Ls. Tās kļūst lielākas (līdz ar to ērtākas) un smagākas. Iespējas kļūst plašākas (kadru skaits sekundē, slēdža min ātrums, utt).  Šo kameru iesaku iegādāties fotogrāfam amatierim jeb cilvēkam, kuram fotogrāfija ir hobijs, bet dažas reizes tam ir jāpiehalturē vai jāizpalīdz kādam kolēģim fotogrāfam. Kameru priekšrocības ir ātrāks autofokus, īsts skatu meklētājs, vairāki kadri sekundē, plašākas iespējas, ērtāk strādāt ar šo kameru. Pie mīnusiem pieskaitāms mazs slēdža resurss salīdzinot ar profesionālām spoguļkamerām, nav grips (bet var piepirkt), nav full-frame matricas (izņemot Canon 5D), nav izturīgi pret mitrumu. Lieliska kamera priekš fotogrāfa amatiera kurš ik pēc laika piestrādā par fotogrāfu un nopelna kapeiciņu ar foto.

 

Profesionālās spoguļkameras

Profesionālas kameras ir domātas fotogrāfiem, kas strādā profesionāli. To cenas svārstās no 2000-5000Ls. Plusi ātrs, ērts, precīzs, liels slēdža resurss, izturīgs, daudz drošāki pret mitrumu, lietu un pat sniegu, izturīgs korpuss, sliktos gaismas apstākļos precīzs autofokus, liels un gaiš skatu meklētājs. Vienīgais mīnus ir to cena. Pašlaik šīs klases profesionālākās kameras ir Nikon D3 un Canon EOS-1Ds Mark III. Iesācējam šādu kameru būs ļoti grūti apgūt un vairākuma gadījumos netiks izmantotas šīs kameras iespējas. Šīs kameras ieteicams izmantot ar tā paša brenda labākajām lēcām, pretējā gadījumā netiks izmantots pilnībā kameras iespējas un kvalitāte, ko var dot šīs kameras.

 

 

 

Profesinālās studijas kameras

Šīs kameras izmanto vairākumu gadījumu studijas darbam un reklāmas bildēšanai. Šo kameru cenas svārstās no10.000 līdz 40.000Ls. Lielākā šo kameru priekšrocība ir lielā matrica, kas dod  ļoti kvalitatīvu lielu attēlu, kas nepieciešams lielām izdrukām un plakātiem. Kameras lielākie mīnusi ir daļējs neērtums, milzīgie faili, grūti nobildēt reportāžu, augstā cena, problēmas ar servisu Latvijā. Šo kameru iegādājas tikai pieredzējuši un tirgū stabili iefiltrējušies fotogrāfi. Latvijā šādas kameras ir  ~8 fotogrāfiem. Populārākie ražotāji ir www.hasselblad.com un www.mamiya.com. Linki www.leaf-photography.com, www.sinarbron.com
 

 

 

Nobeigums

Atceraties, ka  bildē nevis kamera, bet fotogrāfs. Var nopirkt ZENītu  pa 10Ls un bildēt lieliskas bildes, atklāt izstādes un uzvarēt konkursos, var nopirkt dārgāko aparātu un nesasniegt neko.

 


Komentāri

20.dinii  2009-07-07 19:09:59
mmm.... kameras ide?las! grib?tos jau profesion?lo, bet diezgan d?rgi. ;)
19.ess  2008-11-22 15:37:01
Vai var?tu pie katra fotoapar?ta vieda pierakst?t kl?t da?us piem?rus?
18.BTSKY  2008-10-20 20:57:41
Labs raksts, pietiekosji vienkarsjs lai visa aptvertaa meerkjauditorija saprastu to kas vinjus interesee.
17.juris  2008-10-17 16:24:41
a un Andrej, nevarbut ka tu joprojam fotagrafe ar nikon d70 ?
16.juris  2008-10-17 16:07:46
vai var kautka uzinatcik reizes sledzis ir darbinats, vai to nav iespejam uzinat?
15.Less  2008-04-11 08:33:52
J?, un nevajag gudri koment?t, jo visi nav un nekad neb?s profi?i...ir ar? citas god.profesijas. Tie?i t?d?? vajag piezem?t?ku attieksmi pret tiem, kam nav vajadz?ba un laika stud?t foto gudr?bas....
14.Less  2008-04-11 08:29:33
K?d?? neviens nenor?da"?ai?ikiem", ka p?rkot jaunu apar?tu, tam iek?? nav atmi?u kartes? Pirms brauciena uz citu valsti, liel? steig? ieg?d?jos caur internetu(taj? pa?? dien? pieveda kl?t)un izg?zos, jo var?ju nofo??t 11 bildes...Vnk to ta?u j?komplekt? uzreiz, jo diez vai k?ds p?rk agreg?tu da?iem kadriem par piem.78.Ls??????
13.6ec  2008-04-04 10:10:01
Pusprofesion?las k?meras paredz?tas pusprofesion??iem, lai bild?tu pusbildes un peln?tu pusnaudu? :D
12.andreart  2008-04-02 20:44:09
shitais ir lai vien reiz urasktiitu un vairs neatkartotu katram individuaali...
11.Reinis. L.  2008-04-02 20:20:38
un tu v?l pirmaj? rakst? teici, ka tev nav laika rakst?t :D
10.aigars  2008-03-28 09:33:27
Nu nem?k pie mums to dar?t,ari Canon centra maskavas iel?
9.andreart  2008-03-27 22:19:59
kaa shito saprast -> "sledzi mainit nav verts ,jo zud kvalitate" ??? kur? viet? z?d tev kvalit?te nomainot sl?dzi ?
8.aigars  2008-03-27 17:19:26
Raksts nav slikts,bet ir t?da cik daudz fotogr?f?. Videji sled?a resurs ir no 100000-150000 kadriem,es personigi fotografeju tr?s m?ne?os videji 30000-50000 kadri ,sledzi mainit nav verts ,jo zud kvalitate.Tapec es izmantoju P?rsvar? Canon EOS350-400,pec m?ne?iem diviem p?rdodu to,p?rku jaunu.T? ka priek? darba citu nevaru pirkt .Marku nok?vu 6 m?ne?u ,V?l tagad ?efs skalo smadzenes (Marks izvilka 160000
7.Helmuts  2008-03-16 00:16:38
super, izsecin?ju ka man vajag pseido-spogu?kameru. var?tu jau paeksperiment?t ar Zenit pa 20 latiem, bet tas m?nuss ka filma..
6.martins  2008-03-07 15:55:22
ok paldies
5.andreart  2008-03-07 15:53:06
aizej uz Canon servisu Maskavas iela 40
4.martins  2008-03-07 15:40:44
varbuut kaads var pateikt, kur var aiznest NIKON lai putekljus iztiira?
3.Iewar1jumZ  2008-03-06 23:09:40
Hmm.. tiesham labs raksts..
Bus jaiegriezhas biezhaak.. :)
2.alf  2008-03-06 22:06:17
laba atbilde uz m???go jaut?jumu: \\\"L?dzu pal?dziet izv?l?ties k?du kameru pirkt pirmo!\\\"
1.ILZE  2008-03-06 21:33:41
jaasaka ka diezgan labs vispaareejs paarskats par fotoaparaatiem....bet galvenais ir jaatceras ka bildes taisa fotograafs nevis fotoaparaats... lai ari augstaakaas kvalitaates aparaati dod lielaakas iespeejas.... jaanem veraa ka ka shii tehnika nebija piejama lielaakajai dalai izcilu fotograafu....
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir nulle saskait�t kop� ar tr�s = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.0041840076446533

2024-04-20 15:47:34