BLOG
 

 

Krīzes studijas gaisma 30Ls

Daudzi domā, ka ierīkot mājās fotostudiju ir dārgs prieks. Tā protams ir, ja mēs gribam profesionālas studijas gaismas, bet iesācējam tās nav pa kabatai. Tāpēc šodien pastāstīšu kā iegādāties pa nieka 60 $ vienkāršu zibspuldzi un pielāgot to mājas-studijas fotografēšanai. Raksts būs noderīgs arī tiem, kuriem ir nepieciešamība pēc papildus lētas studijas piegaismošanas zibspuldzes.

Kameras zibspuldze.

Mājas vajadzībām var nepirkt studijas dārgo zibspuldzi, bet pietiks ar  fotokameras zibspuldzi. Jebkuru fotokameras zibspuldzi var darbināt arī uz statīva. Fotokameras zibspuldzes lielākais pluss ir tās izmērs, kompaktums, darbība bez 220 strāvas, lētums. Lielākais mīnus ir pilota gaismas neesamība, mazā jauda, bet lai bildētu telpās, saulrietos un naktīs šīs jaudas pilnībā pietiks. Dienā, kad saule spīd, būs grūtāk, jo varētu jaudas nepietikt. Tādā gadījumā zibspuldzi jālieto bez lietussargiem un pēc iespējas tuvāk bildējamajam objektam.
Pieņemsim, ka Tu jau esi pietiekami advancēts lietotājs, kuram jau ir digitālā spoguļkamera un fotokameras statīvs. Tālāk Tev būs nepieciešamas šādas lietas :

Zibspuldze.


Mums ir vajadzīgs gaismas avots. Lētākais ko esmu atradis ir šis modelis :  BY-24ZP Automatic Electronic Flash . Īsts krīzes variants par 18$ ar visu piegādi uz Latviju. Vienīgais mīnus, ka nav iespējams regulēt jaudu. Kā jau minēju raksta mērķis ir parādīt lētāko, tāpēc ar vairākiem trūkumiem vajadzēs sadzīvot un tos apiet. Zibspuldzes jaudas neregulēšanu var apiet ar dažiem knifiem. Pirmais protams ir attālums. Jo tālāk būs zibspuldze no objekta jo mazāk gaismas nonāks līdz tam. Gadījumos, kad ir nepieciešama visa jauda iesaku lietot sudraba lietussargus vai vispār bez nekādiem lietussargiem, tad kad par jaudu nav jāuztraucas, iesaku lietot baltus lietussargus. Vēl jaudu var regulēt ar caurspīdīgām pelēkām mapēm (nopērkamas grāmatu veikalos), no tām izgriežot vajadzīgā izmēra uzgaļus zibspuldzei. Šie paštaisītie pelēkie filtri noēdīs daļu gaismas. Tos var likt vairākus kopā, vienīgi jāpieskata, lai zibspuldze neuzkarst. Jāļauj tai ventilēties. Mani mīļākie ir gaismas caursišānai domātie, nevis atstarojošie. Ja konkrētā zibspuldze nav pieejama, tad var atrast arī citas, bet nedaudz dārgākas šajā internetveikalā.
Ja naudiņa atļauj, tad ir iespēja nopirkt ar jaudas regulēšanu šo modeli : GN32M Rated External Camera Flash par 58$. Šīs ir viss vienkāršākās zibspuldzes bez TTL režīmiem, kuras es iesaku lietot kā es aprakstu. Ja ir vēlme pirkt zibspuldzi reportāžas bildēšanai šīs tomēr nebūs tam piemērotas.

Gaismas reflektors.


Krīzes situācijā var iztikt arī bez gaismas reflektora. Gaismu virzot uz baltiem grieztiem vai baltu sienu. Ja rokas nav līkas var no putuplasta vai kāda cietāka balta materiāla uztaisīt paneli, kurā virzīt zibspuldzes gaismu, tādā veidā gaisma atstarosies un nonāks uz bildējamā objekta. Bet ja gribam ko ērtu pārnēsāšanai tad iesaku pirkt fotografēšanai paredzētus lietussargus. Lētākais ko esmu internetā atradis ir šie divi :  Translucent Flash Reflector Umbrella pa 7$ vai Silver Flash Reflector Umbrella 10$.

Zibspūldzes turētājs.

Vēl nepieciešami turētāji, kas domāti lietussarga un zibspuldzes turēšanai : Camera Flash Mount (Hot Shoe) par 7$ vai nedaudz labāks Flash shoe par 9$. Ir arī pieejams šāds komplektiņs uzreiz ar lietussargu.
 

Kameras sinhronizācija.

Nākošais uzdevums ir piedabūt zibspuldzi darboties sinhroni ar fotokameru no attāluma. Lētākais veids ir garš vads, bet cik zināms dažādām zibspuldzēm ir dažādi kontakti, un konkrētajām minētājām vispār to nav, tāpēc ir nepieciešams nopirkt gaismas sinhronizētāju : Remote Slave Trigger par 12$ un ar fotokameras iebūvēto zibspuldzi, uzliekot to uz manuālā režīma mazākajā jaudā, zibsnīt. Uz gaismas sinhronizētāja atrodas maza actiņa, kas fiksējot gaismas zibsni nodod zibspuldzei nostrādāt. Šis ir ļoti labs variants ja Jūsu kamerai ir iebūvētā zibspuldze, kuru var ieslēgt manuālajā režīmā. Dienas gaišajā laikā ārā tas neizdosies, jo saule būs pārāk stipra, lai actiņa spētu piefiksēt gaišā dienas laikā zibsni.
 

Radio palaidējs.

Lai tomēr atvieglotu visu darbu un domātu vairāk par bildēšanu, nevis tomēr par to vai zibsnis noķers sinhrono verķīti es tomēr mūsu krīzes komplektam pielikšu vienu dārgu lietu - radio sinhronizētāju : Radio Slave Flash Remote Trigger par 17$ vai Wireless Flash Trigger with Remote par 18$. Abas lietas dara vienu un to pašu atšķiras tikai uzbūvē. Ja otrais domāts vairāk zibspuldzei, tad pirmo var ērtāk pieslēgt arī studijas zibspuldzēm. Ja finanses tik tālu spiež ka nevar atļauties to, tad var iztikt tikai ar gaismas sinhronizētāju, bet tad obligāti kameras iebūvētai zibspuldzei jābūt manuālais zibspuldzes režīms.

Kontakti.

Savietojot radio trigerus ar sinhronizācijas kontaktiem ir kārtīgi jāizpēta kādi kontakti katram ir un kas nāk komplektā, jo vienmēr būs kaut kas jāpiepērk klāt.
Ja ņemsiet pirmo trigeru, tad vads nr 4. būs no 2.5mm Male uz PC Male kontaktu, bet vads 2. ir 3.5mm Male . Tāpēc vajadzētu piepirkt nr 3. pāreju 3.5mm Femail to 2.5mm Femail, bet tādu es neatradu. Tāpēc pāreju nr 3. mēs aizvietosim ar divām pārejām  3.5mm Male to 2.5mm Female Audio Adapter  un 3.5mm Femail to 3.5mm Femail (izskatās tieši tāpat kā nr 3.) , kurš nopērkams Rimi un citos veikalos (arī pirmo vadu var atrast pie mums).
Pērkot otro trigeri varētu būt līdzīga situācija, bet tā kā neesmu to turējis rokā, tad nezinu.



Strobisti (strobist).

Ir profesionāļi un amatieru fotogrāfi, kas ikdienā izmanto gaismošanai tikai fotokameras zibspuldzes. Šādi cilvēki sauc sevi par strobistiem. Tie ir pielāgojuši savas zibspuldzes visām dzīves situācijām un uztaisījuši/nopirkuši dažādus aksesuārus, reflektorus, uzgaļus, modifikatorus utt. Viens no spēcīgākajiem strobistu resursiem ir http://www.strobist.blogspot.com.
Šajā lapā var atrast pamācības, tehnikas jaunumus strobistiem, profesionāļu aizkulises un daudz ko citu.
Viens no slavenākajiem pro strobistiem ir Joe McNally.
 

Nobeigums.

Lūk ari labs variants, kā mājas apstākļos iztērējot ~30Ls var sākt jau ar vienu gaismiņu darboties un iegūt studijas kvalitātes bildes.  Fonus var uzmeistarot pašam, izstaigāt būvniecības materiālu veikalus. Piemēram, var nopirkt folija  lielo rulli fonam. Ar laiku var piepirkt atstarotājus, papildus gaismas un dažādus aksesuārus.
Kad šis viss ir iepirkts laiks mācīties. Pilns internets ar video tutoriāļiem un pamācībām.
Tālāk viss atkarīgs no Jūsu fantāzijām un izdomas.


 

 


Komentāri

23.andreart  2012-02-12 21:26:53
bildee izmantotais statiivs ir paraistais studijas gaismu statiivs. var arii fotokameras statiivu, bet tad nebuus isti kur lietussargu iespraust.

ja no kiinas pirksi 1300$ vertibaa, tad veel buus muitaa japieskaita 30%
22.rupucs  2011-09-21 11:52:28
Vai attālinātās vadības zibeņa veríi atbalsta vecā tipa zibeņus - uz kontatiem spriegums ~200V? Varbūt ir zināmi kādi konkrēti. Lieku āo veco un Nikona aparāta (atbalsta), taèu negribētos sabojāt attālināto zibeņa peku.
21.Natalija  2011-07-07 21:14:49
Sveiki!
Esmu loti prieciga ka ir kam pajautat! Paldies!
Es velos pasutit preci no Kinas. (Kopeja summa ir 1298.20 dolari. 20 kg)
Gribetu uzzinat cik man apmeram sanaks maksat mujtas nodokli.Varbut vari dot kadu padomu.

Ieprieks pateicos,
Natalija
20.Arach  2010-11-02 20:19:49
Tā, tagad izstāsti, kas tie pa seviāíajiem statīviem, kuriem gals ir kā zīmulis? Uz mana statīva var uzlikt kameru, bet noteikti ne tādu veríi...
19.RmK  2010-10-24 17:26:07
A kādu īsti statīvu var pielietot āeit aprakstītam komplektam? Kā vispār labāk statīvu izvēlēties, ir nianses kkādas?
Varbūt var konkrētu linku uzrakstīt?!
Paldies!
18.andre  2010-10-15 15:27:31
trigeri iedalaas 3 veidos: saņēmējs (receiver) un sūtītājs (Transmitter), treāais veids ir kur abas fonkcijas ir vienā trigēri un strādā vai nu kopā, vai un mainās ar pārslēdzēju.
Sūtītājs liekās uz fotoaparāta un saņēmējs uz zibspuldzes. tālāk viss atkarīgs ar cik kamerām un ar cik gaismām tiks veikta bildēāana. ja ar vienu kameru un trijām gaismām, tad vajag vienu sūtītāju un trīs saņēmējus, bet var mēģināt iztikt arī ar vienu saņēmēju. piemērām, ja bildēāana notiek slēgtā telpā, kur netiek dienas gaisma un parējām divām gaismām ir iespēja sinhronizēties pēc zibāņa, tadējādi iedarbinot ar trigeri vienu gaismu, pārējās iedarbosies no pirmās gaismas zibāņa. bet no pieredzes saku ka nevienmēr tas viss tik gludi stradaa jo biezhi saules gaisma traucee utvert zibsni
17.igors  2010-03-11 21:50:05
Paldies par rakstu. Jautājums, ja gribu saslēgt vairākas zibspuldzes: esoāo zibspuldzi, kas strādā wireless, un klāt piepirktu lētāku. Kāds būtu pareizākais sinhronizācijas veids? Vienkārāāk būtu otrai zipenei piepirkt gaismas sinhrpnizāciju. Bet ja negribu sinhronizēt ar gaismu? Man būtu jāpasūta divi trigeri ar uztvērējiem?
16.kristaps  2010-01-20 12:45:43
Man ir 285 HV, iet kā smērēts, 2x ir kārtīgi nolidojusi zemē, bet viss ok.
Varbūt Tev, andrej, bija gadijusies kaut kāda nelabā :D

p.s
tagad domāju paņemt yungnuo yn460 , arī lēts prieks un regulējama jauda + pieklājīgs izskats ;)
15.Janbo  2009-12-30 03:08:01
Tieāi tas , kas bija vajadzīgs jau sen. Tik andreart , aizmirsi tu piebilst par statīvu , kronāteins/zibspuldzes turētājs ir , a statīvs nav.
14.EdgarsFoto  2009-12-29 10:02:54
To hmmm. A kāpēc lai viņā nenoturētu zipeni? Pēc bildes spriežot izskatās gana izturīgs. :)) Pats patreiz mājas apstākļiem ar izmantoju āādu salikumu (gan tikai stipri dārgāku), bet lai nebūtu jātērē Nikon SB900 resursi taisos pasūtīt YN460 Hot shoe Flash Speedlight (Cena Ls20). Dzīvē rokā esmu turējis un savas funkcijas viņa pilda. Labs raksts :)
13.arvis  2009-12-28 22:04:09
kāda atāíirīva- ja lietussargs ir no abām pusēm balts, melns ārā un iekāā balts, vai ar fooliju?!
12.hmmm  2009-12-21 13:57:49
hmmm... vai tas zibspuldžu turētājs noturēs zipnei ar trigeri (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5277~r.53328828)
11.andreart  2009-12-18 16:08:43
ir bez maksas jo ļoti lēna
10.Rolands  2009-12-17 22:35:50
Paldies par rakstu, liekas diezgan noderīgi.
Tikai neesmu īsti droās par to dealextreme. Vai tieāām piegāde uz LV pilnīgi bez maksas? (Vai no pieredzes ko vari pastāstīt?)
9.M�rti��  2009-12-17 16:16:17
Beidzot arī latviski kāds par to uzraksta! Paldies!
8.andreart  2009-12-16 18:22:05
Vivitar 285hv neiesaku. nodega man loti ātri. ja salīdzina Vivitar 285hv ar Vivitar DF400MZ, tad pēdējais ir mazāks, ērtāks, jaudigāks, TTL, iebūvētā sinhro actiņa un tikai 10$ dārgāks ;)
7.TenisD  2009-12-16 15:06:31
Vivitar 285hv - reāla manta un uz full power tā bliež ka nedēļu bez ēnas var staigāt, bet tagad ebay var dabūt tās lētās -http://strobist.blogspot.com/2009/03/manual-flashes-two-debuts-and-adoption.html The LumoPro LP120 to arī iesaku, man liekas 40 dolāri free shipping ebayā. Un viņai regulējams stiprums ;)

To: Kaspars

ieèeko strobist.com tur arī māca kā modelēt bez modelējoāajām gaismām - 1 soli pēc kārtas ;)

To: andreart - labs raksts. Man arī patīk labāk cauri lietussargam āaut, nevis sudraba atspīdumi cilvēku sejās.
6.Elina  2009-12-16 11:39:48
Tieāi vakar izpētīju to neta veikalu. Ieraudzīju visas āīs minētās mantiņas. Iesākumā iesācējiem ir tīri neko komplekts par mazām naudiņām. Lētāk vairs nav kur, un dārgāks, tā jau cita opera un iespējas.
5.kaspars  2009-12-16 11:13:26
Labs raksts. Ar parastajiem zibeņiem gaismot ir ok, bet bez pilota tomēr ir dikti smagi strādāt. Varbūt ir ieteikumi, kādu gaismiņu labi izmantot kā pilotu zibeņiem (tā kas iebūvēta kā modelējoāā īsti neder)? Man ieteica maziņu LED lukturīti uzmontēt uz zibspuldzes. Lai vismaz +/- gaismēnu zīmēju varētu redzēt, bet tajā pat laikā nezaudēt pārvietojamību.
4.andreart  2009-12-16 10:40:47
piekriitu par vivitar. pasham ir 3 viitar zipenes bet taas gruutaak dabuut. iesaku no vivitar Vivitar DF400MZ Digital TTL (price ~100$). protams leetaakais aatraak saluuziis utt, bet ja pratiigi lieto viss bus labi.
3.murmulis  2009-12-16 10:09:51
Ar parastajam zipenem var panakt diezgan daudz ko, ja vien ir galva uz pleciem un maaka tas izmantot, vairak par 3jam toc nevajag, bet cik palasiju komentarus tad ari taa dargaka kas ir ieks DX veikala ir taada kaa pusmanuala, te ir te nav, isti likt vinai stradat ka pasam gribas neizdosies. Labak piekrat un nopirkt ieks ebay Nikon SB-26 vai SB-28 ari prieks Canon jo izmantos jau off the camera, vai ari Vivitar kadu nebut jaunako modeliti, kas nav tik kruta, bet ir visas manualas iespejas ko sirds kaaro, nebija nemaz tik dargi.

Raksts izdevies, bet nu tads viduvejs, ieteikt cilvekiem ar parliecibu (kuras es iesaku lietot kā es aprakstu) kko kas ir leets nenozime, ka tas ari buus labs.

Bet nu es jau tikai sodien taads kaskigs.

2.Billy  2009-12-16 08:33:57
Ar automātiku un zibspuldzi kurai nav iespēja regulēt jaudu varēs reāli darboties tikai ļoti ierobežotos apstākļos... Lielākotiess būs nepraktiski un daudz galvassāpes lai panāktu to ko grib.

Es arī īsti nēesmu sapratis vai viņa visu laiku dod konstantu jaudu vai arī pati pēc saviem ieskatiem? Ja otrais variants tad vēl dziļākas auzas..

Manuprāt, ja grib ko āādu darīt tad nevajadzētu pažēlot vēl 40USD priekā zipenes ar vismaz regulējamu jaudu.
1.Martins  2009-12-15 19:14:11
Kāri izlasīju no viena gala līdz otram. Varu pievienot: bieži vien var iztikt jau ar to mazumiņu, kas ir. Praktiskā pieredze rāda ka dikti pietiek ar 2 zibspuldzēm kas zina kas ir slave režīms un mazu plastikāta softboksi (15x10cm apmēram). Tas pie nosacījuma, ja tuvumā ir publika ar līdzīgām interesēm un kāds ir ar mieru palienēt kādu zibspuldzi.
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir tr�s saskait�t kop� ar tr�s = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.036361932754517

2022-11-06 10:41:06

 

0.0016977787017822