BLOG
 

 

Cik maksā fotogrāfs ?

Daži cilvēki nesaprot, kāpēc fotogrāfi prasa diezgan lielas summas par īsu bildēšanas laiku. Mēģinašu nedaudz paskaidrot un apgaismot, kas slēpjās aiz dažām fotogrāfa darba stundām. Bieži redzamais darbs ir tikai māzākā daļa no visa kopējā ieguldītā darba.

Šoks

Ir cilvēki, kas domā un uztver lietas tikai virspusēji, kas nespēj domāt dziļāk. Lūk ar šādu tipu saskārās daži foruma lietotāji, kur neapmierinātā topošā līgava sūdzējās par neatdekvāto kāzu fotogrāfu izcenojumu. Viņas prāt kāzu fotogrāfi prasa neadekvāti augstas summas, kas neatbilst reālajam darba apjomam.
 

"Es esmu līgava, kas šo vasaru vēlas precēties, bet joprojām neesmu atradusi labu fotogrāfu.
Jūs jautāsiet kāpēc ? Tāpēc ka vārds “kāzas” uzreiz ļauj fotogrāfam prasīt 300Ls par kāzu bildēm. Tāpēc, ka neviens nesvinēs kāzas bez fotogrāfa. Visi ir spiesti maksāt kāzu fotogrāfiem tik cik tie pateikt, jo citas izejas vienkārši nav! Viņi vienkārši izspiež naudu no mums! Kāpēc , tad kad Tu gribi apprecēties, tas Tev prasa kā minimums vairākus tūkstošus latu ? Kāpēc šim brīnišķajam notikumam jākrāj vairāki gadi ?!
Tas taču ir tik elementāri! Paņem fotoaparātu, paskraidi vienu dienu foršā tusiņā ar viesiem un jaunajiem un par dienas darbu saņem veselus 300Ls, pie tam Tevi vēl pabaro par brīvu. Parastie mirstīgie ir spiesti strādāt veselu mēnesi pat ja ne divus, lai nopelnītu 300Ls. Tas ir gandrīz 30Ls stundā! Šis fakts padara mani traku, ka esmu bezizejas stāvoklī.
Es runāju ne tikai no sevis, bet arī citu līgavu vārdā, kas uzskata, ka tiek krāptas un maksā nepārmērīgu lielu naudas summu par kāzu fotografēšanu. Varbūt te atradīsies kāds labs fotogrāfs ar labām bildēm un prasīs lētāk, lai sabildētu manas kāzas ?"
http://www.webpagescreenshot.info/i/664876-129201292424pm.png

Uzņēmējs

Jebkurš fotogrāfs ir mazs uzņēmējs jeb biznesmenis, un kā mēs zinam, jebkuram biznesam ir pamatkapitāls (naudas vērtība, izglītība, tehnika) un nepieciešamie līdzekļi, lai bizness neaizietu pa burbuli (īre, tehnikas amortizācija, grāmatvedis, sadzīves rēķini,utt). Jāatcerās arī tas fakts, ka fotogrāfi pārsvarā ir uz mākslu tendēti cilvēki, nevis ar matemātiku un biznesa iemaņām apveltītas personības, tapēc fotogrāfu tēriņi  parastam cilvēkam var būt grūti paskaidrojami, jo darba instrumenti ir cieši saistīti ar mākslinieka vai amatnieka darba rezultātu.
Šoreiz runa ies par konkrēto gadījumu - kāzu fotogrāfiju. Apskatīsim visus fotogrāfa tēriņus un izdevumus, konkrēti minēšu savus, un beigās pamēģiniet aprēķināt cik tad vajadzētu saņemt kāzu fotogrāfam.
Kā arī fotogrāfa darbs nesākas ar fotokameras nopirkšanu, un nebeidzas ar pasūtījuma pēdējo kadru. Pašu bildēšanas procesu es pieskaitītu pie kādiem 20% no kopējā padarītā darba.
 

Investīcijas

Izglītība - paņemsim standarta izglītību foto jomā Latvijā (http://www.fotoskola.lv/). Tad kad es mācījos, bija jāmaksā 70Ls/mēnesī un jāmācās 1.5 gads, neskaitot izdevumus mājasdarbu izpildei, nokļūšanai līdz fotoskolai, izdrukas utt. Tātad izglītībā kā minimums jāpatērē 1300Ls un 1.5 gads laika. Reālajā dzīvē esmu pabeidzis aptuveni 4 apmācības iestādes, individuāli mācījies pie vairākiem fotogrāfiem un tam patērēju aptuveni 4 gadus, neskaitot pašapmācībā patērēto laiku un nepārtraukto pilnveidošanos . Bet mūsu aprēķiniem paņemsim minimumu, kas jāpatērē.

Redzamā tehika - protams sāku fotografēt es ar vienu vidējas klases fotokameru, bet apskatīsim manu šodienas tehnisko līmeni. Manā rīcībā ir divas profesionālās nikon kameras, kuru abu vērtība pirkšanas brīdī bija 7000Ls, un vēl nāk 3 standart gaišie zoom objektīvi, kura katra cena ir 1200Ls un vēl 4 fiksi, kopējā fiksēto objektīvu vērtībā 3000Ls. Ja visu saskaita un vēl piemet zibspuldzes, atmiņu kartes, akumulatorus, tad kopējā vērtība ir 14000Ls. Dažiem var rasties jautajums, kapēc divas vienādas kameras. Tam ir divi izskaidrojumi. Pirmais jau, ka netiek zaudēts kadrs objektīvu maiņas laikā. Piemēram, uz viena objektīva ir platleņķa objektīvs, kas ļauj bildēt objektu tuvumā, uz otras kameras tele objektīvs, kas ļauj bildēt tālumā. Ja dotais notikums notiek tuvumā, un pēkšņi kaut kas notiek tālumā, lai to nobildētu atliek tikai paķert otru fotokameru, šādā veidā var rīkoties operatīvi un nezaudēt mirkli, pretējā gadījumā ja ir viena kamera, tad jātērē laiks objektīvu maiņai un vienmēr mirklis tiek pazaudēts. Otrais iemesls ir tāds, ka divas kameras nodrošina darbu, ja viena kamera tenisku iemeslu dēļ saplīst.
Gadiem ejot nonācu pie secinājuma, ka strādajot ar labāko tehniku esmu brīvāks gan radošajā izpausmē, gan kameru precizitāte un ātrums ļauj man nepalaist svarīgus kāzu mirkļus. Tādēļ ekonomēt uz tehniku neiesaku.
No savas pieredzes varu apgalvot, ka nekad neņemšu uz savām kāzām fotogrāfu ar crop-matricas tipa fotokameru un kit objektīvu, lai cik arī kruts fotogrāfs būtu.


Neredzamā tehnika -
pie neredzamās tehnikas es pieskaitu ne tikai datoru un monitoru, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 2000Ls, bet arī auto 7000Ls. Protams tādus sīkumus kā atstarotājs, ārējie cietie diski, akumulatoru lādētāji uz kopējā fona ir nieks, bet arī tie saskrien kopā.  Protams var strādāt bez sava auto, bet bez tā man būtu jāziedo sava veselība un laiks. Mēģināšu paskaidrot. Iedomājamies situāciju, kad ir divas kāzas pēc kārtas. Fotografēšana vienās kāzās beidzas aptuveni labākajā gadījumā 1:00 natktī. Ja Tu esi bez sava transporta, tad Tev norunā kādu viesi vai šoferi, pieredze rādā, ka vienmēr šis viesis ir jāgaida, un izbraukšana vienmēr ieilgst stundu vai divas. Pieņemsim ka esi kaut kur Latvijas vidienē. Līdz Rīgai Tevi aizved un mājās Tu esi 3:00 vai 4:00 naktī. Nākošās kāzas sākās jau 9:00 ar līgavas gatavošanos. Vēl starpā jāatvēl laiks atmiņu karšu atbrīvošanai, akumulatoru uzlādei, brokastīm. Šādā situācija katra lieka stunda miega ir zelta vērta. Pie tam kāzu fotogrāfa darba diena ir aptuveni 12-14 stundas, un dažreiz tā ir nepātraukta skraidīšana. Varu padalīties ar nepatīkamu gadījumu, kad trešajās kāzās pēc kārtas no bezspēka izkrita fotoaparāts no rokām, pēc kā sapratu, kā šāds maratons man nav pa spēkam. Tāpēc automašīna ne tikai rada komfortu un ērtumu, bet tā ir cieši saistīta ar manu miegu, veselību un pašsajūtu.
Nākošais faktors, kas lika man aizdomāties par automašīnas vērtību un manu dzīvību. Kā jau rakstīju, katras kāzas ilgst 12-14 stundas, kas prasa gan fizisku, gan morālu piepūli. Pēc šīs garās dienas gandrīz vienmēr ir garš ceļš mājup nakts tumsā un lielā noguruma stāvoklī. Tāpēc iegādājoties auto, pirmais un svarīgākais es skatījos uz tās drošību un iespēju man palikt dzīvam sadursmē. Tāpēc man bija svarīgi nepažēlot naudas līdzekļus un iegādāties drošu, ērtu un visurcaurbraucamu auto, kas tikai manus darba apstākļus uzlabo un nodrošina manu veselību un dzīvību.

Nobeigumā aprēķinam, lai es labi varētu padarīt darbu,ir nepieciešams investēt aptuveni 25000Ls un aptuveni 2 gadus apmācības. Protams šī summa netiek samaksāta uzreiz, bet pakāpeniski augot fotogrāfa līmenim.

Darba process

Cik Jūs gribētu saņemt algu, ja Jūs strādātu arī sestdienās un svētdienās. Daži no Jums aizdomājoties secinās, ka brīvdienas pavadītas ar mīļotajiem un ģimeni nav pielīdzināmas naudas vērtībā. Un par nožēlu sanāk, ka lielākā daļa cilvēku precās sestdienās, svētdienās un piektdienās. Daži varētu iebist, ka toties visa nedēļa ir brīva. Kāda jēga no brīvās nedēļas, ja Tavi mīļie, ģimene un draugi strādā tajā laikā ? Kāzu fotogrāfiem nākas ziedot ne tikai ar brīvdienām, bet arī savu ģimeni, mīlestību, atpūtu un veselību. Atcerieties arī to, ka kāzu fotografēšana ir sezonāla nodarbe (~5 mēneši) un ir neveselīgi ņemt vairāk par vienām kāzām nedēļā.
Pieskaitiet arī transporta izdevumus pirmskāzu tikšanām, kad fotogrāfam jātiekās ar klientu, lai izrunātu detaļas un iepazītos ar jauno pāri. Jāierēķina arī kāzu dienā iztērēto degvielu, ir bijuši gadījumi, kad kāzu dienā ir nobraukti pat 800km ! Pieskaitam arī vidējo automašīnas remonta izmaksas (daļu apdrošināšanas, daļu riepu nobraukumu), kuru iespaido kāzu nobraukums. Aptuveni gadā 700Ls.
Man kā kāzu fotogrāfam ir 3 dažādu veidu apģērbs (ļoti karstam laikam, vasarai, rudenim/pavasarim), kas tiek lietots tikai kāzās un mainīts aptuveni vienu reizi gadā, jo bieži ir jālien uz ceļiem, dažādās ekstrēmās vietās un drēbes tiek ļoti ātri nonēsātas. Labs lina uzvalks aptuveni maksā 80Ls. Aptuveni uz apģērbu un apaviem kāzās gadā tiek iztērēts 200Ls. Atgādināšu, ka dalos ar savu pieredzi, ir fotogrāfi, kas ierodas džinsos un netīros t-kreklos. Katrs pats izvēlas savu ceļu un attieksmi pret darbu!
Abu fotokameru amortizācija gadā aptuveni 400Ls. Kā arī gadā vienu reizi kāda no lēcām nokrtīt vai iziet no ierindas, jo kāzu fotografēšana ir stresains un bieži skraidošs un steidzīgs darbs. Lēcu amortizācija 900Ls gadā.

Nobeigumā gadā jāparedz aptuveni 2000Ls tēriņiem, kas saistīti ar kāzu fotografēša un jāpatērē fotorafējot aptuveni 12-14 stundas uz katrām kāzām.

Visi šie skaitļi izriet no manas personīgās pieredzes. Tie var atšķirties no citu fotogrāfu tēriņiem un izmaksām.
 

Pēc darba

Pēc kāzu fotorafēšanas notiek viss nepatīkamākais un ilglaicīgakais darba posms - bilžu apstrāde. Dažiem uz to aiziet 1 diena, bet to es uzskatu par haltūru nevis labi padarītu darbu. Aptaujājot kolēģus, secinu, ka vidējais apstrādes laiks uz vienām kāzam svārstās no 30-60 stundām. Manā gadījumā mans vidējais apstrādes laiks uz vienām kāzām ir 100 stundas, jo papildus sagatavoju slaidšovu un foto albūmu. Pie darba izmaksām būtu jāpieskaita arī elektrības patēriņš un datora amortizācija. Man ir tā, ka ik pa laikam salūzt kāds cietias disks vai kāda cita sastāvdaļa un gada datora amortizācija ir aptuveni 200Ls.
Bilžu arhivēšanai gadā aiziet vēl 100Ls. Tukšie diski, vāciņi, drukas noformējums vēl 100Ls gadā.

Kopumā pēc fotografēšanas darbam gadā aiziet 400Ls un uz katrām kāzām patērēts aptuveni vidēji 100 stundas.

Kopsavilkums

Savelkot tēriņus un patērēto laiku secinam, ka pirmais ir jāiegulda aptuveni 25000Ls un 2 gadu apmācība, lai varētu kvalitatīvi fotografēt kāzas. Gadā papildus jāiztērē 2500Ls un jāpatērē 13 stundas bildējot un 100 stundas apstrādājot uz katrām kāzām, pie tam jāziedo gan savs brīvais laiks, gan veselība un privātā dzīve, un neaizmirstam, ka tas ir sezonāla nodarbe un nedēļā vēlams bildēt tikai vienas kāzas. Tagad pamēģiniet sarēķināt, cik jāpelna kāzu fotogrāfam ;) No sevis varu tikai piebists, ka izdzīvot tikai no kāzu fotografēšanas Latvijā nav iespējams.
Atceramies, ka cenu rada pieprasījums, ne tikai izmaksas un darba stundas.


 


Komentāri

Page : [1] [2]
104.fotogr�fiene  2015-05-14 13:03:44
Par kvalitāti ir jāmaksā.
103.pelmins  2015-03-24 23:43:35
Diezgan dārgi tomēr sanāk profesionālu fotogrāfu algot, nezināju, ka tas ir tik dārgi :(
102.fotogr�fs  2015-01-20 15:45:15
Brīvā tirgus ekonomikā cenu nosaka tirgus, pieprasījums un piedāvājums
101.Bikko  2015-01-17 12:49:21
Kur kāzām labāk meklēt fotogrāfu!?
100.Zion  2014-12-13 11:02:03
Kāzu fotogrāfs par 15 euro h ir normāla cena?
99.Juris  2013-07-30 12:11:25
Diezgan jau nu smieklīgs aprēíins. Kāpēc nav ierēíināts iekāā pamatskolā pavadītais laiks? Vecāku ieguldījums veicinot bērna radoāumu? Ikdienā lietotais ēdiens, apģērbs, mitekļa izmaksas? Tak nekļūsim smieklīgi. Autors operē ar savdabīgiem faktiem - strādāāana brīvdienās. Ahem. Kas vienam brīvdiena, tas citam parasta darba diena. Tāda nu ir darba specifika. Nav ko murkāíēt par to, ka jāziedo ģimenē pavadītais laiks - izvēlies dzīvesbiedru ar līdzīgu darba specifiku un būs viss kārtībā. Neko nebūs jāziedo.

Es savu kāzu bildes esmu apskatījis uzreiz pēc kāzām un varbūt vēl kādreiz netīāām. Viss. Tur viņas stāv. Ðodien skatoties uz bildēm, varu teikt, ka pa 15 gadiem ir mainījies ļoti daudz kas. Kvalitāti bildēm noteikti varētu iegūt labāku ar āīsdienas tehniku. "Noíertie īpaāie kadri" tas ir vienīgais, kas ir vērtīgs āajās fotogrāfijās. Un tos var noíert arī ar ziepju trauku...
98.Guntis  2013-07-28 21:22:30
Mūsdienās ar pikseļiem piebāzto ierīèu laikmetā, cilvēki aizmirst, ka profesionāla fotogrāfa pakalpojumi ir ekskluzīvi un dārgi. Diletantu laikmetā, kurā katrs, kas vēlas, sauc sevi par profesionālu fotogrāfu, piedāvā savu pakalpojuma cenas, kas ir zem paāizmaksas. Rezultātā ir sabojāts viss fotogrāfijas nozares tirgus! Klients vienmēr atceras, tikai to, ka kāds ir piedāvājis lētākas cenas, pat neiedziļinoties kā rodas āāda cenu atāíirība. Ja fotogrāfs vēl iegādājas legālas grafiskās apstrādes datorprogrammas un maksā nodokļus, tad automātiski ir ārpus jebkādas cenu konkurences. Sevi cienoās aroda meistars apzinās, ka darbojoties fotogrāfijas nozarē, materiāltehniskās investīcijas, ieguldītais laika apjoms profesionālajās zināāanās un praktiskās iemaņās ir milzīgs! Liels novēlējums Latvijas fotogrāfiem konkurēt nevis ar pakalpojuma cenu, bet ar darbiem un pēc iespējām izglītot savus klientus!
97.fotogr�fs  2012-11-06 20:06:10
Lielākā daļa klientu sūdzību ir paāu vaina. Vai nu nespēja pareizi komunicēt ar fotorāfu izstāstot savas vēlmes, vai arī nespēja noorganizēt attiecīgas kāzas, nebija paāi atraisīti, kā arī lielakā problēma ir ka neiedot atseviāíu laiku fotogrāfam.
96.ann  2012-11-06 19:14:46
Mēs samaksājām prasīto summu profesionalam fotogrāfam,bet bildes ļoti vienveidīgas,bez odziņas.Kāzu bildes nesmukas.Nohaltūrēja.
95.Kaspars  2012-07-19 21:43:43
Super raksts! Varbūt pēc tā izlasīāanas kādam mūžīgajam èīkstētājam būs kas skaidrāks :))
94.Kaspars Garda  2012-06-21 16:51:36
Pats galvenais, ko tu aizmirsi pieminēt ir tas, ka ne visi kuriem rokās ir D3 ir fotogrāfi. Fotogrāfs nav tikai tehnisko zināāanu apgūāana + bilžu kruíīāana fotoāopā. Fotogrāfam ir jābūt savam skatījumam un to nevar iemācīt(ies). Tā lielā mērā ir radoāa profesija, ne visiem dots ir radīt! Cik cilvēku pasaulē patērē mūziku, mākslu, fotogrāfiju - daudz! Cik cilvēki rada to - maz! Protams skaisti aprecēties arī ir māksla.
93.klienta un fotogr�fa dialogs  2012-05-07 13:43:59
http://www.youtube.com/watch?v=3hpJ1iPD5RQ
92.D�nis  2012-05-04 14:52:44
Nelasīju visus komentārus..., taèu daudzi komentētāji uztraucas, ka kopējās izmaksās tiek iekļautas auto amortizācijas maksas. Nepiekrītu, ka par to būtu jāuztraucas. Ja kāds vēlas nodarboties ar kādu biznesu, tad jāskatās, ka ieņēmumi nosedz visus(!) izdevumus. Gan auto, gan pārtikas, komunālos, tālāk izglītības un arī izdevumus atslodzei. No zila gaisa nauda nenokritīs, tā nāks no klienta maka. Pārējais ir piedāvājums/pieprasījums. Kādam būs par dārgu, cits varētu atļauties maksāt vēl vairāk. Starp citu, es noteikti nevarētu atļauties Andreja pakalpojumus, tomēr spēju novērtēt, ka viņā tik tālu ir ticis un spēj pelnīt. Es nodarbojos ar tīmekļa vietņu izstrādi, katrai aiziet vismaz mēnesis, bet daži cilvēki uzskata, ka maksai vajadzētu būt zem 300Ls. Nu, ko tur lai vēl piebilst? :) Te līdz rietumeiropas līmenim vēl tālu...
91.Inese  2012-04-14 14:32:15
Kaut kā netīāam uzdūros rakstam, jo paskatījos Andreja galerijā Indieāu kāzas, tad ieāāvās prātā doma paskatīties, cik tad būtu jāmaksā par A.Z. darbu! Man rados, un pat draugos nav fotogrāfu, arī pati tikai pa retam spēju nofotografēt kaut ko uzmanības vērtu..:D, jo man nav pieredzes..pieredze laikam tad arī veido cilvēku vērtību attiecīgajā jomā, jo vairāk nācies piedzīvot, jo labāks esi, un līdzi nāk arī tavs vārds..manu bildi noteikti novērtētu daudz labāk, ja zem tās parakstītos Andrejs:D, bet ne jau pa to iet runa.Pati precēāos, un kāzās ir tikai 2 sfēras, kurās gribas tērēt..:D, gredzeni un fotogrāfs, jo tas ir tas, kas paliks kad viss būs apēsts un izdzerts..:D, kad kleitu iemetīs skapī uz nenoteiktu laiku. Es nepiekrītu līgavai, bet tas nav tik svarīgi, jo katram savas prioritātes..piemēram, kāzās! Nesen no Anglijas ieguvu žurnālu..par kāzu tēmu, tur bija rakstīts - fotografējiet kāzas paāi, sākumā - smieklīgi..:D..iedomājos, kā kopā ar SAVU vīrieti foèējamies, un no bildes malām rēgojas rokas, kuras tur kameru..:D, no otras puses..āíita, ka ideja ir ironiska, jo āíita, ka uzsver cilvēku pārspīlētību līdz paāiem sīkumiem:D, katrā ziņā jautri..turklāt tas nemaksātu neko, nebūtu uztraukums, :D, un kas zin, moā sanāk kāda dieviāíīga bilde..
Jā..A.Z bija tāds kā pats pirmais manā kāzu fotogrāfu sarakstā, bet tas bija pirms gada, pa āo laiku aptvēru, cik patiesībā daudz fotogrāfu, personību un kameru ir:D LATVIJÂ..:)Un nē, es nevienu negribu apbižot..katram ir savi knifi, krāti personiskajā pieredzē..kas līdz ar to ceļ vērtību visā, ko viņā/a dara!BAigi paveicies ir tiem, kas A.Z pazina viņam augot, attīstoties, viņi tika ne tikai pie superīgām bildēm:D, bet mazbērniem varēs stāstīt, ka mūsu kāzas foèēja, tas pasaulslavenais fotogrāfs(hei, un kapēc ne, tas var būt jeb kurā no fotogrāfiem, kurā iegulda pacietību, zināāanas, laiku un naudu savā hobijā, darbā, vērtībāS)Andrejs!
Naudai ir liela nozīmē..- tas,lai priecētu reālistus, bet optimisti - ar naudu nevar izmērīt ne cilvēku, ne kvalitāti, ne sirsnību, ne mīlestību..iespējams, ka Andreja bildēm ir vēl lielāka vērtība..:D, man patīk arī Jānis Konons, ha, un kamēr es aizmuļļāāos līdz savām kāzām, varbūt arī viņā jau būs sasniedzis savu ziedēāanu, un viņā pēkāņi man vairs nebūs pa kabatai..:D
Ko es gribēju pateikt? Laikam to, ka ir forāāk augt kopā ar fotogrāfu paaudzi, jo kad viņi izaug, viņi aiziet,( es te lasīju, jāpriecājas, ka nav citur, kur maksā vairāk..)uz priekāu, manuprāt viņi izaug, kā bērni..:D, lai būtu vēl labāki, tāpēc iet un redz pasauli, un dara visu savai attīstībai, nevis iet atpakaļ.!!!..un cilvēkiem ir dikti bail no lielām summām, viņi ir pilni stereotipiem un zemu paānovērtējumu. Lasīju par Sokolovu āodien apollo..
Sabiedrība ir kā samaksa visiem,kas cenāas izteikt savas domas par to. Kuram tad patīk,ka pasaka acīs, ka visa tava dzīve ir bijis feiks..:D..!?
Îsumā par savu sapņu fotogrāfu..:D..man vienalga, kas viņam ir mugurā, ar ko viņā fotografē, ar ko ir atbraucis..es gribu viņu pazīt, bet kāzās zināt, ka viņā ir, bet redzēt tikai fotosesijas daļā..es noteikti gribētu iemūžināt brīdi arī kopā ar paāu knipsētāju, un paāās beigās, lai tās bildes sanāk, lai tur ir emocijas, asaras, prieki, spontāni..viegli.Redziet?Un tas nav viegli..un ir vēl daudz tādu kā es:D..
No morālās puses novēlu, lai nāk noderīgas sadarbības, kas ir vieglas saziņā, bet sarežģītas izpildījumā..!Lai veicas!
90.Ela  2012-03-28 09:08:49
Palasot komentārus, man sāk āíebināt. Cik cilvēki tomēr nespēj saprast otru cilvēku. Katra cilvēka profesija vai darbs kurā viņā strādā ir svarīgs. Kaut vai pārdevējs, kur tu spētu samaksāt par pārtiku, ja veikalā nebūtu paºdevēju. OK es neesmu pārdevēja, bet mana domāāana neaprobežojas ar to, es taèu esmu piem. biologs, kas var būt vispār svarīgāks par āo. Mēs visi it seviāíi sievietes reizi dzīvē gribam piedzīvot āo skaisto mirkli kā kāzas un gribam, lai viss ir skaisti, kaut arī apskatot albūmā bildes pēc pār desmit gadiem ir skaistas un patīkamas atmiņas. Ja tu mācies par fotogrāfu un ieguldi tajā daudz līdzekļu, tas nenozīmē, ka tev jāņem no cilvēkiem kosmiska naudas summa, jo redz tikai tāpēc, ka tu esi labs fotogrāfs. Ja cilvēkam tas darbs patīk, tad nebūs tāds kapeiku dīrātājs no cilvēkiem. Un man nav jājūtas par to vainīgai, ka es nevaru reizi mūžā atļauties normālu fotogrāfu. Man neinteresē bildes, kuras pēc tam apstrādās tik mākslīgu, ka es sēžu kopā piem ar lauvu un to vēl esmu apíērusi. Normālas, kvalitatīvas bildes ir vajadzīgas. Viens fotogrāfs kurā pēc fotogrāfēāanas man iedod disku,kur bildes man beigās vēl paāai par savu naudu jāattīsta un es viņam esmu samaksājusi 300 Ls + degvielas izmaksas, tas ir vienkārāi ABSURDS. Ðada nauda kas viegli nāk tas viegli iet. Nedomāju, ka viņi jutīsies baigi laimīgi, paprasot no parastiem cilvēkiem neiespējamo un vēl sevi uzskatot par vissvarīgākajiem cilvēkiem kāzās.
Domājat, ka cilvēki precas tikai Rīgā, tiklīdz jābrauc ārpus Rīgas, tā no āiem provinces cilvēkiem paprasa neiespejamo.
Kāpēc es vispār uzskrēju āiem komentāriem virsū. Tagad es vairs neko nedomāju labu par fotogrāfiem. Jutīāos daudz labāk, ka mani fotogrāfēs mani draugi un radi. Tāpat vien savējie bildes skatīsies.
89.aaa  2012-03-26 20:29:09
Tā ir cīņa ar vējdzirnavām, manuprāt, un ja mēs velkam paralēlas ar ticīgajiem, tad ir diezgan bezcerīgi ieskaidrot mormonim vai jehovietim domāt ar savu galvu nevis truli ticēt kaut kam un pārējiem skalot smadzenes :)

1) Tas, ka Zavadskis ir savas naudas vērts ir redzams fotoblogā un elementārā salīdzinājumā ar citiem fotogrāfu blogiem (pirmkārt salasiet tos). Nu un ja man būs kāzas, tad nav 2 jautājumu par to, ka būāu ar mieru samaksāt Andrejam 2000 par bildēāanu un pat neapsvērtu prasīt atlaidi. Îstenība tas ir jocīgi, ka cilvēks vēl nav devies prom uz Krieviju vai Rietumiem, kur cilvēki maksātu 2-3x vairāk, par to mums būtu jāsaka paldies, nevis jānoliek no galvas līdz kājām.

2) Maāīna par 7000 Ls nav lexus, un maāīnas likāana iekāā izmaksās ir normāla lieta, jo galu galā jebkurā uzņēmējs ieliek tāmēs un rēíinos pozīciju TRANSPORTS. ar ko fotogrāfs ir sliktāks? Nu un paāas maāīnas jautājums - manis pēc tas var pat būt 600 mersis, ja vien ir adekvāts rezultāts, a kāda Jums daļa ar ko cilvēks brauc? tiaki tāpēc ka Tev ir e-talons nevis hummer's, nenozīmē ka arī visai atlikuāajai pasaules daļai ir jāpārvietojas ar Þiguļiem.

3) Agrāk domāju, ka ir forāi kad ir vairāk klientu un mazākas viņiem izmaksas - BIG FUCKING MISTAKE. Pēc noteikta perioda nāk apskaidrība, ka (A) tu pats esi nenormāli izpumpējies lai paspētu visu izdarīt un dienas beigās atalgojums ir nekāds (B) klienti paliek neapmierināti jo tu nepaspēj visu izdarīt. Tāpēc ir diezgan loģisks secinājums, ka labāk izdari mazāk, paprasi to paāu summu, bet izdari daudz kvalitatīvāk un produktivāk. To ne visi sapratīs, bet kas ir saskāries, piekritīs un sapratīs par ko ir runa.

4) Katram pēc iespējām. Ja tev nav naudas fotogrāfam, tad iedod ziepjutrauku radiem un miers, un neiespringsti, ja nauda ir, PAMEKLÇ (uzsveru ka pameklē, nevis atrodi pirmo) un atrodi sev atbilstoāāko fotogrāfu un samaksā viņa prasīto summu. Tu taèu neiesi pie Stendzenieka ar "nu uztaisi man bukletu, nu tur 15min, tas taèu nav nekas grūts, nu pa 20Ls varēsi? kas tu žīds esi?". Ðie ir cilvēki, kas ilgus gadus ir sevi pilnveidojuāi un zin ko viņi dara un tas ceļā ir bijis grūts un dažkārt drausmīgs, ar dauziem fail'iem un daudziem win'iem - un tieāi tāpēc viņu 1 darbastunda maksā 10x vairāk par 22 gadīga LU absolventa darbastundu - PIEREDZE. un tas ir jāciena un jārēíinās ka par to būs jāmaksā, un nav vērts tādiem cilvēkiem mēģināt kko sarunāt, ja vien tu nespēsi viņu ieinteresēt ar cita veida izaicinājumu, ko viņā uzskatīs par pietiekami interesantu lai kko darīt par zemāku ciparu. Fotogrāfs nav Rimi kasiere (shitstorms tūlīt sāksies), to tā kā būtu jāsaprot.

5) Tehnika - lai vai ko teiktu komentētāji - par to ir jāmaksā barga nauda. Jā, monitors VAR maksāt 1000-2000-3000 Ls, jā, labs dators VAR maksāt 2000-3000-10'000 Ls (nemaz nesāciet ar saviem ELKOR 500 Ls komplektiem). Un tas patieāām palīdz, palīdz ar to, ka darbs tiek izdarīts adekvātā laika periodā, nevis tu pavadi pusnedēļu skatoties uz loading ikonu, vai 5. reizi pārinstalējot Windows.

6) Priekā kam mēs īsti piestādam tos milzīgos rēíinos? Lai apmaksātu rēíinu, paēstu roltonus un gulētu zem Stokman pazemes pārejas? tieāām? Tieāām normāli dzīves apstākļi ir iespējami tikai tā saucamajiem "oligarhiem", "žīdu baņíieriem" un Zatleram? kamon... Es tā īsti nesaprotu kāpēc kādam būtu JÂKAUNAS un JÂATTAISNOJAS par to, ka viņā paprasa sev algu? tas ir nonsenss... Tas vēl aizvien ir tas PSRS kolhoza gara pārpalikums āíiet. Ja cilvēkam ir talants, iespējas un pieprasījums - lai tad viņā pērk to Bentliju un dzīvo Baltezerā, bet laikam jau Latvijā tas ir nenormāli, normāli ir tad, kad elektriíis un reģipāa skrūvētājs braukā ar X5 vai ne?

7) Andrej, uzskati to par izdabāžanu vai vēl sazin ko bet - neiespringsti, attiecīgajiem cilvēkiem kas spēj novērtēt fotogrāfiju, tu esi visu pierādījis, darba tev pietiks atliektiem galiem visai dzīvei un domāju ka arī ar naudu problēmu nebūs. Absolūti nav vērts TAGAD tērēt laiku un cīnīties kko pierādīt vidējam latvietim, tas ir bezcerīgi, lai arī esam ES, tomēr domāāana mums vēl aizvien ir PSRS līmenī. Galu galā no n-tajiem paziņām esmu dzirdējis to, ka zavadskis jau ir top of the line Latvijā un nevar viņu atļauties, kas nozīmē ka viss ir kārtībā un vienkārāi nav vērts iespringt skraidot pēc katras monētas tikai tāpēc, ka sabiedrība to uzskata par pareizu. Labāk dari retāk, bet dari ģeniāli un lai ir prieks skatīties, citādi izpumpēsies un ģeniālas bildes atdosi par sviestmaizes cenu, kas ir vēl dumjāk par izdabāāanu cilvēkam kam nav ne mazākās nojausmas par tavu darbu.

tad nu gan sanāca garā teksts jbt.
88.marxo  2012-03-11 19:01:37
Par auto parasti rēíina izmaksas par km. Ðobrīd tirgū tie ir 30-50 santīmi par km. Autors vēl aizmirsa pieminēt programmu izmaksas, kas ir līdzvērtigas datora izmaksām. Vērtīga diskusija, jo lielai daļai nav pat nojausmas, no kā veidojas pakalpojuma cena.
87.chaussures nike shox R4  2012-03-06 11:20:41
De cette façon, peut être pliē en diverses formes, graphique, idēe nouvelle, très crēatifs!
86.Sandis  2012-02-20 00:03:23
Jautājums Andejam.

"No savas pieredzes varu apgalvot, ka nekad neņemāu uz savām kāzām fotogrāfu ar crop-matricas tipa fotokameru un kit objektīvu, lai cik arī kruts fotogrāfs būtu."

Par kit objektīvu viss skaidrs, bet ja tu fotogrāfētu ar pieņemsim canon 7d un labu optiku , vai rezultāta pasūtītajs saņemtu kaut , ko butiski sliktāku?
85.Sandis  2012-02-19 23:47:16
Andrej, domāju, ka tas , ka izskaidrosi savas izmaksas, nekādi neietekmes to cilveku viedokli par to, kas ir dargi un , kas nav. Tiem , kas pelna 200 - 400 Ls mēnesī tu nepierādīsi, ka 300 Ls ir normāls fotogrāfa atalgojums.
Katrai monētai ir divas puses.
Es nezinu, cik Zavadskis ņem par vienām kāzām, bet ja tie ir tikai 300 Ls, tad manuprat viņā sevi nenovērtē. Ja pieņemam , ka mēnesī èetras kāzas, tas sanāk 1200 Ls mēnesī. Piedodiet, bet jebkurā sevi cienoās profesionālis (jebkurā profesijā) vēlēsies nopelnīt vairāk, lai nodroāinātu kaut cik cienīgu dzīvi. Un tas apstaklis, ka āobrīd Latvijā lielākā daļa cilvēki dzīvo nabadzībā un bezcerībā nenozīme, ka Zavadskim ar to jasamierinās un jāsamazina savas velmes.
Otra monētas puse.
Es saprotu arī līgavu kurai tik tieāām kāzām jākrāj vairakus gadus un, kur nu vēl 300 Ls fotogrāfam. Cienītā Līgava , lai arī tas izsklausās skarbi, bet katram jāņem tāda līmeņa fotogrāfs kādu vinā var atļauties. www.ss.lv ir pieejami fotografa pakalpojumi pat par 50ls/dienā(Nesaprotu kā viņi var savilkt galus kopā). Ko jūs saņemsiet par 50 Ls es gan nezinu, bet ja vēlaties ekspermentējiet.
Mans ieteikums, ja nav naudas tad nav vērts rīkot kāzas. Aizbrauciet ar savu mīļoto kāzu ceļojumā un nemociet sevi.

84.Viesturs  2012-02-18 02:30:14
Es veel piebilstu, ka reklaamas un maarketinga izdevumi uzsaakot sho individuaalo saimdiekoshanu arii sastaada diezgan pieklaajiigu ciparu.
Kaazas vairumam cilveeku ir vienreiz dziivee ir dzirdeeti gadiijumi,kad noliigst vienkaarshu entuziastu ar enry level tehniku domaajot ka shim podzinja vien jaaspiez un peectam ir attieciigs rezulttats..
83.mariz  2012-02-15 09:33:48
Red
Skatos, ka pats esi klasiskais latvietis, kam galvenais ir pateikt kaut ko stulbu par citiem latvieāiem! Tu baigi daudz kur esi dzīvojis, un zini ka tikai pie mums ir kapeik......i??? Plika dirāana. Tā nav tautības vai nācis problēma, bet gan individuāla cilvēka īpaāiba!

sunshine

nodarbojies ar apstrādi, ka ir tādas zināāanas? Un ko teiksi par fotogrāfiem, kas apstrādi veic ar sagatavotiem āabloniem? Vienreiz uztaisa un tad tikai stroèī ar vieniem un tiem paāiem uzstādījumiem.
82.andreart  2012-02-14 21:37:48
labs darba monitors vien maksaa paari 1k Ls. Ja paskaita labu datoru bez nekadas krutas video kartes + veel vairaki cieti raidam1 tad ar sanaaks paari 1k tikai dators.
81.cilv�ks  2012-02-14 00:24:18
Vispār jau sviestaini tie cipari ir. Sanāk ka klientam ir jāapmaksā Tavas iespējams neapdomīgas izvēles. tgd Tev auto par 7000 Ls, moāk pēc tam nopērc kaut kādu Ferrari vai Lambo lai dargāk. Vēl par PC runājot High-end PC patlaban ir iespējams nopirkt par aptuveni 600-800Ls un nekādi 2000 nav, nevajag. Par mācībām pilnīgi komentāram par biroja darbiniekiem vai santehniíiem. Un Tu noteikti fotogrāfē ne tikai 4 kāzas mēnesī un nopelni krietni vairāk, tā ka nu domājams ir iespēja arī optimizēt āīs izmaksas. Zelta kalnus Latvijā tgd pelna vien retais.
80.Red  2012-02-13 21:38:20
So true.
Latvijā vispār cilvēkam ir problēma, ka viņā pirmkārt skatās uz produkta (bildes, tehnika, ēdiens utt) cenu, nevis uz to ko, kas ir āis produkts, ko tas tev dos un ko tu iegūsi un tikai tad cik par to vajadzētu maksāt. Þēl, bet Latvietis parastais ir un paliks kapeiku pi*ējs. Rodas sajūta ka cilvēki dziīvo dēļ naudas.
79.Sunshine  2012-02-12 21:54:39
Pilnīgi piekrītu!!! Pa visiem 100%! Îpaāi par apstrādi. Vairumam pat nav ne jausmas cik tas reizēm ir mokoāi un cik stundas tiek aizvadītas pie kompīāa,sāpoāām acīm.Pilnīgi saprotu! Vairāk tādu rakstu,lai cilvēk isaprot ,ka tā nav "podziņas nospieāana"
78.mariz  2012-02-08 16:27:05
Skaidrs, ka profesionāla fotogrāfa aprīkojums ir ļoti dārgs. Bet nu pieskaitīt pie izdevumiem auto iegādi, tas nu gan manuprāt ir garām. Katram no mums ir auto, bet diez vai kāds savam darba devējam pieprasīto algu argumentē ar to ar kādu auto viņā brauc! Un galu galā ir arī tāda opcija, kā taksometrs!
Bet par pieprasīto cenu pārmetumi nevietā - ja nevar samaksāt sevi pierādījuāam preofesionālim 300Ls, tad lai paņem kādu diletantu par Ls50, vai kaut vai mazāk pieredzējuāu forogrāfu ar vājāku aprīkojumu par Ls100-150! Un nav ko skatīties uz augstāko plauktu un gaudot, ka ir dārgi, ir arī zemāki plauktiņi:-) Tad jau mēs visi varam raudāt kapēc merāi tik dārgi, kapēc māja Jūrmalā tik dārga utt:-)
77.Marija  2012-02-05 21:15:02
Ideāls raksts, tieāam, nav ko piebilst! Ieteikāu manam draugam to izlasīt, viņam, ka fotogrāfam būs interesanti. No sevis varu pateikt, ka tā paāa situācija ir ar vairākām profesijām, piem. tas pats grāmatvedis, reti kāds saprot, ka viņa darbs ir kaut kas vērtīgāks nekā skaitīāana ar kalkulatora palīdzību vai datu ievadīāana datorā. =)
76.Signe  2012-02-05 10:35:18
Labais :D 7000 - maāīna tiek pieskaitīta pienākumu veikāanai. Un!!! Tas sastāda vairāk kā 25% no ieguldītās naudas. Tātad - ja es iedodu savu maāīnu lietoāanā uz to dienu, tad pakalpojums paliek pa 25% lētāks? C'mon, arī es esmu cilvēciņā, kas naudiņu pelna ar padarīto darbiņu. Var pierēíināt degvielu, tehniskos izdevumus, bet sorry - ne jau savu Lexusu.
Visam citam piekrītu - saprotu, ka ir neredzamie izdevumi, bet tomēr nav solīdi tiem pierēíināt maāīnu, kas sastāda 28% no pakalpojuma vērtības.
75.Dainis  2012-02-03 20:37:39
Atvainojos, ka komentāru sākumā ievietotā saite darbojās pāris dienas un tagad īsti nestrādā, jo lapai tika nomainīts dzinējs un Web lapas adreses pamainījās. Jaunā adrese āāda:
http://latfoto.lv/foto-bizness/2549-vai-fotografs-var-nopelnit-un-vai-tas-bizness-jums-bus-pa-kabatai.html
Iespējams Andrejam vēl ir papildus izdevumi, bet nu kopumā tas varētu tā izskatīties. Plus vēl kāzas ir lielāka atbildība un par to vēl papildus kā ar apdroāināāanu jārēíinās.
74.Inna  2012-02-03 20:12:46
Andrejs, tev taisniiba 1000%!!!!!!!!!!!!
73.BK  2012-02-02 10:10:39
alex: где можно посмотреть ваши фотоработы?
72.lllelde.  2012-02-01 21:18:02
Paldies Zavadskim par pacietību. Kaut arī neesmu profesionāle, manā dzīvē foto ieņem nozīmīgu vietu. Ir cilvēki, kuriem foto ir tikai mirkļu iemūžināāana, tādēļ viņi īsti nesaprot par ko ir runa. Man ir žēl cilvēku, kas lauza galvu par to, kādēļ par kāzu fotogrāfu būtu jāmaksā Ls 300. Nu ja nesaprot, tad kādēļ vispār jālauza galva? Tas liecina to, ka KVALITÂTE jums tā mazāk svarīga, nu tad arī ņemiet tādu fotogrāfu, kas prasa mazāk, bet attiecīgi arī kvalitāte būs mazāka. Kaut arī man kāzas nav ne acu galā, jau tagad zinu, ka ņemāu Zavadski, neskatoties pilnīgi ne uz ko. Tādēļ piedāvājumi ir dažādi, lai klienti varētu attiecīgi izvēlēties to, kas izdevīgāk. Es personīgi nedomāju par izdevīgumu, bet par bildēm, jo Andreja bildes katra nes savu stāstu un katrai ir sava "dvēsele"... mākslinieks paliek mākslinieks. Visu cieņu.
Bet tik tieāām, pārējie, nekreņíējieties par to, kas jums neāíiet adekvāti, bet koncentrējieties uz to, kas jums āíiet pieņemami. Ne velti visi cilvēki uz pasaules nav vienādi. Katram savs.
71.ieva  2012-02-01 11:28:48
"Kāzu bildēāana gan nav tas, kur pelnīt naudu, tas vairāk ir kā piemaksa pie esoāā darba, lai daļēji atpelnītu savu hobiju - fotogrāfēāanu." es pat nezinu vai par āādiem komentāriem jāņirdz, vai jāņirgājas.. man hobijs varbūt ir gramatvedība, datorā ekselis ir tātad varbūt kāds vēlas pasūtīt gada pārskatu pie manis, lai varu bik piepelnīties savam hobijam? fotogrāfs ir profesija, tāda pati kā citas un arī tajā ir specializācija - āajā gadījumā -kāzas, un to labi nevar darīt jebkurā, arī ne jebkurā fotogrāfs. un tā ir mega slodze gan fiziska, gan emocionāla, gan garīga..nevis tusiņā ar kāzu viesiem.. veiksmīgu visiem dienu ;)
70.Andris  2012-01-31 22:41:16
Alex, laikam, neesi redzējis prefisonālu fotogrāfa tehniku, ja saki, ka zināāanas nevajag. Iedotu Tev rokās, kaut vai canon 550D un nevarētu nofotogrāfēt ideālas bildes. Ðādi pasakot man sāk likties, ka Tev vispār nekam nevajag zināāanas.
69.Jelizaveta  2012-01-31 22:26:29
Labais rakstins! Skiet, ka visu saliki pa plauktiniem! :) Jocigi, ka pat tagad kads to nesaprot. :)
Zinot Latvijas un ne-Latvijas izmaksas sadiem priekiem, vel gribu pieminet, ka vel pirms 4 gadiem kazu fotografa izmaksas Kipra (par 5 stundam+bilzu apstrade) sakas no 1500 EUR, pirms 2 gadiem Lielbritanija - no 2000 GBP... Vai 300 vel skiet par daudz?
68.alex  2012-01-31 17:59:56
andreart
Esmu ar mieru un pilnībā piekrītu atmaksāt (ne pēc taviem kritērijiem), pāris bildes. Nu tīri improvizēti. Ar parastu ~500ls vērtu spoguļkameru. Un noorganizēsim internetā absolūti neitrālu balsoāanu. Ko saki?
67.Alex  2012-01-31 17:47:27
Jude, ja jau pamanīji manu komentāru, tad lūdzu pievērs uzmanību visām rindiņām. Bet komentāros ir jūtams, ka roka-roku mazgā... tāda kā slēgtā fotogrāfu pasaulīte. Pats esmu foèējis ar pro tehniku un zinu, ka tur zināāanas nu nevajag (ja vien neesi absolūts idiots). Te èalīāi un meitenītes iemācījuāies 42x7, iekrājuāi 1400ls aparātam un bliezīs :D
66.EdgarsFoto  2012-01-31 16:19:20
Labs raksts! :)
Foto aparātu amortizācija gan manu prāt ir ielikta par mazu, jo ja aparātu cena ir 7000 latu, kas ir tikai normāli, tad amortizācijai gadā būtu jārēíina Ls1400, lai pēc pieciem gadiem var atkal iegādāties jaunu (varam viņu arī nesaukt par amortizāciju, bet naudas uzkrājumu jaunai tehnikas iegādei)! :)
Paldies Tev :)
65.�irts  2012-01-31 10:32:30
Cilvēki āíiet piemirst, ka alga ko viņi saņem nav tas pats cik viņi izmaksā darba devējam. Lai darba devējs samaksātu tos 500Ls viņā iztērē 876,25 Ls ( http://www.cvmarket.lv/salary_enquiry.php?career_style=2&op=calculator ) + atmaksātais atvaļinājums (4 nedēļas)Un visas citas ar darba veikāanu saaistītas izmaksas ko sedz darba devējs. Fotogrāfs ir autors, kuru nevar pielīdzināt ofisa darbiniekam, kuram ir praktiski nemainīgi darba apstākļi un uzdevumi.
64.andreart  2012-01-31 00:00:07
istenibaa savas izmaksas esmu samazinaajis, lai nav paraak astronomiski skaitli. daudzas lietas nemineeju vispaar, lai cilveeki neshokejas. viesiem gaudotaajiem gribas iedot rokaas kameru un lai uzbildee kaut vai videjaa limeni kazas. uzreiz izmainiisies redzeejums un attieksme ;)
63.emm  2012-01-30 22:45:03
Es tieāām nesaprotu - vai fotogrāfs ir kāda īpaāā profesija?
Pieņemsim, ka skatīties uz algota darba darītājiem ir savā ziņā muļíīgi, jo tiem tomēr maksā dažādu līmeņu priekānieki, taèu, varam paskatīties uz tiem paāiem lauksaimniekiem.
Pieņemsim, labība. Es nerunāāu konkrētos skaitļos, bet aptuvenās vērtībās. Padomā, zeme, pirms tu tajā kaut ko vari sēt, ir jāapstrādā. To var nākties art (atkarībā no iepriekāējās audzētās kultūras), diskot, dziļirdināt, kultivēt un vēl visu ko. Lai tu to varētu izdarīt, kaut kādai izglītībai taèu jābūt? Kā tu domā, cik tad tas izmaksā? Cik gadi tam tiek patērēti? Tālāk, vai u tieāām domā, ka tavi visi objektīvi un kameras stāv līdzi traktoram (vai vairākiem), arklam, dziļirdinātājam un kultivatoram?
Turpināsim - kad augsne ir sagatavota, vajadzētu taèu arī iesēt - ir vajadzīga sēkla. Arī par sēklu taèu ir jāmaksā. Un tad var izvēlēties - kodinātu, nekodinātu sēklu, bērt pēc tam mēslojumu vai minerālmēslus uz lauka vai nē, kas, attiecīgi ietekmēs ražu. Tas taèu arī kaut ko maksā? Un tad vēl visā tajā klāt - laimes spēle. Ja nu izaugs tava labība pārāk gara, uznāks lietus un sagulsies viss veldrē?
Un tad nu padomā, cik tas viss kopā izmaksās?
62.Ivonna  2012-01-30 22:37:49
Andrej, pilniigi piekriitu par 99%, 1% paliek tam, ka kaazu fotografeeshana, ideju gjenereeshana, nepaartrauktaa buushana "uz striipas" ir finansiaali nenoveerteejami aspekti, kurus neizmeeriisi. Pati esmu fotograafa asistente, mees straadaajam divataa, jo taa ir daudz vieglaak gan tiiri fiziski, gan emocionaali, arii idejas gjenereejas daudz produktiivaak un skaistaak. Muusu cena taadeelj ir dubultaa. Bet tiem, kam nav nekaadas skaidriibas par to, kas ir fotograafijas un kas ir profesionaalas fotograafijas, tiem nemaz nav jeegas neko skaidrot. Un arii tiem, kas nesaprot, ka fotograafiju apstraadei, arhiveeshanai nepietiek ar viena studenta datoru. Ja es pati preceetos, noteikti nekad netaupiitu uz kaazu fotograafu. Ja nav naudas, nav ko preceeties! Bet Tev Andrej noveelu taa tik turpinaat un neredzeet visam robezhas, jo Tavas fotograafijas ir vienkaarshi vaardiem neaprakstaamas.
61.Tolix  2012-01-30 22:24:45
Pilnīgi neticami cik dumji var būt komentāri! Normālas izmaksas. Man arī ir pakalpojumi ko nevaru atļauties, bet tā jau ir mana nevis pakalpojuma sniedzēja problēma! Neviens tak nespiež ņemt to fotogrāfu!
60.Ilze  2012-01-30 19:50:45
Interesanti palasīt patiesās izmaksas pakalpojumam, ar ko bieži saskarties negadās... BET (jā, vienmēr ir bet)... atklāti sakot, āādas tieāās un netieāās izmaksas ir pilnīgi katrai precei un pilnīgi visiem pakalpojumiem, ko izmantojam/pērkam. Nesaprotu par ko sāpe - visās jomās ir cilvēki, kas sūkstās un nekad arī nesapratīs visas izmaksas. Pieņemu, ka vienkārāi Andrejam ir sasāpējis āis jautājums, tādēļ aizsācies izmaksu izklāsts. Piemēram, man ir sasāpējis jautājums āāds: tantes sūdzās par to, ka jāmaksā 0.98 ls par atkritumu izveāanu mēnesī, lai gan uzņēmumam ir jaatpelna atkritumvedējs par 90 000 ls. Ka es jums saku, pilnīgi katrā sfērā būs sūkstīāanās par cenām, lai cik lēti arī pakalpojumu nesniegtu. Vienmēr būs visas nenormālās izmaksas, nodokļi (no kā btw kāzu fotogrāfi diezgan bieži izvairās) kas liks matiem stāvus sacelties. Tā kā, nav ko daudz raudāt. negrib pirkt pakalpojumu - lai ņem pie kāda, kam lētāk.
59.Andris  2012-01-30 19:09:26
''Un vēl - "dators un monitors - 2000ls". Par tādu summu var datoru no zelta nopirkt. Ja ierēíini tādu summu, tad māni gan sevi gan citus.'' Atvainojos, bet vai Jums galva ir uz pleciem vai pie pēcpuses pielipusi? Ja nopirktu datoru kaut vai pa 1000ls, ieskaitot monitoru, tad bilžu apstrādes process ieilgtu vēl vairāk, es pat teiktu, ka kā minimums vēl 20h. ''Gudrie'' komentētāji, runājot par auto. Pirmkārt, iegādājaties to. Otrkārt, paņemiet savu ziepju trauku rokās un aizbrauciet līdzi fotogrāfam pafotogrāfēt kāzas. Treākārt, parēíiniet cik liela nauda jums aizgāja degvielai, amartizācijai un vēl dažiem sīkumiem, kas beigu beigās vairs nebūs sīkumi. Ceturtkārt, izklāstiet savas izjūtas pēc 12h fotogrāfēāanas amatiera līmenī un vai Jums likās ērts automobīlis ar kuru jūs braucāt mājās pēc garās dienas. Un ja vēl liekas, ka auto ir maza loma āajā visā, tad braucat katru reizi no aizmugures līdzi fotogrāfam. Veiksmi visiem fotogrāfiem turpmākajā karjerā! :)
58.Laiks foto  2012-01-30 17:53:31
Kāpēc neviens neèīkst, ka autoservisā, mainot sezonai riepas, par riepu montāžu paprasa 15,00 Ls? Tur taèu tikai 20-30 minūtes darba! Un tās ir muļíības, ka uzņēmējam nav jārēíina visas izmaksas! Jebkurā algota darba darītājs visu, kas viņam ir, pērk par savu algu, tātad tās arī ir izmaksas, kuras jānosedz āī cilvēka ienākumiem. Tie, kuri izglītības iegūāanai ņēmuāi studiju kredītu, arī nepiekritīs, ka izglītība nav jārēíina, jo katru mēnesi kredīta daļa ir jāatmaksā.
57.Juris  2012-01-30 17:01:44
Negribu piekrist par izglītību, jo fotogrāfs nav tā profesija kurā vajag papīru lai strādātu jo seviāíi bildētu kāzu foto. Ir daudzi prasmīgi fotogrāfi kas apguvuāi fotogrāfēāanu paāmācības ceļā, vai tāpēc viņu vērtība krītās? Fotogrāfa izglītība ir izvēle iet vieglāku ceļu lai apgūtu āo prasmi un tāpēc arī tu par to maksā.
Ar high end kamerām ar tur mazs joks, ka bilžu kvalitāte kāzu bildēm neko daudz neatāíirsies vai kamera ir vidējās klases vai pēdējā gala, starpība ir tajā ka fotogrāfam ar high end kameru ir vieglāk bildes sabildēt(var mierīgi bildēt tumāākos apstākļos, nav jābaidās tik ļoti no lietus, vairāk podziņas ērtākai piekļuvei utt). Un tas ka kamera ir full frame ar vēl negarantē kvalitatīvākas bildes.
Galu galā es uzskatu ka par fotogrāfa pakalpojumiem ir jāmaksā liela nauda tāpēc lai viņā būtu ieinteresēts uztaisīt labas bildes un nevis ar skābu seju kko negribīgi uz ātro sabildētu.
Uzskaitīt visu iespējamo pie izmaksām ir mazliet muļíīģi.
56.Andis  2012-01-30 16:53:40
Nu, īstenībā nedrīkstētu ne parko sūdzēties, kas meklē kāzu fotogrāfus. Ja gribi iemūžināt pa 100ls, meklē par 100Ls Ja gribi pa 1000Ls tad meklē pa 1000Ls. Sūdzēties jau visi mēs mākam. Personīgi esmu Bildējis tik vienas kāzas un ļoti baidījos, bet jā sliktās tehnikas dēļ Nikon D60 un D80 ar kiteniekiem un D80 aizlienēts :D zaudēju daudz smukus kadrus. Centos no visas sirds un dvēseles lai klientam patiktu. Bet, jā esmu redzējis kā Andrejs strādā, biju āoferītis vienās kāzās, cepuri nost. Arī darbus ko redzu, kādus viņā taisa arī ir labi. Protams tirgū ir arī kas prasa neadekvāti augstas summas un tad pāris saņem sliktas kvalitātes foto, tāpēc pirms meklē pārbaudi katru fotogrāfu. :)
55.no Name  2012-01-30 16:49:53
Ðādus uzskaitījumus var veikt jebkuram pakalpojumu joma strādājoāam uzņēmējam .Man ka frizierim aprīkojums arī maksā vairākus tūkstoāus,āíēres vien 450 latus - ta ka saprotu fotogrāfus un nenāk ne prātā kaulēties par āadiem jautājumiem-ja vajag,maksāju.
54.Laura  2012-01-30 16:34:36
1.Fotografs uzradijis pasivu jebkura gadijuma minimali, lai gan butu varejis skaitit zaudejumus ar max cenu,ka tas pienaktos!!
2.Nav iespejams novertet makslu(ja tas ir profesionali un atziti, nerunajot par "kaiminu fotografu") ar zemaku ciparu, jo atsvars ir muzhigs, bet naudas vienibas un smagums mainas..
3.Ligavai butu jasatraucas par skaistam kazam,bet ligavainim- 300, 500 vai xx LS fotografam. Ja ligava ir racionala un nodarbinata, neatliek laika sadiem komentariem.
Sadiem cilvekiem vajag uzskaitit vel make up +/-200, frizieri 150, katras foto redig 10..
Veiksmi darba!!!
53.Billijs  2012-01-30 16:34:13
Piekrītu katram vārdam zem āī raksta un es ticu, ka Andreja gadijumā āīs cenas un izmaksas tieāi tādas arī īr. Bet kā jau arī pats Andrejs rakstīja, tad cenas un izmaksas var atāíirties katram fotogrāfam. Tapēc nevajadzētu mest arī visus vienā èupā.. :) @k.p tu domā, ka tas video ( http://vimeo.com/13910742 ) neko neizmaksāja? :) Varbūt viņi kāzas nerīkoja tikai tapēc lai varētu atļauties āo forāi video! :) Pievienojos arī iepriekā izteiktajam viedoklim, ka vienmēr būs cilvēki kuri spēs novērtēt fotogrāfa ieguldīto darbu, laiku, līdzekļus un talantu, ja varēs to atļauties. Latvijā ir pietiekami daudz labu fotogrāfu lai varētu laicīgi savām kāzām atrast to kurā ir piemērotākais sava maciņa biezumam un gaumes izjūtai!
52.Lunis  2012-01-30 16:33:18
Galvenais ko cilvēki LV nesaprot JÂPÇRK to ko var atļauties izejot no iespējām , nevis èīkstēt par augstajām cenām. Visai pastulbi skandalēties pie veikala kurā tirgo Ferari ja var atļauties tikai Þiguli. Visai netālredzīga līgava kura sev pasūta TORTI / AUTIÒU pa 1000Ls sāk vaidēt 300Ls par daudz par FOTO lai visu to "Spožumu" smuki piefiksēt lai varētu citām zosīm lielīties . KÂZAS Latvieāu gaumē āriāíīgs prezentācijas pasākums "Palielīties" , ja nebūs ko LIELÎTIES pasākumam maza jēga , tad mierīgi var braukt uz zagsu ar tramvaju , vēlāk uzēst kotletes tuvējā ēdnīcā . Rietumos labs LÎGAVU tests uz fotogrāfa izmaksām , Fotogrāfa cenu kāzās noteikt gauži vienkārāi , tam jāmaksā NE MAZÂK K "Torte + Maāīna" , citādi Tortei maāīnai nav jēgas nebūs ko parādīt palielīties :):) Nebildēju kāzas Latvijā jau sen sen kaut pa savu 25+ gadu pro foto karjēru esmu uzbildējis daudzus daudzus simtus kāzu . Mūsdienu Latvijā daudzi cilvēki vēlas iegūt to ko nevar atļauties it visā , sak meklēt visu ko lētu un neprofesionālu. Piemēram kazu vadītājus kas nezin ko īsti darīt , nejēdz atvelēt laiku Foto , bieži valda haoss , pat pie labākās gribas pagrūti ko pārāk baudāmu uzbildēt , atāíirība no Eiropas Latvija Kāzās publika bieži neadekvāta , mēdz agresīvi vieni pret otriem izpausties gadās pat negrib nākt grupas bildē un vel visādi ākstās, gadās ciest arī fotogrāfa tehnikai aprīkojumam ko LV neapdroāina , viss tas noved pie bēdīga rezultāta. Man riebjas haoss bardaks neorganizētība atbildīgās lietas , LAULÎBAS viens no atbildīgākajiem notikumiem cilvēka dzīvē , labāk nedarīt to ko nevar garantēti labi un kas riebjas. Varbūt tomēr ņemt piemēru no laikiem kad publika Latvijā bij adekvātāka , ja nevar atļauties maksāt cik prasa par Kāzām var pasūtīt sesiju studijā Kazu kleita ar visu sapņu princi un senèiem pie sāniem , pie tā paāa krutā fotogrāfa kuru nevāriet pacelt visam pasākumam. Bezmaz jāsaka kā kredītu reklāmās „ Izvelies atbildīgi , izvērtē samaksas iespējas” .
51.Tenisd  2012-01-30 16:22:26
Es tikai nepiektrītu Zavadskim par tām crop matricām. Camon, esmu redzējis pietiekoāi daudz zema līmeņa kāazu foto(un fotogrāfijas vispār) kas uzņemtas uz dažādu cenu fullframe aparātiem... Citāadi cool raksts. Arī tāpēc jo rosina diskusijas :)
50.Anna  2012-01-30 16:13:49
Gluži vienkārāi, cilvēkiem ir pie kakla ekonomika un visas no tās izrietoāās sekas, tāpēc arī ceļ brēku. Pirms krīzes, nebija nekādu problēmu nomest 25 Ls par grīdas lupatu un tāpat nebija problēmu samaksāt profesionālam fotogrāfam. Kas attiecas uz izglītību - ir muļíīgi kliegt: "Kā var rēíināt izglītību pie tekoāajiem izdevumiem???". Tieāi tur viņa arī ir jārēíina, jo strādā Tu ar savu izglītību un tas tevi padara par atbilstoāu savam darbam ko Tu veic (es nerunāju par apģērbu veikaliem u.tml.). Kad studē, Tu taèu studē ar domu, ka pēc tam varēsi strādāt labi atalgotu darbu, atbilstoāi sevis iegūtajai kompetencei un pie tam, ja esi paņēmis kredītu, lai atmaksātu studiju maksu, tie uz kādu laiku kļūst par taviem tekoāajiem izdevumiem. Es arī skatos, ka daudzi no komentētajiem īsti nesaprot kā vispār veidojas darba alga un kas nosaka tās apmērus. Ðobrīd, jā, algas ir netaisnīgas un visi ir mantrauāi, bet padomājiet, vai matu želeju Tu nepērc par naudu ko nopleni? Vai kurpes ar visu amortizāciju Tu neiegādajies par to ko nopelni? Interneta vide principā nav tā labāka vieta, kur kādam kaut ko skaidrot, jo pārsvarā te tiek izgāzts viss negatīvais, pat ja tas neattiecas uz tēmu, par kuru iet runa(Tas Zavadskim), bet komentāru autoriem iesaku vispirms padomāt loģiski un ja neesi speciālists konkrētāja jomā - āaubos, ka Tavs viedoklis kādam vispār āíitīs pamatots un nopietns, drīzak tādi bērnu pekstiņi.
49.Une  2012-01-30 15:51:18
Oj, atceros, ka āādas pat diskusijas bija arī tālajā 2009. gadā, kad precējos es. Nosaucot summu, kādu samaksājām forogrāfam - citiem acis bija uz kātiņiem. Reizēm liekas, ka cilvēki spēj novērtēt tikai to darbu, kas prasa standarta 40h nedēļā - pārējie visi ir diletanti, kas pras aneprātīgas summas. Man ir prieks, ka man ir dota spēja novērtēt citu darbu, saprast, kur rodas tādas summas - vai tās tiktu maksātas fotogrāfam vai kāzu muzikantam. Bet ir daļa cilvēku, kas nekad nesapratīs. NEKAD!
48.Martinsoz  2012-01-30 15:46:07
Btw - visa kakofonija nevajadzetu aizmirst par elementaru mikroekonomiku: pieprasijums/piedavajums. Ja Andrejs netaisitu smukas bildes, neviens par vina pakalpojumiem tadu naudu nemaksatu. Savukart, ja maksa - tatad atzist maksu par labu esam, par attiecigo servisu. Tas ari isuma viss. Var jau zimet cenu, ka izmaksu summu, bet nedomaju, ka klientu tas loti interese. Klientu, kas ir redzejis Zavadska bildes, interese - par cik var dabut so fotografu? Jautajums nr2: vai tas ierakstas mana budzeta?
47.$post_  2012-01-30 15:45:59
Atvainojos.
biāíi sajaucu. :)
46.K.P.  2012-01-30 15:43:27
he. Te autoram nu ir galīga netaisnība, katram cilvēkam par savu darbu ir tiesības prasīt tādu samaksu kādu viņā uzskata par attiecīgu. Un ja nu nevari atļauties labu fotogrāfu, kurā visu izdarīs labi un bildes būs ideālas nu tad ietaupi pāris latus un ņem ne tik labu. Var sanākt, ka beigās nožēlo tor pārdesmit latus, ko gribēji ieekonomēt uz fotogrāfa. :D

Un kas jums neļauj aprecēties āādi?! ----> http://vimeo.com/13910742

Galvenais jau nav izmest kaudzi naudas un parādīt visiem, ka jūs to varat atļauties.
Galvenais jau ir, lai jūs abi būtu laimīgi.Ja jūs to nevarat bez naudas un tūkstoāu izmeāanas, tad kaut kas nav riktīgi.

āis video man lika apdomāties. :)
45.rusantro  2012-01-30 15:43:22
Patika komentārs, ka fotogrāfs varētu optimizēt izdevumus. Tas tā pat, ka optimizēt kāzu bildes no kvalitatīvām uz sūdiem.
Es no savas pieredzes (kaut pagaidām esmu ieguldījis tikai 1000 Ls) varu pateikt, ka bez labas tehnikas un izglītības, nekas labs nesanāks.
Labākais raksts par tēmu un to fotogrāfa dzīves pusi, kuru nieviens neredz.
44.lenny  2012-01-30 15:40:47
Jāņem tādi fotogrāfi, kādus var apmaksāt, bet íidāt, kur un kā fotogrāfs āo naudu tērē vai kāpēc viņā tik daudz prasa, ir nepieklājīgi. 300Ls par kāzām no pazīstamiem fotogrāfiem, ir pilnīgi ok. Tad nav ko vērsties pie fotostāriem, bet pie kaimiņa ziepju trauka! Galu beigās svarīgi ir, lai abas puses ir apmierinātas, tā, ka piekrītu rakstam 100%. Vienmēr ņemu labus fotogrāfus, jo zinu, kādu rezultātu vēlos. Tas nav lēts prieks, tikai nezin kādēļ kāds iedomājas to par tādu esam! Vilāanās garantēta, kā āai dāmai.
43.jr.  2012-01-30 15:20:22
Jā, fotogrāfs izmaksās pielicis visu, ko vien varēja, gandrīz visu! :) Ja tā rēíinātu, tad Latvijā cilvēki vienkārāi nestrādātu par savām algām. Parēíinām vienkārāu biroja darbinieku, kura darbs ir visais specifisks un atbildīgs. Cik viņam būtu jāsaņem? Lai varētu strādāt ir jāsaņem kā minimuns maģistra grāds, kas maksā apmēram 10 000 - 12 000 latu. Visu laiku jāpilnveidojas kursos, kas gadā maksā vismaz 1000 latu. Lai varētu strādāt, ir jāsaglabā možums un labas darba spējas, kas mēnesī maksā vismaz 100 lati. Lai nokļūtu savā darba vietā ar automaāīnu, brauciens - 20 - 30 min.mēnesī aiziet vēl ap 200 lati. Protams, lai varētu produktīvi strādāt ir jāēd pusdienas - mēnesī ap 60 latiem. Protams ir jāiegādājas gan tehnika, gan programmatūra, 3 gadu ciklā izmaksā ap 1000 latiem. Cik speciālistam vajadzētu būt algai? Atbilde ir vienkārāa, mēnesī no 400 līdz 500 latiem, jo vairāk Latvijā vienkārāi maz kur maksā. Gribēju vien pateikt, ka nevajag iet gālējībās un ir iespējams dažādi optimizēt izmaksas. Protams fotogrāfi, kas sniedz pakalpojumus pasaulē un pārdod savas bildes ārpus Latvijas var pelnīt vairāk. Kāzu bildēāana gan nav tas, kur pelnīt naudu, tas vairāk ir kā piemaksa pie esoāā darba, lai daļēji atpelnītu savu hobiju - fotogrāfēāanu.
42.enjoy  2012-01-30 15:10:43
Un vēl - "dators un monitors - 2000ls".
Par tādu summu var datoru no zelta nopirkt.
Ja ierēíini tādu summu, tad māni gan sevi gan citus.
41.enjoy  2012-01-30 15:05:30
Man normāli cepī, kā cilvēks cenāas pielikt pēc iespējas vairāk cipariņus klāt. Piemēram, santehniíim, neaiziet nauda ceļam un apģērbam? Pārdevējai neaiziet?

Attaisnojumi un vien.
40.L�  2012-01-30 14:57:49
... Andrejam piekrītu par visiem 100% + programmatūras ( iegādājoties tās legāli !!! + cietie diski arhīva uzturēāanai ... tik pēdējā laikā esmu dzirdējusi-tieāi no fotogrāfiem tēzi ,, nafig turēt arhīvā jau klientam atdoto materiālu ? ,, manuprāt fotogrāfs bez sava arhīva ir nožēlojams ... , bet tas tikai manuprāt :).Piemēram,reportāžu negatīvi man ir no visiem manis bildētiem pasākumiem ( !!! vēl pamatskolas laikā,tātad no 1980 gada ) , arī ciparu arhīvs ir !!!,tik strādājot ar foto platēm visas plates saglabāt,jau tīri tehniski ir neiespējami,jo ir konkrētās studijas īpaāums ,kurā strādāju tanī laikā )! + !!! vai varbūt - nodokļi !!! Un kas attiecas uz izvēli??? profesionālis vai draugs(drauga draugs ar fotoaparātu ? ) izvēle ir klienta !!! ( no pieredzes vidēji piecām kāzām gadā mēs labojam defektus raduāos fotogrsfēāanas procesā ... gan tehniskos ,gan vizuālos ( piemēram no līgavas galvas augoāus vadus un stabus ņemot nost ar photoshop un t.t. ... ) . Valta Kleina vārdiem runājot ,, Attīstoties tehnoloģijām , to vadību uzņmesies amatieri un kvalitāte kritīsies . Būs iedzīvotāju daļa ,kas nezinās ,kāda ir vizuāli un tehniski KVALITATÎVA gotogrāfija ,, . Trāpīgs ir Gunāra Bindes citāts par ,, knipsētēju paaudzi ,,!!! Un no sevis vien piebildīāu ,man mājās ir āíēres , bet es nekad neesmu domājusi ,ka varētu būt frizieris ? Vienmēr būs kāds kurā izvēlēsies ļoti kvalitatīvu preci , kāds kurā maksās par zīmolu ,kāds kurā izvēlēsies atlaižu un kāds kurā izvēlēsies lētāko ... un t.t. ( iesaku izvērtēt prioritātes , saskaņot tās ar vēlmēm un iespējām ... :) )
39.Kafido  2012-01-30 14:35:50
Labs raksts! Sen atpakaļ dzirdēju stāstu par Pikaso. Seez kafeiniicaa sieviete, pretii shai Pikaso shii nevar sanemties un beigu beigaas paluudz lai Pikaso uzziimee shai kaut ko. Pikaso nemaas 15 min. uzziimee shai gleznu un par darbu prasa 10000 shii shokaa kapeec tik daudz un par tik aatru ziimeejumu..Pikaso atbild par dzives ieguldijumu!
38.Didzis  2012-01-30 14:32:49
Hm, dīvaini...
ko viņa pinkāí, lai iedod vīramātei ziepeni un lai tā skraida pa pļavu bildējot jauno pāri. Izdevumi veseli 0ls un miers no vīramātes ;-D
37.Kafido  2012-01-30 14:31:09
Labs raksts!
Sen atpakaļ dzirdēju stāstu par Pikaso.
Seez kafeiniicaa sieviete, pretii shai Pikaso shii nevar sanemties un beigu beigaas paluudz lai Pikaso uzziimee shai kaut ko.
Pikaso nemaas 15 min. uzziimee shai gleznu un par darbu prasa 10000 shii shokaa kapeec tik daudz un par tik aatru ziimeejumu..Pikaso atbild par dzives ieguldijumu!
36.Anda  2012-01-30 14:26:44
Un organizeetaji fotografu vediis arii majas no viesu nama?(svariigi piebilst, ka vini noteikti ir atkohola reibumaa). Palikshana pa nakti nav variants, jo diez vai daudzi no mums nakshno savaa darba vietaa. Paldies par rakstu, ceru, ka vismaz kaadam tas mainiis atieksmi pret fotograafu kaa profesiju.
35.Jana  2012-01-30 13:54:10
Ja nu tomēr kāds/a ir āokā par to, ka Zavadskis prasa vairāk naudiņas par kāzu iemūžināāanu, tad es noprotu, ka gribētājs ir iepazinies ar fotogrāfa mākslu un zina, cik labas bildes sanāk vienmēr. Un tāpēc arī izvēlas labu fotogrāfu. Par kvalitāti jāmaksā, protams. Ja amatieris prasītu 300 latus, tad jau var prasīt - par ko? Nepiekrītu tikai tam, ka izglītība tajā tika ieskaitīta. Tas jau vairāk paāizaugsmei un lai pēc tam var prasīt vairāk kā tie,kuriem nav izglītības vai attiecīgo gadžetu. :) Veiksmi!
34.vija  2012-01-30 13:47:38
Ir bildītes un ir fotogrāfijas (fotogrāfijas kā māksla). Attiecīgi katras arī maksā. Māksla kā māksla un bildītes kā bildītes.
Zavadska kungam fantastiskas bildes! Skatījos un baudīju. Paldies.
33.Jude  2012-01-30 13:42:38
Alex laikam ir uz dzīvi apvainojies vīrietis, jo paāam neizdodas neko "žīdiski saraust"... Kuru pakalpojumu/preèu cenas tiek pielīdzinātas LV vidējai algai? NÎ? Lupatas? Un tieāi kura ekonomikas teorija liecina, ka labāk ir 10 klientus par mazu cenu, nekā vienu par lielu? Pilnīgi piekrītu autoram par izmaksām. Man tas ir tikai hobijs un tāpat jau saskrien pa gadu diezgan. Savas kāzas gan uzticētu tikai tādam profesionālim kā Zavadskis, lai arī cik tas maksātu, tas ir tā vērts! :)
32.Edmunds  2012-01-30 13:37:53
Piedod Andrej bet āis raksts nav tā labākā atbilde līgavai kurai 300Ls liekas par daudz, āādu līgavu tas tikai vēl vairāk sadusmos.
Ðis raksts ir vairāk domāts jaunajiem fotogrāfiem, lai saprastu kā fotopakalpojumu cenas rodas.

Labāk palasiet āo, viss gan ir dolāros bet izklāstījums daudz labāks: http://www.petapixel.com/2012/01/26/why-wedding-photographers-prices-are-wack/

no āejienes starpcitu ar goole translate palīdzību ir ņemta līgavas vēstules.
31.Elena  2012-01-30 13:26:49
Esmu āokā no lielākās daļas komentāru! :)) cilvēki Latvijā vēl nav sapratuāi, ka par labu darbu ir attiecīgi jāmaksā! Sēžot ofisā ar MBA izglītību nav jāiegulda savi līdzekļi, lai strādātu un pelnītu! Kāzu fotogrāfiem ir ļoti grūts un nereāli atbildīgs un stresains darbs! Es pat par 300 latiem nebildētu kāzas! 3000! Jā, tad ir vērts mocīties! :)
30.Ilka  2012-01-30 13:26:01
Par augstas klases profesionāla fotogrāfa pakalpojumiem patieāām ir jāmaksā adekvāta cena. Un tas, ka to nevar atļauties vidējais latvietis kā spontānu "pirkumu", ir vairāk nekā skaidrs.

Fotogrāfi Latvijā, manuprāt, ir vairāk nekā vajag, tāpēc atrast sev piemērotāko variantu nevajadzētu būt īpaāām problēmām.

Es vienmēr skatos ar baltu skaudību uz Andreja bildēm un klusībā gaidu savas kāzas, jo zinu, ka bildēs tās noteikti izskatīsies ~ 100 reizes labāk nekā visu skrieāanu, stresa un pārējo svētku atmosfēras apstākļu ietekmētas.
29.Nikki Wagner  2012-01-30 13:22:47
Nu tulkojums so, so :)http://blog.nikkimaydayphotography.com/2012/01/26/why-wedding-photographers-prices-are-wack-erie-pa-wedding-photographer-response/
28.Tony  2012-01-30 13:20:50
Izmaksās rēíināt auto nav idiotisms, tas ir tāds pats darba tūlis kā cita tehnika. Un tas ka ar organaizeriem ir sarunāts ka vadās ne vienmēr nozīmē to ka pusnaktī tas vadātājs būs pie skaidra satapiņa, tapēc būt paāam par sevi ir bonuss, un pie lielākās braukāāanas autiņā tāpat tak nolietojas, un atkal kautkas jamā jāiegulda.
Tāpat ari elektrība pie pēcapstrādes ar āmorējas, ar jārēíina.
27.losthighway  2012-01-30 13:06:59
@parasts
Nu bet ja viņai vajag lai vienkārāi nobildē, tad lai savam brāli, tētim, kaimiņam lai paprasa, kāpēc interesējas pie profesionāļiem un pēc tam vēl raud/īd?
tāpat kā zobārsti ir kas prasa 7ls par zobu ir, kas ap 400Ls, bet laukos iespējams ar kāds ar pa draugam bez narkozes dabūs to zob arā :)
26.bulbazaurs  2012-01-30 13:05:36
Diezgan lielas auzas, vienīgais attaisnojamais cenas iespaidotājs būtu tehnika. Izglītība ( turklāt dārgāka) un auto ir loti lielai daļai speciālisti, tik viņi nezkapēc saņem 450ls mēnesī.
25.freakart  2012-01-30 13:04:39
Ļoti pareizi viss uzrakstīts. Lai tak tauta cepas par top naudas daudzumu, lai paāi ar ziepi bliež savas bildes un tup savos pāíos.

Radoāās profesijas tas tev nav faking konveijers kur tu vienu skrūvīti visu laiku ieskrūvē, vajag iztēli, zināāanas tehniskajā pusē utt. Tā ir pieredze un kvalitāte... nu vai tad tieāām tik dumji visi ir? Un interesanti kāpēc auto neskaitās? Pridurki esat? Ja cilvēkam jātripo pa visu LV, kā iztikt bez auto? Lidot rokas vicinot?

Un principā katrs prasa par savu darbu tik cik viņu pats to novērtē un nevienam nav nekādas tiesības to aolikt. Jo lielāks meistars, jo lielāka pieredze, jo dārgāk maksās, tā vienmēr ir bijis un būs. Âmen.
24.El�na  2012-01-30 13:04:03
un vēl daži maksā arī nodokļus par bildēāanu, to arī var pieskaitīt.
:)
Man bilžu apstrādei arī aiziet krietns laiks, reāli sanāk tie 300 ls uz divām nedēļām, neliekas, ka tas būtu kaut kas mistiski augsts.
23.Parasts  2012-01-30 12:52:13
Meitenei vienkārāi vajag, lai nobildē un viss. Un lai tas ir kāds, kuram bildes nebūtu izplūduāas un ar pusgalvām vai sarkanām acīm. Tas, ka par 300 var dabūt ja ko vairāk, viņai neinteresē, jo nepietiek naudas. Un āāds skaidrojums viņai neko nemainīs.
22.Alex  2012-01-30 12:52:06
Autors izmisīgi centies attaisnot savu žīdisko dabu..vismaz sevis paāa priekāā. Raust, raust.. āāda cena par pakalpojumu normāla būtu ar algu kur 3 x Latvijas vidējā. Un auto ierakstīt attaisnotajos izdevumos? C'mon! Tad varbūt arī smaržas, drēbes, zobu pastu, dzīvesvietas atmaksu arī liekam pie attaisnotajiem? Tad OK.. āāda cena būtu adekvāta. Pareizi tika teikts - fotogrāfs ir uzņēmējs. Tad vajag cīnīties par klientiem, tikt pie, teiksim 10 klientiem mēnesī, nevis uzlikt cenu 500ls un noíert kādu bagātāku naivuli, ar kuru tad arī apmierināt savas mākslinieka ambīcijas. Varbūt uzreiz pieprasi 1500ls? Galvoju ka ik pa pāris mēneāiem tāds atradīsies. Būs vairāk brīvā laika haļavai.
21.Andreass  2012-01-30 12:48:14
Kaut kas līdzīgs notika ASV, tur arī viens fotogrāfs izskaidrojās kāpēc 3000 dolāru. Piekrītu viņam visā izņemot to, ka kāziniekiem jāuztur fotogrāfs. Nu nav īsti godīgi cerēt ar 20-30 kazām nopelnīt visam gadam. Ir tak arī citas iespējas ar foto pelnīt naudu.
20.ilze  2012-01-30 12:39:23
Nav ko daudz cepināties, ar cilvēkiem ir jāizrunā viņu iespējas, ja viņā vēlas lai pabildē visus bariņā sadzītus 1h, būs stipri mazāk kā 300ls :) un galvenais noskaidrot, ko pakalpojuma ņēmējs vispār saprot ar labām bildēm :) citam, ka tikai kāds kaut ko saspiedis :) Jauku dienu Jums visiem ! :)
19.Dainis  2012-01-30 12:31:09
Sia: izlasi labāk āo:
http://latfoto.lv/foto-bizness/335-vai-fotografs-var-nopelnit-un-vai-tas-bizness-jums-bus-pa-kabatai.html
tur precīzāk sarakstīts, kas aiziet izglītībai katru gadu. Fotogrāfa amatā nav tā kā MBA, kur gandrīz gadsimtiem nekas nemainās. Kā bija Maslovs ar savu piramīdu un Fords ar savām teorijām, tā nekas daudz tur pamatos nemainās. Bet fotogrāfijā katru gadu ir mainība, it īpaāi āajā digitālajā laikmetā.
18.Archijs  2012-01-30 12:26:56
Tieāi pirms pāris dienām lasīju: http://www.petapixel.com/2012/01/26/why-wedding-photographers-prices-are-wack/ Ja drīkst jautāt, cik tad īsti maksā pabildēt kāzas pie Zavadska? 300Ls gan neizklausās baigi traki, vienmēr licies, ka kādi 500+ maksā. Kaut gan nezinu.
17.Sia  2012-01-30 12:18:15
Kā var rēíināt iekāā izglītības izdevumus pie tekoāajiem??? tad jau man par MBA grādu ar būtu jārēíina pavisam citi cipari algā, un tad vēl tehnika, kuram tas interesē cik tev to fotoaparātu, vieni atbildē ar vienu 450D Canonu visas kāzas, un sanāk neslikti, otri apkāruāies ar 5 fotoaparātiem un èemodānu objektīvu, taisa no sevis baigos mega fotogrāfus. Uz lielo jubileju biju paaicinājis fotogrāfu, noplēsa 500Ls, finālā biju vīlies, jo tieāām nesapratu, par ko tā nauda samaksāta. Andrej, man liekas, ka tevi kāds ir piekāsis un tāpēc tu te savu sāpi izlēji... raksts tuvu īstenībai, tomēr izmaksu pamatotība ir galīgā pakaļā
16.Ta�k�ns  2012-01-30 12:17:40
Ðeit gan cipari norādīti uz hi-end tehniku, bet skaidrojums pamatā ir korekts un atbilst reālajai situācijai dzīvē :)
15.McJanis  2012-01-30 12:17:32
Te daži cepās, ka autors ir auto ierēíinājis paāizmaksā. :) Bet kamdēļ nepriecājaties, ka nav paāizmaksā ielikts programmnodroāinājums? Programmatūra ar vai ziniet, nav pa kapeikām. :) Un auto, ir tāds pats darba instruments, kā fotoaparāts. Autors to jau skaidri un saprotami ir aprakstījis!
14.dii  2012-01-30 12:17:08
N.R. kapēc līgavai nav prasību? ja tava sieva, māsa draudzene nepieprasa no tevis kažoku un dimantus - viņai nav prasību? katram ir savas prioritātes.
man piem vajag lai mājā ir silts, lai ir mīļas attiecības...
nevis kārtējais dimants pirkstā, kaklā degunā, un vīrs vazājas pa mīļākajām...
to es piemēram, gadījumā ja nezini ko nozīmē - katram savas prioritātes :D
13.dii  2012-01-30 12:13:37
nu jau nu gan uzskrūvēja cenas. tad man par savu darbu būtu jāsaņem 5-6 tūkstoāi mēnesī :(
aprēíināts ir ļoti skaisti protams. tikai jautājums - vai katru sestdienu, svētdienu ir pieprasījums pēc autora? sanāk nopelnīt plānoto peļņu? :)
es arī neņemtu fotogrāfu. lai draugi bildē :) uz svinīgo daļu jā. un tas arī viss.
300lati par pāris stundām... smiekli nāk. ne visi var izvēlēties galdautus atbilstoāi noskaņojumam vai laulāties hilton viesnīcā :D
12.Dainis  2012-01-30 12:09:37
Brīnos, ka tik maz aiziet bilžu arhivēāanai, pie regulāras fotografēāanas kā pamatnodarbes. Bet tā kopumā izskatās viss puslīdz tādās paāās cenās kā pirms 4 gadiem:
http://latfoto.lv/foto-bizness/335-vai-fotografs-var-nopelnit-un-vai-tas-bizness-jums-bus-pa-kabatai.html
tikai dažas pozīcijas esi piemirsis, ko arī vajadzētu iekļaut tēriņos.
11.Annija  2012-01-30 12:09:13
Neesmu fotogrāfs, bet grafiskā dizainere, bet darba specifiku saprotu. Nepiekrītu, ka auto izmaksas nav jāierēíina - ja tā būtu braukāāana pa Rīgu, bet tie lielākoties ir lieli ceļa gabali. Turklāt, aprēíinot izmaksas, ir jāierēíina viss. Es, piemēram, rēíinu gan dzīvokļa īri, gan bērnudārza izmaksas, gan elektrību, lai saprastu, kāda ir mana darba stundas likme, lai lētāk nebūtu sēdēt mājās ar bērnu. Un pēcapstrāde patieāām ir baigais darbs, to cilvēki no malas nesaprot. ja līgava grib iekļauties 150 latos, tad lai paaicina kādu draugu, amatieri. Fotogrāfam visas āīs stundas ir jābūt lieliskā formā ar augstu koncentrēāanos, jānoíer tuvplāni, kopskati, katru viesi, mīmikas utt utt. Mana kolēģe, kas ir operatore, skurina galvu, kad viņai tiek piedāvāts filmēt kāzas, jo tas ir zvēra darbs..
10.Maija  2012-01-30 11:59:59
Es pilnībā piekrītu, ka mēs fotogrāfi āeit Latvijā diemžēl nevaram nopelnīt..
Un tās izmaksas, par to jau lielākā daļa nemaz neaizdomājas, cik un kas ir vajadzīgs, lai būtu āīs kvalitātes! Rodas sajūta, ka mums viss krīt no gaisa, bet tā tas nav..
Kad es apstrādāju bildes, brīžiem mana otra pusīte jūtas aizvainots, jo esmu iegrimusi bilžu apstrādē, bet savādāk tak nevar.. :)
Tāpēc 300ls tas vēl ir maz, jo ir fotogrāfi kas prasa stipri vairāk.. :)
9.Ieva  2012-01-30 11:59:45
grūti noticēt, ka ir tik aprobežoti cilvēki...
es uz savām kāzām pat nerēíināju fotogrāfu, jo zināju, ka to nevaru atļauties! ja man kāds būtu pateicis, ka tas maksā tikai 300Ls būtu padomājusi, bet redzot, ar kādiem stroíiem rokās staigā un kā raujas mani draugi fotogrāfi, patieāām ziedojot savu privāto dzīvi, likās, ka tas viss pasākums ir vispār no 500Ls sākot!
galu galā radi un draugi knipsēja, bildes mīļas jau, bet nu...nav jau, nav jau tas:)
vēl tikai piebildīāu, ka ik reizi kaut kur "uzskrienot virsū" Zavadska bildēm, nodomāju, ja nu vēl kādreiz dzīvē būs kāds vienreizējs un svarīgs notikums, atradīāu līdzekļus, lai to iemūžinātu tieāi āis fotogrāfs, jo tas ir tā vērts! Patieāām katra bilde ir īpaāa.

8.andreart  2012-01-30 11:58:54
es tikai atgādināāu, ka uzrkastīju savu pieredzi. ja kādam ir cita lūdzu dalieties ar to savos blogos. un par katru punktu esmu uzrakstījis arī pamatojumu, gan par auto, gan par tehnikas dārgumu un to iespējām. saprasdams tehnikas iespējas es nekad neņemtu uz savām kāzām fotogrāfu ar cropoto matricu un kit objektīvu ! NEKAD ! lai arī cik kruts fotogrāfs būtu...
7.kaaposc  2012-01-30 11:55:52
Labs raksts, tikai bez īpaāas jēgas. JO: tie, kas saprot, ka 300Ls par fotogrāfu ir normāli, tie arī maksās. Tie, kas to nesaprot, pat pēc āo visu skaitļu izlasīāanas turpinās savu "jā, bet tomēr 300Ls ir liela nauda" utt. Es domāju, ka nav "jācepas" par tiem, kas sūrojas par cenām. Ir taèu izvēle - kvalitatīvas bildes ar attiecīgu samaksu vai arī ziepju trauciņi par 1 polāu :)
6.N.R.  2012-01-30 11:52:49
Es nepazīstu nevienu kas būtu kāzās maksājis par fotografēāanu. Iespējams ka ir cilvēki, kas vēlas augstas klases fotogrāfijas ar dārgu tehniku, bet realitātē (esmu bijis kādās 5-6 kāzās) nav bijis neviena maksas fotogrāfa. Vienmēr kāds puslīdz pieredzējis paziņa pabildē, un kāzinieki ir apmierināti.

Ko es vēlos pateikt - PRASÎBAS ir dažādas. Vieniem vajag, un tie maksā Citiem vajag tikai ko albumā ielikt, un tie arī nekad nemaksās.
5.Kamazs  2012-01-30 11:51:45
"Tas taèu ir tik elementāri! Paņem fotoaparātu, paskraidi vienu dienu forāā tusiņā ar viesiem un jaunajiem un par dienas darbu saņem veselus 300Ls, pie tam Tevi vēl pabaro par brīvu. Parastie mirstīgie ir spiesti strādāt veselu mēnesi pat ja ne divus, lai nopelnītu 300Ls."

Mjā.

Pirmkārt, tas ko fotogrāfs teica.

Otrkārt, ja nepatīk, nemaksā. Iedod kādam ziepju trauku (parastu fotoaparātu vai pat mobilo) un ļauj, lai skraida apkārt un bildē prieka pēc. Seriously, es gribu redzēt līgavas seju, skatoties āīs bildes. Oh wait, es gribu redzēt to vientiesi, kurā gribēs "izklaidēties", sava prieka pēc ieguldot pamatīgu darbu un enerģiju sveāam labumam.

Es esmu bijis situācijā, kur par sviestmaizi kaut ko daru, bet tas nekad nav bijis par velti - vai nu āie ir man labi pazīstami cilvēki, kuriem gribu ziedot savu laiku un enerģiju, vai arī es gūstu pieredzi, jebkurā gadījumā es rezultātu esmu sahaltūrējis vairāk vai mazāk.

Îsumā - gribi labi, maksā.
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir nulle saskait�t kop� ar viens = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.03144907951355

2022-11-06 11:16:53

 

0.0028910636901855